Parada militara americana prin România, în folosul industriei de razboi a SUA

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, pilot,  deputat (2000-2004) si fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni

Efectul de bumerang al izolarii si sanctionarii Rusiei de catre SUA a fost acela ca economia Rusiei n-a clacat, ci o duce destul de bine. Rusii n-au iesit sa protesteze în strada, asa cum si-ar fi dorit Casa Alba, ci au facut sa creasca exponential popularitatea lui Vladimir Putin. Pe cale de consecinta Rusia a scos la parada de 9 mai din Piata Rosie, pe banda rulanta, o lunga serie de blindate : tancul T-14 Armata, platforma noii familii de masini blindate BMP T-15, masina blindata BTR/BMP Kurganets 25, blindatul de transport trupe BTR-MD Rakushka, masina blindata a parasutistilor BMD-4 M, obuzierul autopropulsat Koalytsia SV si TAB-ul Boomerang.

Toate hipertehnologizate, în conditiile în care majoritatea blindatelor din armata SUA au fost proiectate si au intrat în dotare în anii 80. Acesta fiind si un avertisment clar mai ales pentru Anglia, Franta si Germania, ale caror armate nu mai sunt demult ceea ce au fost odata…De aceea, concurenta pe care o face în prezent Rusia, dar si China, pe piata armamentului, devine una cu efecte dezastruoase pe termen lung pentru complexul militar-industrial al SUA. Complex militar-industrial care alaturi de industria farmaceutica si cea de extractie si prelucrare a petrolului si gazelor naturale, asigura finantarea campaniei electorale la alegerile generale de anul viitor din SUA.

http://www.ziaruldegarda.ro/exclusiv-secretele-noului-tanc-rusesc-t-14-armata/

Bomboana pe coliva pentru Casa Alba a fost aceea ca la parada militara de 9 mai, nu numai Rusia a prezentat în premiera o serie de noi arme, ci chiar si Belarusul. La Minsk s-a putut remarca un nou sistem de lansator multiplu de rachete cu raza mare de actiune (MLRS) numit „Polonez”. Cele opt rampe lansatoare sunt montate pe un sasiu de camion 8×8 MZKT-7930, propulsat de un motor 500 CP, fiind capabile de a efectua lovituri ”chirurgicale”, de precizie. Rachetele în sine seamana cu cele chinezesti A200, dezvoltate de Institutul pentru Vehicule de Lansare ( CALT ), fiecare racheta ghidata avînd o raza de actiune de 220 km.Plonez Belarus

 

Viteza maxima a rachetei este de Mach 5, sageata traiectoriei fiind la altitudinea de 60 km, apropierea finala de tinta facîndu-se cu viteza de 2 Mach. Armata Belarus va primi sistemele MLRS în 2016 si preconizeaza ca acestea vor avea succes la export în state din Orientul Mijlociu si Asia de sud-est. Potentialii clienti fiind chiar partenerii importanti de pîna mai ieri ai SUA.

Desi mai ieftin, sistemul ”Polonez” este similar ca performante lui MGM-140 (ATacMS), construit de Lockheed Martin, care are raza de actiune de 270 km. Sistemul american dispune doar de doua rachete pe lansator, racheta avînd abaterea probabila de 10-50 m.

Delirul propagandistic indus deliberat de SUA, potrivit careia Rusia se pregateste sa atace noile state membre NATO, aflate în imediata sa vecinatate, a permis ca la summitul NATO din Tara Galilor din 2014, sa se ia decizia înfiintarii

FOTO: http://www.gjs.cz/

FOTO: http://www.gjs.cz/

unor comandamente tactice în Polonia România si Tarile Baltice si promisiunea statelor membre NATO de a creste bugetul Apararii la 2 % din PIB. Deci, Pentagonul n-a renuntat la planul retragerii esalonate a 7.000 de militari americani din Europa, pîna în 2020.

Pentru a putea achizitiona tehnica moderna de top pentru armata sa, administratia SUA trebuie sa gaseasca urgent cumparatori pentru cea uzata, aflata înca în dotare. Numai ca presiunea pusa de SUA pe statele NATO foste comuniste n-a avut efectul scontat, niciuna nefacînd achizitii majore de tehnica militara americana la mîna a doua.

Visul SUA de a livra Poloniei, României si Tarilor Baltice sute de avioane cu resursa terminata, precum cele de sprijin apropiat A-10, de cercetare U-2, de cercetare fara pilot MQ-1, MQ-9, ba chiar si de transport C-130 si C-17, s-a destramat. Chiar si fidela Polonie a preferat sa achizitioneze 50 de elicoptere frantuzesti EC-725 Caracal noi, în detrimentul elicopterelor second hand Sikorski SH-60, scoase la pensie de armata SUA.

 

În acest context, ”marsul cavaleriei americane” pe sosele României, de la Mihail Kogalniceanu la Poligonul de la Cincu, mediatizat aidoma Omagiilor aduse ”Cîrmaciului”, înainte de 1989, n-a fost nimic altceva decît o actiune de promovare mascata a TAB-ului Stryker. Putini cunosc faptul ca acest TAB din familia Piranha ( produs de firma elvetiana MOWAG, acum componenta a concernului american General Dynamics- Land Systems ) a aparut în 1972. Si a intrat în dotarea Infanteriei Marine a SUA la începutul anilor 80,  participînd la invazia din Panama ( 1989 ), la primul razboi din Golf ( 1991 ), la invazia Irakului ( 2003 ) si în Afganistan.

În 2007, armata româna a achizitionat 31 de TAB-uri Piranha IIIC care i-au dat multe batai de cap. Si se pare ca planul de înzestrare al MApN cuprinde achizitionarea a 600-1.000 de TAB-uri pentru înlocuirea vechilor TAB-77, produse pe vremea lui Ceausescu. Cel mai probabil second hand, tot din familia Piranha, posibil Striker sau LAV-25, scoase din uz de armata SUA. Text aparut si pe news.russiatoday.ro.

FOTO: http://reseauinternational.net/

FOTO: http://reseauinternational.net/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com