Prescriptia este departe/ Dosarele le-au distrus reputatia si afacerile

Dumitru Sechelariu si Corneliu Iacobov spera sa nu se mai tergiverseze procesele si sa-si dovedeasca nevinovatia în instante. Cazul profesorilor judecati penal pentru falsificarea situatiei scolare a lui Ionut Casuneanu ar putea fi închis, fara vinovati, daca procesul nu se încheie pâna în 2013

Desi au fost acuzati si trimisi în judecata pentru fapte grave de coruptie, în urma cu mai bine de sase ani, nici acum Justitia nu si-a spus ultimul cuvânt. În schimb, tergiversarea proceselor si mediatizarea acuzatiilor le-a adus grave deservicii de imagine si ruinarea afacerilor. Dumitru Sechelariu a acumulat milioane de euro datorii la stat si a închis Letea, deoarece bancile nu i-au mai dat credite. În acelasi timp, Corneliu Iacobov si-a vândut deja mai multe proprietati, pentru a avea lichiditati.

Fostul primar al Bacaului a fost acuzat în 2005 de luare de mita, abuz în serviciu, fals si asociere în vederea comiterii de infractiuni.  Doi ani mai târziu, el este achitat pentru toate capetele de acuzare, dar procesul ajunge la Curtea Suprema, care trimite cazul spre rejudecare. Procesul este si acum pe rol, dupa ce instantele au dat amânari peste amânari. „Ma intereseaza sa se afle adevarul. Nu am comis nicio fapta de coruptie, daca aveam cea mai mica vina, eram demult legat“, ne-a spus Dumitru Sechelariu.

Fostul primar mai afirma ca avea drept sa cumpere terenurile, iar schimburile au fost aprobate de Consiliul Local. „Eu nu am fost de acord cu achitarea pe litera A, vreau sa-mi dovedesc nevinovatia. Nu m-ar avantaja prescriptia faptelor, ci dimpotriva, mi-ar afecta imaginea“, a mai spus Sechelariu. Corneliu Iacobov, trimis în judecata tot în 2005, a condamnat la 7 ani de închisoare, de Curtea de Apel Bucuresti, pe 18 noimbrie 2010, dupa ce Tribunalul a decis sa fie achitat.

Desi Curtea trebuia sa dea motivarea sentintei în 30 de zile, ea nu a venit nici acum. „Vreau sa contest decizia instantei, dar nu am ce sa contest, deoarece nu a venit motivarea. Sunt nevinovat“, a spus Iacobov.

”Termenul de prescriptie în acest dosar este 2017, deoarece faptele pentru care este acuzat s-ar fi produs în 2002-2003. Vrem sa nu se ajunga aici si sa dovedim nevinovatia lui Dumitru Sechelariu si faptul ca masurile DNA au fost nelegale”,  a spus Nicuta Câtu, avocatul lui Dumitru Sechelariu în procesul intentat de procurorii DNA în 2005.

„Noi cercetam cazurile de mica coruptie si nu cred ca avem situatii în care sa intrervina prescriptia faptelor. De fiecare data avem probe clare, flagrant, iar condamnarea este rapida“, a precizat Felix Banila, prim-procurorul Parchetului Tribunalului Bacau.

Paradigme administrative-studiu de caz: Stavarache-Sechelariu

Sechelariu a inchis Letea, Iacobov vinde Hotel Moldova

Situatia financiara a fabricii de hârtie s-a agravat dupa ce DNA l-a acuzat pe Sechelariu de complicitate la cumpararea de influenta

Fabrica de hârtie Letea si-a închis portile în urma cu un an, când patronul acesteia, Dumitru Sechelariu, nu a mai putut obtine credite pentru recapitalizare si modernizare. Si-au pierdut locul de munca sute de bacauani. Sechelariu a scos fabrica la vânzare si a încercat sa vânda terenurile, pentru construirea unor cartiere rezidentiale.

Pentru a obtine un pret bun avea nevoie de PUZ (Plan Urbanistic Zonal) care însa nu a fost aprobat de Primaria Bacau. Majoritatea cladirilor în care functiona fabrica au fost demolate. Societatea, privatizata în 2003, a ajuns pe plus în 2008, când a fost raportat un profit de peste jumatate de milion de euro. Dar, pentru a face fata cerintelor pietei, trebuiau facute investitii. Fostul primar a solicitat o scrisoare de garantie guvernamentala si în 2009 a încercat sa vânda terenul SC Transport Public catre Kaufland, dupa ce edilul Romeo Stavarache s-a retras din proces. Ulterior, primarul bacauan a refuzat sa aprobe PUZ-ul pentru terenul societatii de transport si a repus pe rol procesul.

Situatia s-a agravat si mai mult, dupa ce anul trecut Dumitru Sechelariu a fost acuzat de procurorii DNA ca ar fi încercat sa mituiasca judecatorii pentru o solutie favorabila. „Letea nu a mai avut cash pentru modernizarea fabricii. Bancile au refuzat sa mai acorde credit din cauza reputatiei proprietarului, iar la asta au contribuit procesele DNA, dar si actiunile primarului Romeo Stavarache“, a spus Gabi Ionita, avocatul în procesele comerciale al familiei Sechelariu.

