”Bacovia versus Bacovia”-de Irina Amalia Bacaoanu

Irina Amalia Bacaoanu, aflata la debutul activitatii scriitoricesti, a pus in scena o noua viziune asupra poetului George Bacovia. Joi seara, de la orele 20, la Teatrul Bacovia s-a jucat premiera ”Bacovia versus Bacovia”,  interpretata într-o maniera de exceptie de actorii teatrului din Bacau: George Vasiliu- Valentin Braniste, George Bacovia- Dumitru Rusu, Corina Goranda -Agatha Grigorescu (Bacovia) si Eliza Noemi Judeu. Ilustratia muzicala a fost asigurata de Cristian Todica. Decorurile, interiorul, scaunele si ceainicul, sunt inspirate din perioada inceputului de secol 20.

Ploaie, plumb, întrebari si nevroza. O atmosfera apasatoare, închipuita si transformata in teatru de Amalia Bacaoanu. Textul, o intrepatrundere fericita de poezie si interogatii, aduce o noua culoare asupra poetului bacauan. George Bacovia –poetul simbolist fixat in moarte, in disolutie, in sensibilitate, fata in fata cu George Vasiliu-omul, cu realizarile si nerealizarile vietii si ”conflictele interioare nerezolvate”. Viziunea Amaliei Bacaoanu este tributara, intr-o anumita masura, propriei formari, cea de psiholog. George Vasiliu, dominat de propriul supra-eu, nu-si poate ierta slabiciunile… Ca nu a putut suporta disciplina cazona la Scoala Militara de la Iasi sau ca nu a finalizat studiile juridice. Lupta interioara este intrerupta de poezie, de ploaia care nu se mai opreste.

Scriitoarea Amalia Bacaoanu dar si actorii bacauani au fost aplaudati la scena deschisa la finalul piesei.

3 Comentarii

 1. verona spune:

  buna ziua,
  puteti sa-mi dati detalii despre sinuciderea Ancai?
  -am si eu cateva detalii….

 2. Anonima spune:

  Buna seara,

  As dori s? aduc o completare la cele scrise de dumneavoastra cu privire la piesa de teatru „Bacovia versus Bacovia” jucata pe scena Teatrului Bacovia.
  Nu doar ca au fost o multime de repere filozofice dar atata forta am simtit si mult curaj. Ca sa-l pui pe Bacovia sa se lupte cu el insusi, acolo e genialitate.
  Am predat limba romana 25 de ani si niciodata nu as fi avut curajul sa ma gandesc la o asemenea ipostaza a poetului. Se pare ca si dumneavoastra v-a placut si ati fost emotionat.
  Succes doamnei Bacauanu, dumneavoastra si celor ce iubesc arta dramatica.

 3. Florin spune:

  Psiholog si scriitor. Dar adevarul nu intereseaza pe nimeni?Sunteti penibili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com