Paradigme ale tragediei Basarabiei

Lucrarea ”Paradigme ale tragediei Basarabiei” a profesorului Gh. Buzatu va fi lansata maine, 17 septembrie, in sala Muzeului Unirii din Focsani, in prezenta publicului cititor si a mai multor personalitati de vaza a municipiului Focsani si judetului Vrancea. Printre invitati se numara  si istorici de renume ai  Romaniei. Cartea a fost editata si supervizata de doua edituri bacauane: Editura Vicovia si Editura Babel.

”Cartea profesorului  Gheorghe Buzatu –”Paradigme ale tragediei Basarabiei ” ne lamureste asupra unui aspect din istoria noastra , aspect care a fost si a ramas determinant pentru prezentul si viitorul natiunii noastre. Daca vorbim de prezent si viitor si citind cu atentie lucrarea,  ne putem da seama imediat ca suntem ceea se suntem, probabil  dezorientati si fara o politica coerenta, datorita faptului ca avem o natiune ciuntita, oloaga – fara Basarabia. Dezastrul pe care l-a adus cu sine cea dea doua confruntare armata a lumii s-a multiplicat de  am ramas nauciti de loviturile primite.

Nu sunt istoric, dar va pot aminti ca Romania  –  dupa ce-si vazuse implinite idealurile de unitate, in teritoriul sau natural, a fost lovita crancen prin ruperea  tinuturilor de la hotar si chiar din inima sa – ale Basarabiei, Bucovinei de Nord, Hertei, dupa  care au urmat ale Cadrilaterului  si Ardealul  istoric. Pana la avea aceste lovituri, Romania se bucurase de respect international , de inflorire economica si culturala la un nivel ce astazi nu–l mai putem  atinge. Chiar daca Romania si-a recuperat ulterior mare parte din teritorii, a ramas  fara Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta si cred ca lipsa acestor teritorii au creat o demobilizare nationala care nu se va termina decat daca idealul intregirii va fi indeplinit. Este posibil ca printre cauzele dezangajarii  si confuziei  pe care le vedem in prezent sa o gasim si pe cea mai importanta  –  despartirea  de Basarabia  – chiar daca din cauza zgomotului propagandistic cu care suntem bombardati  prin media, o uitam sau o neglijam.

Cartea Paradigme ale tragediei Basarabiei , in forma pe care ne-o ofera autorul, in felul in care a fost conceputa, vine cu documente si argumente noi pentru generatiile care au urmat razboiului  si care inca nu-si cunosc istoria.  Lupta pentru adevar, nenumaratele lucrari de o mare valoare, articolele din presa, interventiile din Parlament si simpozioanele la care a participat si intervenit Domnul profesor Gheorghe Buzatu m-a convins ca este un strasnic  aparator al valorilor si aspiratiilor istorice ale Romaniei  si ramane un exemplu pentru istoriografia contemporana, datoria noastra fiind a-i disemina ideile in speranta  Renasterii  unei Natiuni  pe care o ravnim, daca nu pentru noi, macar pentru urmasii nostri”, a spus Viorel Cucu, directorul Editurii Vicovia.

Editura bacauana a fost, de curand, premiata la Salonul international de carte din Chisinau pentru doua lucrari de exceptie. „Magistralele tehnologice ale civilizatiei dacice”, scrisa de regretatul scriitor moldovean Andrei Vartic a primit premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova, iar lucrarea „Istoria tinutului Herta (pâna în anul 1940)”, a istoricului bacauan dr. Ioan Murariu, premiul special al Bibliotecii Nationale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com