Blocat de procese si de pierderea credibilitatii este si Corneliu Iacobov. Dupa ce în primavara a vândut Hotel Scandinavia, acum perfecteaza actele cu societatea Dedeman pentru vânzarea Hotelului Moldova din Bacau. Iacobov a mai scos la vânzare vila de 15 camere si domeniul de peste 15 mii de metri patrati din Bacau, pentru care a cerut 2,8 milioane de euro.

Jurnalistii tac o vreme, dar nu uita! Romeo Stavarache si presa bacauana

Cornel Iacobov vinde Hotel Moldova

Se apropie prescriptia în cazul Ionut Casuneanu

Profesorii acuzati de falsificarea situatiei scolare a fiului Regelui Asfaltului sunt judecati acum la Gheorgheni. Pentru fals intelectual risca între sase luni si cinci ani de închisoare, dar si  alte sanctiuni  pentru nerespectarea regulamentelor scolare.

Cei 17 profesori de la Colegiul Economic „Ion Ghica“ din Bacau, judecati pentru masluirea situatiei scolare a lui Ionut Casuneanu (fiul omului de afaceri Costel Casuneanu) ar putea scapa basma curata daca procesul se mai lungeste.

Pentru fals intelectual, ei risca o pedeapsa cuprinsa între 6 luni si 5 ani. Daca nu  se va ajunge la o sentinta definitiva si irevocabila, pâna în anul 2013, atunci intervine prescriptia si dispare raspunderea penala iar cazul se închide definitiv. Din luna mai a anului trecut, de când au fost trimisi în judecata, au fost audiati martorii dar si câtiva profesori acuzati de fals intelectual.

De mai multe ori, judecarea procesului a fost amânata. Mai mult, procesul a fost stramutat de curând de la Judecatoria Bacau, la cea din Gheorgheni. „Cazul a fost mutat la Judecatoria Gheorgheni, la solicitarea fostului director, care a motivat ca situatia este mult prea mediatizata în Bacau si poate conduce la o judecare subiectiva a cazului“, a spus avocatul Liviu Ghioc, care apara doi profesori.

Este asteptata sentinta

Magistratii bacauani au fixat termene scurte de înfatisare în instanta. Într-un an au avut loc 16 termene, dar de fiecare data a fost amânata judecarea pe fond, deoarece au fost cerute clarificari. „Eu ma ocup si de cazuri de mare coruptie, dar nu se judeca atât de alert. Cred ca judecatorii încearca sa evite termenul de prescriptie. Cred ca într-un an vom avea sentinta“, a spus Cristian Cojocaru, avocat implicat în caz.

Si procurorul care a facut rechizitoriul si a trimis în judecata crede ca nu sunt motive pentru prelungirea procesului. „Nu cred ca se va ajunge pâna la termenul de prescriptie speciala. Se va da o solutie pâna atunci“, a precizat Adrian Majeri, prim- procurorul Parchetului Judecatoriei Bacau.

„O poveste“ din 2006

Ionut Casuneanu (23 de ani) a facut ultimul semestru al clasei a 12-a, în 2006, la Colegiul Economic „Ion Ghica“ din Bacau, dupa ce i-a fost acceptat transferul de la un liceu din Germania.  Potrivit rechizitoriului procurorului, realizat pe baza declaratiilor cadrelor didactice, dar si a catalogului scolar, directorul Ovidiu Relu Cojocaru le-ar fi solicitat, la diferite date, sa îi încheie situatia scolara a elevului nou venit.

Mai mult, profesorii de la clasa au afirmat ca directorul le-a cerut, dupa o lista, sa puna note dar si absente doar pentru unele zile, în care Casuneanu jr. s-ar fi aflat în tara. În schimbul acestor favoruri, liceul bacauan a avut de câstigat. La scurt timp, curtea scolii a fost asfaltata chiar de firmele omului de afaceri Costel Casuneanu.

Odata cu trimiterea în judecata a profesorilor, pentru fals intelectual, organele de ancheta au cerut si anularea falsurilor facute dar si a diplomei de Bacalaureat. Cercetarea penala, pâna la trimiterea profesorilor în judecata a durat trei ani, timp în care profesorii au dat mai multe declaratii în fata politistilor si procurorilor.

În mai 2010, profesorii au fost trimisi în judecata. În plus, în acest caz a fost depusa si o sesizare pentru luare de mita, care însa a fost solutionata de magistrati cu neînceperea urmaririi penale (NUP).

17 profesori de la Liceul Economic, judecati pentru falsificarea situatiei scolare a lui Ionut Casuneanu

Ionut Casuneanu a facut clasa a 12-a “cu referate”, la distanta

„Vinovatul este Ovidiu Cojocaru!”

Un comentariu

  1. Un student se intreba ce ar putea face oricare dintre noi pentru a promova “la firul ierbii” Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” ale Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com