„Trubadurii provensali“ de la Colegiul Karpen

Vineri, 16 decembrie 2011, de la ora 14.30, in Amfiteatrul Colegiului Tehnic de Comunicatii ,,Nicolae Vasilescu-Karpen’’ s-a desfasurat primul eveniment din cadrul proiectului educativ ,,Preabuna doamna si-adorata’’ derulat in colaborare cu Colegiul National ,,Ferdinand I’’, Colegiul Tehnic ,,Anghel Saligny’’, Biblioteca Judeteana ,,C. Sturdza’’ si Teatrul Municipal ,,Bacovia’’ Bacau.

 

Evenimentul „Trubadurii provensali’’ a fost pregatit de elevii Colegiului Tehnic de Comunicatii ,,Nicolae Vasilescu-Karpen’’ si ai Colegiului National ,,Ferdinand I’’, îndrumati de profesorii Simona Sova si Simona Chiriac  si s-a dorit  a fi o constientizare în rândul tinerilor  a importantei sentimentului ca mod de viata, mai ales într-un secol marcat de tehnologizare, de inovatie, de ratiune. La manifestare au luat parte Dumitru Braneanu, Ioan Prajisteanu, Gheorghe Neagu, Ghiorghi Iorga, Dan Petrusca, Doina Marinov, Grigore Codrescu, Stefan Olteanu, Gabriela Radu si Cornel Galben. „O atentie deosebita a fost acordata imaginarului de tip medieval, întrucât atunci se impunea un model existential, cel al cavalerismului, care determina o forma unica, la nivel de ideologie erotica, un nou fel de ,,ars amandi’’, cunoscuta sub numele de ,,amour curtois’’. Evenimentul a evidentiat faptul ca dragostea, în sensul romantic al cuvântului, nu a existat dintotdeauna, ci este o inventie a secolului al XII lea, desi în istorie acest secol a fost privit drept unul întunecat, din cauza cruzimilor Inchizitiei si nu numai“,  a spus profesorul Carmen Cioltan.

 

Pentru a reda cât mai fidel atmosfera creata în amfiteatrul colegiului Karpen, spicuim câteva din ideile exprimate de invitatii prezenti la eveniment:

Astfel, profesorul Gheorghe Neagu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bacau, spunea: ”Iubirea curteneasca  este o doctrina singulara prin conceptualizare si manifestare, cu o sistematica extreme de logica si de puternica, având o deschidere unica spre imaginarul literar. Inspectorul scolar Gheorghe Iorga spunea despre iubirea curteneasca ca ”germineaza operele literare care alcatuiesc literature cavalereasca ce se va întinde pe parcursul a trei-patru secole.” Iar vicepresedintele Consiliului Judetean Dumitru Braneanu sublinia: ”Iubirea porneste de la reguli larg sociale si ajunge sa devina un rafinament extreme, cu diferente mari în partea de nord si cea de sud a Frantei”.

Scoala de vara „Tinerii în lupta împotriva coruptiei” (update-Galerie foto)

Doar 45% au promovat BAC-ul în Bacau

Coca Bloos, presedinte de onoare la „I.D. Fest”, editia a 12-a

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com