Partia de schi de la Slanic Moldova va fi gata de Sarbatori/ Update: inaugurarea se va face in februarie

Update 3 decembrie: Schi Parc Slanic Moldova va fi inaugurat abia in luna februarie, a declarat zilele acestea Ionel Floroiu, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau. Partia de schi trebuie omologata, trebuie montate tunurile de zapada si facuta receptia finala a lucrarilor. Din pacate, si in acest an iubitorii sporturilor de iarna trebuie sa aleaga alte statiuni, care au partii functionale!

„Slanic Moldova Schi Parc“ va fi gata inaintea Craciunului, afirma surse din Primaria Slanic Moldova. Partia de schi ar putea fi

sursa foto: Crama Domneasca Slanic Moldova

sursa foto: Crama Domneasca Slanic Moldova

inaugurata in perioada 15-20 decembrie. Investitia de peste 5,7 milioane de euro a fost realizata pentru ca statiunea bacauana sa redevina principalul punct de atractie din regiunea Moldovei. Slanic Moldova, sau „Perla Moldovei“, denumita asa pentru izvoarele cu efecte curative, atestate de peste doua secole isi imbunatateste acum oferta de iarna printr-o moderna partie de schi, cu nocturna si toate facilitatile necesare. Partia a fost realizata pe versantul nordic al Muntilor Nemira, intre altitudinile de la 470 pana la 720 de metri. Lungimea partiei este de peste 1,4 kilometri. Specificatiile „Slanic Moldova Schi Parc“ pot fi vazute mai jos, asa cum sunt ele mentionate in proiect, finantat din bani europeni dar si de la bugetul Consiliului Judetean Bacau.

Denumirea obiectivului de investitiilor
•Schi Parc Slanic Moldova
•Pârtie de schi, instalatie de transport pe cablu, instalatie de înzapezit artificial, instalatie de iluminat pentru nocturna, cladire anexa
Amplasamentul
•Amplasamentul este situat in judetul Bacau, orasul Slanic Moldova, in spatele Complexului Cerdac.
•Partia de schi se amenajeaza pe versantul nordic al Muntilor Nemira, intre altitudinile de 470 si 720 m.
•Baza partiei de schi, respectiv statia inferioara a instalatiei de transport cu cablu, se situeaza langa DN12B Targu Ocna – Slanic Moldova la intersectia cu strada Nicolae Balcescu; prin spatele Complexului Cerdac se ajunge direct la statia inferioara a telescaunului.
•Orasul Slanic Moldova a fost recunoscut ca statiune turistica de interes national prin H.G. 1122/2002.
•Partia de schi „Slanic” va avea punctul de plecare la altitudinea de 714,20 m, situat intr-o poiana larga ce ofera o priveliste frumoasa asupra Muntilor Nemira. Punctul de sosire al partiei este situat la altitudinea de 484,92 m, situat in zona statiei inferioare a telescaunului proiectat.
•Traseul partiei se desfasoara in dreapta axului instalatiei de transport pe cablu (in sensul de coborare) urmarind culmea ce face legatura cu statiunea Slanic Moldova.
•La altitudinea de circa 490 m, traseul partiei se intersecteaza cu cel al telescaunului, trecand pe sub acesta, sosirea partiei de schi efectuandu-se din partea stanga – in sensul de coborare – a telescaunului.
•Diferenta de nivel totala a partiei este de 239,62 m pe o lungime de 1414 m – date ce caracterizeaza partia ca fiind medie-usoara – rezultand o panta medie de 17,1%, inclinatie ce o incadreaza in categoria partiilor usoare si implicit ii confera partiei un grad de atractivitate, pentru marea majoritate a schiorilor, deosebit de ridicat.
•Partia se proiecteaza la o latime medie de 38 m.
•Orientarea preponderenta a partiei este nordica, traseul partiei desfasurandu-se in totalitate prin padure.
 
Prin amenajarea partiei de schi se urmaresc cerintele H.G.R. 263/2001 care se refera la normele privind amenajarea, omologarea, intretinerea si exploatarea partiilor si traseelor de schi pentru agrement.
Prin proiectul tehnic au fost propuse urmatoarele categorii de lucrari:
•Profilare partie – consta in sapaturi in profil mixt cu buldozerul pe senile pentru aducerea terenului la cotele prevazute in proiect, inclusiv finisarile suprafetelor rezultate.
•Profilare rigole, acoperire cu covor vegetal – vor asigura scurgerea apelor de suprafata din precipitatii prin rigole cu o panta maxima de 10% si acoperirea suprafetelor rezultate in urma sapaturilor cu covor vegetal, cu pamant vegetal, insamantari cu ierburi perene si aplicare de ingrasaminte chimice complexe.
•Zid de sprijin din gabioane – necesar pentru consolidarea terenului in zona de sosire a partiei.
•Rigole din beton – necesare pentru evacuarea apei din zonele de sosire si plecare ale partiei
•Drenuri de adancime necesare pentru evacuarea apei stagnate din zona de mijloc a partiei.
 
