Asociatia Perspectiva globala, Actiune locala, în calitate de beneficiar al proiectului „Perspectiva Globala, Actiune Locala – Economia Sociala“, a organizat joi, 4 iunie seminarul cu tema:
„Economia Sociala – O poveste de succes Perspective de angajare pentru persoanele apartinând grupurilor vulnerabile din Regiunea Nord-Est”. Evenimentul a avut loc la Centrul de Cultura „George Apostu“ din Bacau.
La eveniment au participat reprezentanti ai Unitatilor Administrative Locale (Primarii), institutiilor publice cu atributii în consilierea si angajarea persoanelor din grupurile vulnerabile, mass media, antreprenorilor, ONG-urilor, lideri ai grupurilor defavorizate si beneficiari ai proiectului.
Potrivit organizatorilor: „scopul evenimentului este de a promova economia sociala drept exemplu de succes, de a informa angajatorii cu privire la beneficiile angajarii persoanelor din grupurile vulnerabile, precum si de a-i sensibiliza pe acestia, în scopul reintegrarii beneficiarilor pe piata muncii.
În cadrul seminarului vor fi abordate urmatoarele teme de interes:
– economia sociala: de la afacere la profit social;
– complexitatea problemelor grupurilor vulnerabile aflate în situatie de risc cumulativ care se manifesta în mai multe domenii: educatie, sanatate, ocupare etc;
– cursuri de calificare la nivelul educatiei si abilitatilor persoanelor vulnerabile;
– interesul scazut al angajatorilor de a avea angajati vulnerabili, desi, conform legislatiei în vigoare ar putea beneficia de facilitati fiscale;
– solutii inovative pentru dezvoltarea economiei sociale.
DESPRE PROIECT: Proiectul îsi propune dezvoltarea unor noi structuri de economie sociala la nivelul a 3 din regiunile României (Nord-Est, Bucuresti – Ilfov, Sud-Est), în scopul facilitarii accesului persoanelor excluse si expuse riscului de excluziune sociala pe piata muncii si a promovarii unei societati incluzive. Obiectivul general al proiectului se subscrie politicilor planificate în Strategia Europeana de Ocupare si în Strategia nationala pentru formare profesionala continua.
Pe termen lung, proiectul îsi propune sa genereze efecte pozitive asupra pietei muncii prin înfiintarea a 11 structuri de economie sociala în care vor lucra 70 de angajati, dintre care 40 apartin grupurilor vulnerabile, valorificând astfel forta de munca din cele 3 regiuni de implementare. Totodata, se înfiinteaza un parteneriat activ între doua ONG-uri, doua societati comerciale si o unitate protejata, ce ofera împreuna oportunitati socio-educative, de integrare si reintegrare pe piata muncii si actiuni de informare si consiliere adresate persoanelor cu dificultati în ocupare.
Cele 11 strucuri de economie sociala înfiintate, îsi vor continua activitatea si dupa finalizarea termenului limita de 1 an de la înfiintare si vor continua sa produca si sa genereze profit pentru sustinerea activitatii în domeniul social.
Beneficiarul proiectului este Asociatia Perspectiva globala, Actiune locala Bacau, în parteneriat cu: SC Autoservice Marini SRL, SC Business Intelligence Total Solution SRL, SC TQM Group SRL si Asociatia Prevenirea Adictiei si Comportamentului Adictiv Bacau (APACA).
Evenimentul este realizat în cadrul proiectului POSDRU/173/6.1/S/148976 „Perspectiva globala, actiune locala – economia sociala” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara: 6 „Promovarea incluziunii sociale”
Domeniul major de interventie: 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale” se arata in comunicatul, semnat de Gabriela Fotache, managerul proiectului Asociatiei Perspectiva globala, Actiune locala.