La Privorochia, Ucraina, a fost sfintita o cruce în memoria românilor nevinovati

Scris de Florin Filioreanu, Radio Romania Actualitati

 

In localitatea Privorochia a fost sfintita o cruce in memoria romanilor nevinovati, victime ale represiunilor si deportarilor comuniste.

Anii regimului totalitar au lasat urme adânci si dureroase in memoria romanilor din regiunea Cernauti numeroase puncte in care gospodari si gospodine ai acestor locuri au devenit victime ale îndelungatei politici totalitare comuniste, ce a avut ca scop asigurarea – inclusiv prin crima – a suprematiei unui regim dictatorial, a unui partid-stat si a nomenclaturii sale rosii.

In acest înfricosator context, cercetatori de arhive au identificat pana in prezent un numar de 22 de romani nevinovati din Privorochia, care au devenit victime ale barbarei politici staliniste.

Oamenii nu i-au uitat…

Presedintele Societatii Regionale “Golgota”, profesorul universitar Ilie Popescu, a lansat idea ridicarii la Privorochia a unui monument crestin memorial intru pomenirea si eternizarea victimelor represiunilor si deportarilor comuniste si in acest scop a donat din pensia sa primele 500 de grivne.

Ideea sa a fost sprijinita cu alte donatii si munca de privorocheni, iar Consiliul Raional Hliboca a aprobat constructia.

Duminica, 2 septembrie 2012, pe dealurile line dintre Siret si Prut a fost o zi frumoasa, soarele trimitându-si razele spre cupolele albastre ale zveltei biserici ortodoxe, situata pe colina din mijlocul satului Privorochia, sfintita in anul 2008, dupa 6 ani de constructie. Pus astfel natural in evidenta, sfantul lacas isi chema din departare enoriasii la el pentru indeplinirea unei binecuvantate indatoriri.

Dupa slujba duminicala, avandu-i in frunte pe prea cucernicul parinte protopop de Hliboka/Adancata, Ioan Gorda, si pe prea cucernicul parinte paroh Ilie Gusulei, un sobor de 6 preoti a sfintit in curtea bisericii din Privorocia crucea memoriala ridicata acolo intru “vesnica pomenire” si eternizare a romanilor privorocheni, victime ale represaliilor si deportarilor in Gulag-ul totalitarist.

Coroane si cosuri cu flori au fost depuse din partea Societatii Regionale “Golgota”, a Consulatului General al Romaniei la Cernauti, a Societatii pentru Cultura Romaneasca “Mihai Eminescu” si a mirenilor.

Inaugurarea crucii memoriale din Privorochia a fost marcata, la mitingul care a urmat, in scurte alocutiuni rostite de profesorul Ilie Popescu, de consulul Corneliu Ionel de la Consulatul General al Romaniei la Cernauti, de Petru Timofti, vicepresedintele Consiliului Raional Hliboka/Adancata, de Vasile Bacu, presedintele Societatii “Mihai Eminescu”, de Gheorghe Gireada, primarul comunei Stanesti, de Mykola Karliiciuk, primarul Storojinetului si altii.

Crucea in memoria romanilor victime ale represaliilor si deportarilor comuniste din Privorochia devine loc de vesnica pomenire si adunare anuala, asa cum a promis parintele paroh Ilie Gusulei.Chiar daca intre eveniment si publicare este trecut un timp, este de datoria noastra ca romani sa nu uitam. Multumesc Iurie Levcic!

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com