 
•Telescaun Slanic – TSF4 este o instalatie de transport pe cablu din familia telefericelor monocablu cu mers unidirectional, la care vehiculele sunt sub forma de scaune. Statia inferioara este amplasata in zona de sosire a partiei de schi, la altitudinea de 484,92 m, in zona din spatele Complexului turistic Cerdac. Statia superioara este amplasata in poiana de la cota 715,26 m, in zona de plecare a partiei de schi.
•Instalatia propusa este un telescaun fix cu vehicule de cate 4 locuri, cuplate permanent la cablul purtator-tractor.
•Capacitatea de transport este de 1000 persoane/ora.
•Pentru cresterea gradului de confort oferit turistilor transportati, in zona de imbarcare din statia inferioara, peronul va fi prevazut cu porti cadentatoare de acces. Functionarea portilor, respectiv inchiderea si deschiderea lor, este comandata de pozitia vehiculelor fata de zona de imbarcare. Astfel, la apropierea unui scaun, portile se deschid si permit accesul simultan a patru persoane direct in zona de imbarcare.
•Tinand cont de fluxul mare de turisti in statiune, mai ales in perioadele de sfarsit de saptamana, precum si de amplasamentul foarte accesibil al partiei de schi, instalatia de transport pe cablu se va achizitiona astfel incat sa poata functiona si in nocturna.
Instalatia de inzapezit artificial
•Statistica temperaturilor si a precipitatiilor in statiune releva faptul ca, desi in perioada 01 dec. – 31 martie media temperaturilor si a precipitatiilor sunt favorabile practicarii schiului, sunt posibile abateri nefavorabile, care pot determina pierderi semnificative.
•Pentru asigurarea unor conditii optime de practicare a schiului, precum si pentru asigurarea existentei zapezii pe partia de schi din statiune de-a lungul intregului sezon de iarna, respectiv 15 decembrie – 31 martie, este necesara inzapezirea artificiala a acesteia.
•Aceasta instalatie va utiliza apa din reteaua de apa potabila a statiunii.
•Ea s-a proiectat in asa fel incat la o temperatura exterioara de -4° C si o umiditate relativa a aerului de 70% sa asigure acoperirea partiei de schi cu un strat de 30 cm grosime de zapada intr-un interval de aproximativ 130 de ore, adica in decurs de aproximativ 16 zile, in regim de functionare de 8 ore pe noapte. Aceasta inseamna ca, daca se doreste deschiderea sezonului de schi la 15 decembrie, este necesar ca la sfarsitul lunii noiembrie sa se inceapa acoperirea partiei de schi cu zapada produsa artificial – in absenta totala a ninsorilor naturale. Daca temperatura exterioara scade la -7° C, timpul de inzapazire scade si el la aproximativ 70 ore, adica aproximativ 9 zile de inzapezire in regim de 8 ore pe noapte. Instalatie de iluminat pentru nocturna
Tinand cont de faptul ca in sezonul de iarna se intuneca incepand cu ora 17, iar programul de functionare al partiei de schi, mai ales in perioadele de sfarsit de saptamana si de sarbatori, poate fi extins pana pe la orele 22, se propune iluminarea partiei de schi in nocturn. Aceasta se va realiza cu corpuri de iluminat tip reflector echipate cu lampi cu vapori cu mercur de 1.000 W.
Cladire anexa
•Pentru buna desfasurare a activitatilor in zona partiei de schi, atat din punct de vedere a deservirii turistice, cat si din punct de vedere tehnologic/functional/ administrativ, este necesara realizarea unei cladiri anexa la statia inferioara a telescaunului.
Aceasta cladire va avea urmatoarele destinatii:
a) Functiuni tehnologice
•Garaj pentru masina de batut zapada si pentru tunurile de zapada
•Statie de pompare de inalta presiune
•Rezervor 500 mc
b) Servicii publice
•Grupuri sanitare
•Caserie bilete/cartele acces telescaun
•Spatiu pentru serviciul de salvamont

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com