Primul bloc din Bacau

In anii  1960, dupa model sovietic, a aparut primul bloc bacauan. Cu trei etaje, este unul dintre cele mai impozante obiective al Bacaului. Informatia ca acest imobil este primul realizat dupa Razboi o confirma istoricul Eugen Sendrea dar si unii specialisti de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara din Bacau. Cand a aparut, era o mândrie a arhitecturii, mai tarziu a devenit chiar un loc râvnit si admirat de bacauani. Situat în „buricul târgului”, pe strada  Ionita Sandu Sturdza, blocul a fost inaugurat în prezenta conducatorilor de partid ai Bacaului si ai constructorilor. Printre primii locatari ai blocului s-a numarat si familia Lazar.  Olimpia Lazar a murit acum 2 ani, la vârsta de 101 ani. Iata ce a povestit imediat dupa ce a împlinit impresionanta vârsta:

„ Locuiam pe strada Florilor într-o locuinta mai mult lunga decât înalta, cu încaperi joase  si cerdac. Vara gradinita din fata casei era inundata de flori iar iarna zapada se aseza pâna la nivelul geamurilor. Într-una din zile sotul meu a venit acasa si mi-a spus ca Primul Secretar al Comitetului Central de Partid i-a apreciat meritul si ca drept rasplata i-a oferit cheile de la apartamentul de la parter. Lumea pe atunci nu era obisnuita sa stea la bloc si ne privea si ne compatimea cum stam noi închisi în doua camere la bloc. Ziceau ca nu o sa rezistam mai mult de un an de zile. Si iata ca au trecut cinci decenii de când traiesc în acest apartament pe care îl îndragesc si unde m-am obisnuit atât de mult”.

În anii 1980, Oficiul Judetean pentru Patrimoniul Cultural National, l-a inclus prin arhitectul Geliman, ca obiectiv susceptibil de a intra în Patrimoniul National. Dupa revolutie, blocul a fost ciuntit, încastrând în arhitectura lui un modern magazin. Mai sunt si alte obiective în Bacau cu un stil de arhitectura sovietic.

Un comentariu

  1. Vasile spune:

    Ba sunteti prosti! Primele blocuri din Jud. Bacau au fost facute lam Onesti! In anii 40′! Nu in anii 60 cum aveti voi!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com