Primarul Eugen Antica s-a ales cu o Toyota RAV4 de la firma care pietruieste drumurile in Prajesti

Edilul Eugen Antica are o Toyota RAV4 iar viceprimarul Stefan Antochi, un Wolkswagen Transporter de la firma Laurel SRL din Prajesti, care a primit direct mai multe contracte pentru reabilitarea drumurilor din comuna, unele fictive. Când masina era în leasing, edilul Antica a primit împuternicire pentru a iesi cu ea din tara. (Aparut si in ziarul Adevarul, fara documente)

Eugen Antica

Eugen Antica

Masina Toyota RAV 4, cu numarul de înmatriculare BC-63-AEF, care a avut numarul de leasing B-76-NJC, condusa de ani de zile de edilul Eugen Antica, a fost achitata chiar de firma care a primit contracte de banda rulanta de la Primaria Prajesti. Societatea SC Laurel SRL din Prajesti a primit,în perioada 2005-2012, prin încredintare directa, zeci de contracte  pentru pietruirea si balastarea drumurilor comunale si satesti. Din 2007, firma Laurel SRL a cumparat în leasing o masina de teren Toyota dar si un Wolkswagen Transporter, care a ajuns prin aceeasi „reteta“, în proprietatea viceprimarului Stefan Antochi.

Comuna Prajesti, mulsa de primar, viceprimar si SC Laurel SRL. Firma penala care pune pietrisul le-a daruit edililor câte o masina

FOTO Ziarul de Bacau

FOTO Ziarul de Bacau

Comuna Prajesti a fost reînfiintata în anul 2005, prin ruperea unei bucati din comuna Traian. În acelasi an este înregistrata si firma SC Laurel SRL din Prajesti. Pâna în 2012, firma a primit mai multe contracte, pentru realizarea unor santuri, a balastarii drumurilor sau pentru pietruirea unor alei satesti.  Toate contractele, inclusiv cele care depaseau plafonul de 50 de mii de euro, prevazut de OUG34/2006 au fost date prin atribuire directa. Mai mult, în continutul contractului nu se precizeaza ce anume trebuie sa faca societatea si unde anume. Cu alte cuvinte, contractele sunt fara obiect clar, dar receptiile au fost facute la timp. Una dintre explicatii vine de la consilierul local Petre Damian Jicu (fost viceprimar în perioada 2012-2014), care a obtinut probe si a facut mai multe plângeri penale fata

FOTO Ziarul de Bacau

FOTO Ziarul de Bacau

de faptele observate. „Contractele sunt atribuite ilegal, fara respectarea legislatiei privind achizitiile publice. Pe drumurile comunei nu se vede nimic, iar în contracte nu se mentioneaza  ce trebuie sa faca firma LaureL SRL de acei bani. De la aceasta firma, primarul Eugen Antica s-a ales cu masina de teren Toyota RAV4 iar fostul viceprimar Stefan Antochi, cu un Transporter Wolksvagen. Chiar daca masina a fost firmei Laurel pâna anul trecut (în leasing) Antica a avut împuternicire sa o utilizeze si chiar sa o coata din tara“, afirma Damian Jicu din Prajesti.

Primarul Eugen Antica si viceprimarul Stefan Antochi gireaza cu un apartament din Bacau un credit al firmei Laurel

Societatea Laurel SRL Prajesti si-a achizitionat o statie de sortare a pietrisului, în 2007, absolut necesara contractelor grase care se anuntau cu Primaria Prajesti. Împrumutul la banca a fost girat chiar de primarul si viceprimarul comunei. „Lumea din Prajesti stie ca în spatele acestei firme erau chiar primar Antica si viceprimarul Antochi. Creditul luat pentru o statie de sortare a fost girat chiar de ei, prin 2007“, afirma Damian Jicu.

 

SC Laurel SRL este condusa din primarie. Eugen Antica îsi face concediile cu masina firmei abonata la banii publici

Pe 26 august 2010 a fost purtata o corespondenta între Primaria Prajesti si firma de leasing, prin care se cerea o autorizatie (împuternicire), în numele Laurel SRL, pentru ca Eugen Antica sa poata pleca cu masina, în concediu, în strainatate. „Va deranjam din partea SC Laurel SRL Prajesti, judetul Bacau. Venim cu rugamintea de a ne elibera o autorizatie de deplasare în afara României pentru vehicolul marca Toyota RAV4, pe numele Antica Eugen, (posesor CI). Anexam ordin de plata. Va rugam sa ne trimitei documentele necesare pe adresa de email primariaprajesti@yahoo.com, va multumim“, se arata în corespondenta dintre Primaria Prajesti si firma la care platea leasingul SC Laurel SRL.

Contractele firmei Laurel

Din 2005, pâna în 2012 între Primaria Prajesti si SC Laurel SRL sunt încheiate mai multe contracte prin atribuire directa. Cel mai mare dintre ele este semnat cu câteva zile înainte ca edilul Eugen Antica sa primeasca masina Toyota cu împuternicire pentru a pleca în strainatate cu masina firmei.

Pe 18 august 2010, între Primarie si SC Laurel SRL este încheiat contractul „Reabilitarea drumurilor balast 17,2 km, balastare drumuri de pamânt 2,5 kilometri si refacere terasamente, în sat Prajesti, comuna prajesti“ în valoare totala de 907 mii de lei. Durata contractului a fost stabilita la sase luni de zile. „Nu stiu ce lucrari s-au facut. În acest caz este necesar ca institutiile statului sa dispuna o expertiza corecta“, afirma consilierul Damian Jicu.

