PASUL CU STÂNGUL AL PRESEDINTELUI DODON. RISCANT

Aflat în vizita oficiala la Moscova, presedintele Igor Dodon a declarat, în prezenta liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, ca ar putea cere anularea Acordului de asociere a R.Moldova cu UE, daca la urmatoarele alegeri Partidul Socialistilor va obtine majoritatea în Parlament. Dodon a spus ca l-a rugat pe Putin sa ajute Chisinaul sa obtina un statut de observator în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice. La rândul sau, presedintele rus a spus, între altele, ca plenitudinea relatiilor economice moldo-ruse va depinde de modul în care Chisinaul îsi va edifica relatiile cu Uniunea Europeana. Totodata, Putin a observat ca în prezent presedintele moldovean nu are suficiente împuterniciri sa anuleze acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

Comentatorii politici moldoveni au constatat ca, „nivelul si intensitatea întâlnirilor pe care presedintele moldovean le-a avut în capitala rusa sunt fara precedent pentru ultimii noua-zece ani.” Este un lucru care trebuie apreciat. Probabil, într-un viitor apropiat Federatia Rusa ar putea anula sanctiunile impuse împotriva exportatorilor moldoveni si ar putea îmbunatati regimul sederii si conditiile pentru migrantii moldoveni în Federatia Rusa. Dar asta nu înseamna ca, automat, relatiile dintre Moscova si Republica Moldova vor fi foarte bune. De ce? Pentru ca în componenta delegatiei oficiale nu a fost inclus nici un reprezentant al puterii executive, singura care are pârghiile necesare pentru a realiza întelegerile pe care presedintele moldovean le-a convenit cu înaltii oficiali ai Federatiei Ruse.

La Chisinau, reprezentantii coalitiei majoritare si opozitia de dreapta, au declarat deja ca declaratiile facute de presedintele moldovean contravin intereselor cetatenilor. Ei au spus ca promisiunile referitoare la anularea Acordului de Asociere cu UE sunt doar declarative si nu pot fi realizate.

Deputatul Platformei Social-Democrate, vicepresedintele Comisiei de politica externa si integrare europeana, Sergiu Stati, a spus ca declaratiile domnului Dodon au fost facute doar pentru publicul rus. „Din punct de vedere al dreptului international, anularea Acordului de Asociere este practic imposibila. Urmarile acestui pas vor avea consecinte catastrofale atât politice, cât si economice. Se pare ca aceste declaratii au fost facute pentru consumatorul rus, nu si pentru un specialist în domeniu”, a declarat el.

La rândul sau, presedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, aparare si ordine publica, Roman Botan, a spus ca declaratiile presedintelui sunt în contradictie cu interesele cetatenilor. „Presedintele a uitat ca Republica Moldova este un stat asociat cu Uniunea Europeana. Directia de dezvoltare a Republicii Moldova a fost aleasa de cetatenii tarii în cadrul scrutinului parlamentar”, a declarat oficialul moldovean.De aici.

Lipsa reprezentantilor cabinetului de ministri din delegatia oficiala dar si declaratiile facute de catre presedintele moldovean, declaratii care exprima mai mult un punct de vedere personal decât o viziune comuna a tuturor decidentilor politici de la Chisinau, exprima faptul ca domnul Dodon a început deja campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2018.

Devine clar ca, pentru domnul Dodon cucerirea fotoliului prezidential a fost o etapa, importanta, în perspectiva alegerilor parlamentare viitoare. Exact ceea ce notam în data de 7 noiembrie 2016 într-o nota de blog. De aici.

Presedintele Dodon a folosit vizita oficiala de la Moscova în interesul îngust al Partidului Socialistilor din Moldova. Domnia sa este constient de faptul ca, orice hârtie semnata la Moscova, fara acceptul votului Parlamentului de la Chisinau, ramâne doar o hârtie. Declaratia referitoare la anularea Acordului de Asociere este facuta pentru urechile domnului Putin si pentru urechile simpatizantilor Partidului Socialistilor aflati la Chisinau. Presedintele rus a acceptat acest joc dar i-a adus aminte domnului Dodon ca nu are împuternicirile necesare pentru a realiza în practica cele declarate – un fel de a spune ca domnul Dodon are dreptul doar sa acorde distinctii de stat.

Regula jocului politic spune ca, Parlamentul, la rândul lui, este în drept sa-i raspunda presedintelui prin adoptarea unei declaratii de atasament fata de UE. Ceea ce, Partidul Democrat din Moldova deja a propus. Într-o declaratie de presa PDM a declarat ca solicita Parlamentului Republicii Moldova sa ia în discutie pozitiile presedintelui Igor Dodon exprimate la Moscova si sa emita o declaratie de reafirmare a atasamentului fata de continuarea drumului european al tarii.
Nu cred ca deputatii moldoveni se vor multumi doar la adoptarea unei declaratii în care sa se pronunte pentru continuarea apropierii Moldovei de Uniunea Europeana si de reafirmare a directiei de politica externa a statului moldovean.

Sunt de acord cu faptul ca statul moldovean are nevoie de stabilirea unor relatii puternice si bune cu Federatia Rusa. Rusia este un partener comercial important al Republicii Moldova. Aproape jumatate de milion de cetateni moldoveni îsi au acolo un loc de munca. E clar ca cele doua state trebuie sa aiba o întelegere clara ca relatiile lor sa fie dezvoltate în interesul ambelor parti. Doar ca aceste relatii nu trebuie sa fie în dauna interesului national al statului moldovean.

Repet, declaratiile facute de domnul Dodon la Moscova au pus interesul national al Moldovei în plan secund, domnia sa preferând sa puna în prim plan interesul îngust, electoral, al formatiunii politice din care a facut parte.

Facebook Igor Dodon

 

Asa ca, nu exclud ca pe 1 februarie, data revenirii deputatilor moldoveni în Parlament, Partidul Socialistilor sa aiba parte de surprize neplacute. Probabil, zvonurile referitoare la cresterea numerica a fractiunii Partidului Democrat, sa se adevereasca. Potrivit unor surse, cei 14 deputati ai Platformei Social Democrate au decis sa adere la fractiunea Partidului Democrat. De aici. Daca acest lucru se va adeveri socialistii moldoveni nu vor mai fi cei mai numerosi din Parlament. Sansele initiativei domnului Ghimpu, de initiere a procedurii de suspendare a presedintelui, ar putea sa prinda mai mult contur. De vina e pasul cu stângul al presedintelui Dodon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com