Partajul

scris de Vlad Sebastian Secuiu

In cazul in care iesirea din indiviziune ( partajul ) nu poate fi realizata prin buna intelegere, pe cale amiabila, partile urmeaza sa se adreseze avocat Vlad Sebastian Secuiuinstantei potrivit dispozitiilor in materie –  art. 669-686 din Codul civil.

Actiunea de partaj este imprescriptibila in sensul ca incetarea coproprietatii poate fi ceruta oricand.

Trebuie aratat faptul ca, pe parcursul derularii procesului, partile se pot intelege sa imparta bunurile. Intr-o asemenea situatie, mai exact –  daca partile ajung la o intelegere, instanta va hotari potrivit intelegerii lor. In cazul in care intelegerea priveste numai partajul anumitor bunuri, instanta va lua act de aceasta invoiala si va pronunta o hotarare partiala, continuand procesul pentru celelalte bunuri.

Competenta sa solutioneze cererea avand ca obiect partajul succesoral este Judecatoria in raza careia se afla ultimul domiciliu al defunctului.

In cuprinsul cererii de chemare in judecata se va indica actul in baza caruia au fost stabiliti mostenitorii, cotele acestora si in baza caruia a fost constatata masa succesorala.

Deasemenea, reclamantul va preciza care sunt bunurile ce urmeaza a fi impartite, fiind indicata si valoarea lor provizorie.

Nu in ultimul rand, cererea de chemare in judecata va cuprinde modalitatea prin care reclamantul doreste sa se realizeze iesirea din indiviziune si cui trebuie sa-i fie atribuit fiecare bun.

Pentru a putea fi solutionata o astfel de cerere in fata instantei judecatoresti, se vor administra urmatoarele probe:

-inscrisuri;

-interogatoriul;

-expertiza topo-cadastrala (pentru a fi identificate si evaluate terenurile, respectiv pentru stabilirea loturilor si sultelor corespunzatoare);

-expertiza in constructii (pentru a fi identificate si evaluate cladirile);

-expertize de evaluare auto si expertiza contabila in cazul in care, in masa succesorala sunt identificate autoturisme ori actiuni la societati comerciale).

La formarea si atribuirea loturilor instanta va tine seama de acordul partilor, marimea cotei-parti ce se cuvine fiecaruia dintre mostenitori, natura bunurilor, domiciliul si ocupatia partilor.

Hotararea de partaj, pronuntata de catre instanta, este supusa  apelului.

Cum divortam

Sunteti chemat in judecata. Cum va aparati

Ce contine o chemare in judecata

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com