Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie-Serviciul Teritorial Bacau au trimis in judecata in ultimile zile ale anului 2017 mai multe persoane din Plopana, dupa ce acestea au obtinut fonduri UE cu declaratii false, inexacte sau incomplete depuse la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) Bacau. Dosarele au fost facute dupa perchezitiile din vara lui 2016. Printre persoanele trimise in judecata se numara si primarul Gheorghe Andries, care ar fi obtinut bani europeni, pentru utilaje agricole, pe baza unor declaratii neadevarate.
Comunicat DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea în judecata, în stare de libertate, a inculpatului ANDRIES GHEORGHE, cu privire la savârsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea–credinta de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
În datele de 18 iunie 2012 si 30 septembrie 2015, în calitate de împuternicit al fiicei sale, inculpatul Andries Gheorghe a depus la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale – A.F.I.R. înscrisuri false si inexacte pentru obtinerea unui sprijin financiar nerambursabil în cadrul Masurii 121 pentru implementarea proiectului „Dotarea exploatatiei agricole din localitatea Plopana, judetul Bacau prin achizitia de tractor si masini agricole”.
Astfel, în cererea de finantare depusa la data de 18 iunie 2012, inculpatul Andries Gheorghe a mentionat în mod nereal ca fiica sa este adevarata beneficiara a sprijinului financiar nerambursabil. În realitate, beneficiarul sprijinului financiar a fost inculpatul Andries Gheorghe, persoana care, datorita vârstei de peste 40 de ani, ar fi obtinut un punctaj insuficient pentru aprobarea finantarii.
Dupa depunerea înscrisurilor, în data de 05 martie 2014, inculpatul Andries Gheorghe a încheiat contractul de finantare cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit-România (în prezent Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale), în baza caruia agentia se obliga sa acorde un sprijin financiar nerambursabil a maxim 336.051,00 lei (echivalentul a maxim 75.144 euro).
Ulterior, în data de 19 noiembrie 2015, întreprinderea individuala a fiicei inculpatului Andries Gheorghe si controlata de catre acesta, a obtinut pe nedrept suma de 212.942,23 lei.
În cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ce apartin inculpatului Andries Gheorghe.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a comunicat faptul ca se constituie parte civila în procesul penal cu suma totala de 212.942 lei, suma la care se adauga dobânzi si penalitati calculate pâna la data platii efective. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacau cu propunerea de a se mentine masura asiguratorie dispusa în cauza.
Comunicat DNA :
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea în judecata, în stare de libertate, a inculpatelor
ONOFREI STEFANIA-VIVIANA, cu privire la savârsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea–credinta de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si
ONOFREI RALUCA-ELENA, cu privire la savârsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea–credinta de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: În data de 15 mai 2013, inculpata Onofrei Stefania-Viviana a depus la Grupul de Actiune Locala „Colinele Tutovei” înscrisuri false sau inexacte pentru obtinerea unui sprijin financiar nerambursabil din fondurile europene, în cadrul Masurii 112 pentru implementarea proiectului „Instalarea tinerei fermiere Onofrei Stefania Viviana ca sef al exploatatiei agricole din comuna Plopana, jud. Bacau”. Astfel, în cererea de finantare, inculpata Onofrei Stefania-Viviana a mentionat inexact ca este adevarata beneficiara a sprijinului financiar nerambursabil în cuantum de 40.000 de euro. În realitate, beneficiara sprijinului financiar era inculpata Onofrei Raluca Elena, persoana care nu îndeplinea conditiile pentru accesarea acestei masuri, întrucât era instalata în exploatatia agricola cu mai mult de 12 luni înaintea depunerii cererii de finantare. În data de 05 noiembrie 2013, în baza înscrisurilor depuse, a fost încheiat Contractul de finantare între Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (în prezent Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale), reprezentata de Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi si Onofrei Stefania Viviana în baza caruia, autoritatea contractanta se obliga sa acorde un sprijin financiar nerambursabil de maximum 40.000 de euro (echivalentul a maxim 179.4840 lei). Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a virat în contul curent al inculpatei Onofrei Stefania Viviana suma totala de 177.792 lei. În demersul sau infractional, inculpata Onofrei Stefania-Viviana a beneficiat de ajutorul inculpatei Onofrei Raluca Elena. În cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatei Onofrei Stefania-Viviana. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a comunicat faptul ca se constituie parte civila în procesul penal cu suma totala de 177.780 lei, suma la care se adauga dobânzi si penalitati calculate pâna la data platii efective. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacau cu propunerea de a se mentine masura asiguratorie dispusa în cauza.
Este o tampenie!
Ar trebui sa existe o autoritate care sa apere interesul national.
Scopul nostru ca tara este sa valorificam finantarile europene si sa nu ne cantonam de proceduri care nefaste.