Felix-Oliver Banila (44 de ani) si-a depus candidatura pentru a deveni reprezentantul parchetelor de pe lânga tribunale în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Este din 2011 seful Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau si si-a început cariera de procuror în 1996, la 24 de ani, la Parchetul de pe lânga Judecatoria Moinesti.
Procurorul bacauan Felix Banila vrea sa reprezinte parchetele de pe lânga tribunale în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, motiv pentru care si-a depus candidatura pentru unul dintre cele doua posturi pentru care va avea loc scrutinul. La sfârsitul acestui an îi înceteaza perioada pentru care a câstigat consursul de prim-procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau.
Alegerile pentru posturile din cadrul CSM au loc pe 27 octombrie. Vor vota peste 600 de procurori din cadrul parchetelor tribunalelor din tara, în cadrul adunarilor generale care se vor organiza special în acest scop. Pentru ca adunarea si votul sa fie validat este nevoie de participarea a celor putin doua treimi dintre procurori. În Bacau, la Parchetul Tribunalului sunt angajati 12 magistrati. Si-au depus candidatura pentru Sectia Procurori Tribunal a CSM patru procurori. „Eu acum sunt în concediu, sunt în campanie. Le prezint colegilor obiectivele care le urmaresc odata ales pe acest post la CSM“, a precizat pentru ziarul Adevarul Felix Banila, prim procurorul Tribunalului Bacau.
Felix Banila a instrumentat câteva dosare de notorietate, în care a fost implicata lumea interlopa transfrontaliera dar si din regiunea Moldovei. Procurorul Banila a investigat si uciderea omului de afaceri Valeriu Damian, la care au fost partasi infractori periculosi din Republica Moldova si Ucraina în conexiune cu unii afaceristi din Bacau.
Tot seful Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau a instrumentat si renumitul caz al interlopilor Botez-Mararu dar si pe cel al uciderii lui Primicheru din Comanesti. „În decursul celor douazeci de ani de cariera am fost implicat în instrumentarea unor cauze complexe din variate domenii de criminalitate, în special violenta, criminalistica fiind dealtfel si specializarea mea. Nu am fost sanctionat disciplinar niciodata si am obtinut doar calificativul „foarte bine“, afirma prim procurorul bacauan.
În cursul ultimilor ani, ca sef al Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau, Felix Banila a sesizat si un numar considerabil de abateri disciplinare ale colegilor, dar crede ca trebuie gasite solutii pentru promovarea unor politici coerente de preventie a abaterilor si adaptarea sectiei pentru procurori la realitatile sistemului judiciar.
„Am luat decizia de a ma înscrie în aceasta competitie electorala, având în vedere vechimea de 20 de ani în functia de procuror si a atasamentul profund pe care îl am fata de magistratura în general si fata de functia de procuror, în special. Eu cred ca principala misiune a CSM este instituirea si garantarea unui sistem judiciar modern, independent, eficient, echidistant, functional, compus din magistrati cu o înalta pregatire profesionala, cu o tinuta morala corespunzatoare si puternic motivati în a-si îndeplini rolul în cadrul societatii“, a precizat prim procurorul Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau, Felix Banila.
Studii si Experienta:
Procurorul Felix Banila este licentiat al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi si tot aici al unui master în stiinte penale. A participat la zeci de programe de formare profesionala în domeniul criminalisticii,a falsificarii de moneda si carduri, a fraudelor din fonduri UE dar si a faptelor de coruptie. Si-a început cariera la numai 24 de ani, la Parchetul Judecatoriei Moinesti, unde a lucrat timp de 12 ani, pâna în 2008. Pâna în 2010 a fost procuror delegat iar din 2011, prim procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau.
Ce doreste ca reprezentant al CSM
Ca si reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii îsi doreste sa mentina statutul procurorilor, sa repare imaginea magistratilor afectati de campaniile mediatice prin masuri mai mult decât simbolice dar si asigurarea independentei financiare a procurorului, prin prime de vacanta si salarii compensatorii la pensionare. Un alt obiectiv al procurorului Banila va fi sa determine cresterea numarului de magistrati din Justitie, prin cresterea numarului posturilor scoase la concurs de Institutul National al Magistraturii. Un alt aspect important urmarit de procurorul bacauan este avizul obligatoriu al CSM pentru actele normative care privesc puterea judecatoreasca, independenta Justitiei si statutul magistratului. „În calitate de reprezentant al puterii judecatoresti, CSM trebuie sa dobândeasca în mod constitutional, drept de initiativa legislativa în domeniu. În luna decembrie 2016 va intra în functie un nou Parlament, iar acesta va relua cel mai probabil în discutie o noua reforma constitutionala. Un astfel de moment nu trebuie ratat si este imperios necesar ca viitorul CSM sa se implice activ, sa se faca prezent, auzit si ascultat în cadrul dezbaterilor comisiei pentru revizuirea Constitutiei si sa sustina CSM sa primeasca drept de initiativa legislativa în domeniile privind sistemul judiciar, a carui independenta, impartialitate si integritate o apara si nu doar pretinde ca o face“, a mai apreciat Felix Banila.(SURSA ADEVARUL)