(FOTO) Valentin Maslov, un artist complex, in devenire. Nud si portret

Artistul moldovean Valentin Vaslov, unul dintre pictorii noii generatii de peste Prut, si-a cristalizat o viziune artistica dar si una filosofica, dupa Valentin Maslov

regizorul Silviu Fusu, pictorul Valentin Maslov si actorul Sandu Cupcea

regizorul Silviu Fusu, pictorul Valentin Maslov si actorul Sandu Cupcea

ani de studiu si incercari. Cu modestie, dar „scump“ la vorba, Valentin Maslov isi explica devenirea sa ca artist, dar si viziunea sa filosofica, care transpare si in opera.

„Am fost initiat si influentat de Nadejda Vihocenco, care este profesoara la scoala de pictura pentru adolescenti. Dar, diapazonul subiectiv s-a format la virsta de 13-16 ani, cu sustinerea romanelor frantuzesti.

Apoi, linia stilistica s-a developat in perioada de studii la universitatea pedagogica, datorita educatiei profesorului Mihai Noroc. In acea perioada – novator si

reformator al tehnicii de exprimare. O puternica sursa de impresii a servit scoala superioara de la Cluj . Un timp in care s-au imbinat cautarile, aventurile si cultura plastica. Faza poststudenteasca a fost dificila , deoarece in ea s-au intersectat marea dorinta de a realiza ceva nou in patrie si performarea cercului de colegi aliniati cotidianului, subordonati banalitatii politice. Din 1995 si pina in 2005 sursa de existenta era ocazionala: achizitii neregulate ale tablourilor, angajari la un serviciu sau altul, lipsa unui vector concret profesional si mai ales lipsa de bani.

Din 2005 am intrat in activitatea de pedagog la Academie,la un liceu si un centru de creatie tehnica. Incercind sa implementez un modul modern de tratare a materiei m-am infruntat cu incompetenta colegilor si a superiorilor.

Pina in prezent Moldova adopta o scoala mai mult populara si mai putin stiintifica.

Incepind din anii 1990 am fost preocupat de filosofie si mai ales de filosofia orientala. Care pina la urma m-a adus la constituirea unei linii filosofice constructiviste euroasiatice. Limbajul plastic s-a modificat cu variabile de 10 ani din viata mea: anii 90 Influenta suprarealista, anii 2000 avangardismul, 2010 un constructivism romantic autohton.

 Genurile abordate sint nudul si portretul. Si melodrama istorica. Ambianta lirica a plaiului este suplinita in colaborare si cu sustinerea maestrului Vasile Dohotaru – pictor si profesor“, a precizat pictorul Valentin Maslov.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com