Presa, sfarsit de drum. Un domeniu mort, la fel ca si democratia din Romania

E greu sa-ti recunosti neputinta, greseala de a te fi apucat de o munca care te-a „prins“, care insa nu mai are cum sa fie remunerata. Macar la nivelul unui profesor debutant. Presa scrisa este pe moarte, ziarele locale, nucleele de altadata de jurnalisti care procurau informatia pentru ziarele centrale, au murit sau sunt muribunde. In România exista o lupta Anticoruptie care ucide aproape tot, dar nu si coruptia adevarata, inradacinata in ADN-ul societatatii romanesti post-comuniste, al sistemului securist.

Dinu Damaschin -articole din Libertatea atasate la scrisoare (1)

In urma cu 10-15 ani, ziarele din Bacau traiau din spaga castigata de sefii unor institutii, numiti politic, pentru unele publicatii deplasarile in judetul Bacau se faceau pe bonurile de benzina de la RAFO. Publicitatea se obtinea/ se obtine si din santaj, din investigatii documentate dar nepublicate. „S-a rezolvat“ spuneau marlanii, prietenii patronilor care isi faceau treaba si prin simpla activitate a jurnalistilor care-si incepeau investigatia si intrebau. In 2016 avem Facebook, avem DNA functional, procurori bine platiti, care incep sa produca si dosare, purtatori de cuvant grasi, bine furajati din bani publici, unii, fosti jurnalisti, si o presa anemica, in care majoritatea jurnalistilor sunt aproape boschetari. Ca lucrezi in presa centrala sau locala, veniturile au ramas ca in urma cu 10 ani, de cateva ori mai mici decat ale oricarui tirist care vede apa odata pe saptamana. Pentru ce sa mai risti? Pentru ce sa te certi cu toata lumea, sa-ti faci dusmani, sa pierzi saptamani in investigatii/anchete care pot sa nu se valideze. Ce faci atunci? Ai sansa sa te misti ca ramele, cu bani mai putini decat castiga precupetele de la piata, publicand comunicate, mergand la conferintele de presa ale oricarui nenorocit din vreun partid sau sa renunti. E cea mai corecta cale, in Romania anului 2016. Democratia/ presa/ Anticoruptia din Romania au esuat. Societatea romaneasca este in descompunere. Cele mai bune locuri de munca sunt la stat, iar coruptii care au decis viitorul Romaniei, au imprimat un vector greu de schimbat. Descompunerea societatii romanesti continua, orasele si satele se depopuleaza. Ne-am transformat intr-o colonie nedorita nici macar de americani, cu aceeasi „boieri“ corupti, care i-am avut intodeauna. Probabil, in Romania nu se poate mai bine!

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Un comentariu

  1. Foarte adevarat tot ceea ce spui ! Dar…speranta moare ultima…Apreciez activitatea ta si a Ziarului de Garda care arata seriozitate si profesionalism. Voi fi permanent alaturi de cei care lupta pentru democratie. O saptamana frumoasa si respect din partea mea si a echipei Exclusiv TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com