Firma Laurel a primit mai multe contracte directe precum: „reconditionarea drumului afectat de inundatii, în 2008, reabilitarea drumului comunal SC 1757 si DC 619, betonarea rigola aferenta DC 1757, reparatii Gradinita Prajesti, lucrari de balastare drumuri comunale sat Prajesti (2012) s.a.

Administratorul SC Laurel si viceprimarul Stefan Antochi sunt judecati pentru ucidere din culpa

Firma Laurel SRL a functionat pâna în 2013 si este administrata de Anisoara Platon, o apropiata a edilului Eugen Antica. Obiectul de activitate este „extractia pietrisului si nisipului, extractia argilei si caolinului“. Pe 5 mai 2010, un accident de munca, soldat cu moartea conducatorului basculantei, a scos la iveala modul în care îsi facea treaba firma Laurel în contractele cu Primaria Prajesti. Francisc Velt a murit dupa ce s-a prabusit patru metri cu basculanta pe care o conducea. Procurorii dar si inspectorii de munca veniti la fata locului au constat ca Francisc Velt muncea la negru pentru SC Laurel SRL, pentru un contract public si ca basculanta apartinea viceprimarului Stefan Antochi. Mai mult, se pare ca acceasi firma folosea si un alt utilaj, proprietate a lui Eugen Antica. Peste o luna, fostul viceprimar Stefan Antochi, Anisoara Platon, SC Laurel SRL, prin lichidatorul judiciar vor avea un nou termen în dosarul în care sunt inculpati dupa moartea lui Francisc Velt. „Era basculanta mea, e adevarat. I-am încredintat-o sa mearga la padure,  nu sa care balastul, dar el era beat, peste 1 la mie, era aproape în coma si a facut accident. Eu nu ma consider vinovat de moartea lui“, a spus viceprimarul Antochi.

Viceprimarul Stefan Antochi recunoaste totul „Primarul este ordonator de credite, daca îmi spunea sa ma urc în plop, asta faceam!“

Stefan Antochi recunoaste ca a primit un Wolkswagen Transporter de la SC Laurel SRL, pe care l-a cumparat dupa ce s-a terminat leasingul, dar nu-si aduce aminte suma. În cele din urma arunca toata raspunderea pe umerii primarului Antica. Mai mult, Antochi cunoaste faptul ca si edilul s-a ales cu masina achizitionata de acceasi firma. „Da, am cumparat-o de la Laurel, acum vreo 4-5 ani, nu mai stiu cât a costat. Iar Antica are o Toyota. Nu vad nicio problema daca primaria avea contracte cu aceasta firma. Au prestat servicii vreo câtiva ani. Acum, ma investigati? Întrebati-l pe primar, el era ordonator de credite, el conducea totul. Daca îmi spunea sa ma urc în plop, asta faceam“, a spus Antochi.

Primarul comunei Prajesti, Eugen Antica, a refuzat sa ofere un punct de vedere. Dupa ce a raspuns la telefon si a aflat întrebarea referitoare la masina Toyota RAV4, edilul a închis brusc telefonul, dupa care nu a mai raspuns altor apeluri.

Curtea de Conturi a semnalat abateri numeroare în urma controlului. DNA a declinat competenta fata de Politie

Primaria Prajesti este mentionata cu aberi la fiecare control al Curtii de Conturi. În ultimii ani, institutia de control a încercat sa recupereze sume importante de bani, din contracte nejustificate dar si de pe urma drepturilor salariale nelegale pe care administratia Antica si le-a acordat. Referindu-se la situatia din Prajesti, Camera de Conturi din Bacau afirma ca în acest caz au fost sesizate si organele de cercetare penala, de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Bacau. „Precizam ca s-au constatat erori/abateri grave de la legalitate si regularitate, precum si fapte pentru care exista indicii ca au fost savârsite cu încalcarea legii penale, cazuri de nerespectare a principiilor de economicitate, eficienta si eficacitate în folosirea fondurilor publice si în administrarea patrimoniului“, se arata într-un raspuns al Camerei de Conturi Bacau, din luna septembrie 2013. Un an mai târziu, aceeasi institutie afirma ca s-au recuperat peste 294 de mii de lei, iar pentru faptele penale, procurorii. „Procesul de valorificare a presupus si sesizarea organelor de urmarire penala. Astfel prin Hotarârea Plenului Curtii de Conturi nr. 83/27.03.2014 s-au sesizat organele de urmarire penala competente, respectiv Parchetul de pe lânga Judecatoria Bacau, cu adresa nr. VI.41396/04.04.2014 emisa de Departamentul de coordonare a verificarii bugetelor unitatilor administrativ teritoriale din cadrul Curtii de Conturi a României“.

Tot inspectorii Curtii de Conturi au consatat, prin expertiza, ca alesii din Prajesti si-au alocat salarii, ilegal, în valoare de peste 464 de mii de lei. Din acesti bani, peste 49 de mii de lei au intrat în buzunarul edilului Eugen Antica-de lei si peste 26 de mii de lei, în cel al viceprimarului Antochi. „Eu am sesizat în cazul furtului banilor publici de la Prajesti si Directia Nationala Anticoruptie din Bacau. Dosarul a fost declinat spre competenta celor de la Politie. Este timpul ca institutiile statului sa-si faca treaba pâna la capat“, a mai spus consilierul Damian Jicu.

Sumele Luate Ilegal La Prajesti

Eugen Antica Raspuns Parchet

Curtea de Conturi – Raspuns 2014

Audit Curtea de Conturi Prajesti

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com