Peste trei mii de bacauani au primit somatie de la Casa de Asigurari de Sanatate. Executarea silita a fost dispusa pentru persoanele care au realizat venituri independente în 2006 si nu si-au achitat contributia la Sanatate nici acum.
În prag de Craciun, mii de bacauani au primit „un cadou“ de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Bacau. Persoanele care au realizat venituri din activitati independente si le-au declarat, fie ca sunt ziaristi, profesori, agricultori sau camatari, au fost pusi sa plateasca contributia de 5,5% din venit, plus dobânzi si penalitati. De cele mai multe ori, acestea au o valoare dubla, fata de suma datorata. „Conform legii, toate persoanele au de platit 5,5 la suta la CAS din veniturile realizate din activitati independente, declarate la stat“, a spus Viorica Draganuta, directorul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Bacau.
Peste trei mii de bacauani au aflat zilele acestea ca vor fi executati silit. „Ca sa nu intervina prescriptia fiscala, care survine dupa cinci ani, pentru persoanele care nu si-au platit din 2006 contributia, a început executarea silita. Au fost emise 3972 de notificari si 3773 de somatii cu titlu executoriu“, a spus Carmen Zaharia, jurist la CAS Bacau. Persoanele care au realizat venituri, trebuie sa solicite de la Finante o decizie de impunere, pentru ca în contul datoriei pentru anii 2007-2011 sa nu se acumuleze alte penalitati si dobânzi.
Notificarile sunt trimise la adresa fiscala a contribuabililor. Indiferent daca acestia au luat la cunostinta de datorie, sau nu, daca nu platesc, vor fi executati silit, de juristii CAS-ului. Din 2012, colectarea contributiei la sanatate ar putea fi facuta chiar de Finante.„Acum raportul fiscal si litigiul contribuabililor este direct cu CAS-ul. Se discuta ca aceste sume sa fie colectate de noi, la anul. Dar nu e nimic oficial“, a spus Mircea Muntean, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bacau.
Contributia la CAS, o povara venita de Craciun
Bacauanii vin zilnic la CAS sa se intereseze cum pot contesta sumele impuse. Pentru multi dintre ei, datoria ajunsa „la scadenta“, acum de sarbatori, este o povara de nesuportat. „Am de platit peste doua mii de lei, despre care nu am stiut. M-au ruinat. Nu am de unde sa dau. Vor începe executarea silita acum de Craciun! “, a spus Adrian Comanescu, taximetrist. Si corespondentul în presa centrala Marius Fundulea a aflat ca are de platit la sanatate. „Mie mi-a venit 1200 de lei. Am sa-i platesc, ce sa fac?“, a spus Marius Fundulea.
Avocatii si notarii au de platit, de multe ori, sume astronomice, în raport cu veniturile realizate. „Eu am de plata 70 de mii de lei. Va trebui sa platesc. E legea asigurarilor de sanatate si legislatia fiscala, de aceea sunt si penalitatile asa mari. Eu am contestat în instanta, nu e indicat sa-mi apara numele“, a spus un avocat bacauan.
Totodata, legislatia scuteste de plata CAS-ului persoanele care lucreaza în domeniul cultelor religioase si au venituri „independente“. Preotul Constantin Gherasim, purtatorul de cuvânt al Episcopiei Romanului si Bacaului, a lucrat înainte de hirotonire, ca profesor, dar si în presa, pe drepturi de autor. „Am avut carte de munca pâna în 2007, dupa aia am trecut pe drepturi de autor. Ma astept sa-mi vina si mie notificare“, a spus preotul Gherasim.
Intermediarii ilegali din asigurari risca amenzi dure si inchisoare
Teologii si medicii îi dau dreptate preotului, care a continuat Liturghia cu mortul lânga strana!
Alarma de radioactivitate in Letea Veche