Lansarea Monografiei „Comuna Odobesti-Izvor de istorie, traditii si valori culturale“ a comandorului dr. Vasile Florea

Duminica, 17 mai, de la ora 12, la Odobesti a avut loc lansarea Monografiei „Comuna Odobesti-Izvor de istorie, traditii si valori culturale“, a cunoscutului publicist, comandor, lector universitar Vasile Florea. Cartea, aparuta la Editura Vicovia, a fost prefatata de profesorul dr. Ioan Mitrea.

 

lansare Vasile Florea La eveniment au participat profesori universitari, cunoscuti oameni de cultura, cadre militare în retragere dar si active. Au fost prezenti Geo Popa, directorul Centrului Cultural „George Apostu“, istoricul Ioan Mitrea, colonelul Valeriu Butan, seful Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale din Bacau, colonelul Dan Caldararu, generalul Vasile Apostol, conferentiar universitar, deputatul Viorica Marcu, s.a.

 

Vasile FloreaProfesorul Ioan Mitrea a vorbit despre importanta istoriilor locale, în conservarea memoriei si valorilor traditionale. „Monografia comunei Odobestri, cu satele componente, din judetul Bacau, a fost realizata în urma unor stradanii, îndelungate si meritorii, de catre Vasile Florea, comandor de aviatie, doctor în economie si profesor în învatamântul militar de aviatie, fiu al satului Ciuturesti, din comuna prezentata acum monografic“, a precizat Ioan Mitrea. De-altfel, istoricul bacauan face trimitere, din prefata, la imaginea taranului zugravita de istoricul Nicolae Iorga, care considera taranul „omul serios al acestui neam”, iar poetul Mihai Eminescu, care sapunea: „În catune si colibe, acolo la talpa tarii trebuiesc cautati fermentii eternului românesc”.

 

Valeriu ButanVolumul monografic realizat de comandorul Vasile Florea, de aproape 600 de pagini, scos la Editura Vicovia din Bacau si Tipografia Elena, contine, dupa cum au remarcat vorbitorii la lansare, o bogatie impresionanta a izvoarelor de documentare. Fiecare sat, catun, deal, din Odobesti îsi au locul în paginile cartii. Satele comunei bacauane sunt mentionate în documentele marilor voievozi precum Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare sau Petru Rares. În suretul dat de domnitorul Moldovei Petru Rares, la 29 Martie 1546, în care sunt întarite proprietatile urmasilor lui Ion Odoba, care la rândul sau primise un asemenea document de la Stefan cel Mare. Este de remarcat faptul, foarte rar întâlnit, când Coperta Monografia Odobesti (1)un document medieval vechi din secolul al-XVI-lea, cu pecetea lui Petru Rares, s-a pastrat din generatie în generatie, sute de ani, pâna în epoca noastra, când ultimul detinator Gheorghe Nicolae Cristea din Odobesti, l-a cedat, pentru a fi pastrat în colectiile Complexului Muzel „Iulian Antonescu” din Bacau“, afirma dr. Ioan Mitrea.

 

Vasile Florea zugraveste în carte si mestesugurile gospodaresti si cele casnice, portul, respectiv costumul popular, femeiesc si barbatesc, alte aspecte etnografice, precum si obiceiurile da la nasterea copiilor, obiceiurile de nunta, înmormântare, dar si sarbatorile de peste an, cu obiceiurile specifice, legate de sarbatorile Craciunului, Anului Nou, Paste si alte sarbatori religioase sau laice. Scoala si biserica sunt în centrul acestei lucrari, bine primita de oamenii de cultura bacauani. Sunt mentionate si personalitatile care au avut tangenta cu comuna, cum ar fi: Ionel Teodoreanu, Radu Rosetti, Barbu Stefanescu Delavrancea, Alexandru Odobescu dar si personalitatile si gospodarii „satului“ care s-au remarcat la nivel national.

„Monografia comunei Odobesti este bogat ilustrata, cu Coperta Monografia Odobesti (2)imagini mai vechi sau de azi, cu imagini de institutii, ctitorii bisericesti, case din satele componente ale comunei Odobesti, numeroase chipuri de oameni ai locului surprinsi în numeroase ipostaze de la aspectele muncii cotidiene, la sarbatori ale comunitatii sau evenimente din viata unor familii. Autorul lucrarii, Vasile Florea, fiu al acestor plaiuri din blânda si melancolica Moldova, urmas al razesilor din Ciuturesti poate fi împacat. El si-a îndeplinit datoria, fata de strabunii sai, fata de oamenii de azi, lasând urmasilor marturii importante din viata multiseculara a satenilor din comuna Odobesti. Vasile Florea nu si-a uitat radacinile, nu si-a uitat stramosii, nemurile, prietenii copilariei si prietenii de azi, care l-au ajutat în demersul sau laudabil. Este un cetatean de onoare al comunei Odobesti, un om care „sfinteste locul”, afirma, în prefata, profesorul  Ioan Mitrea, presedinte de Onoare al Societatii de Stiinte Istorice- Filiala Bacau.

 

Comandorul dr. Vasile Florea, un CV impresionant

Vasile Florea are un CV impresionant dupa patru decenii de activitate: ca militar de cariera, specialist in rachete anti-aeriene, cadru universitar in invatamantul militar, licentiat in economie, doctorat in managementul Armatei pe timp de razboi, publicist, lector universitar (dupa trecerea in rezerva) etc.

Vasile Florea„2010-2013: AM ACTIVAT CA PROFESOR TITULAR SI APOI CA SEF DE Catedra la UNIVERSITATEA „ALMA MATER „ SIBIU , FACULTATEA  DIN  BACAU. Am predat discipline cum ar fi: comunicare, relatii publice, sociologie economica, politologie, turism international si altele.

2008- 2010:  am activat ca profesor asociat la  UNIVERSITATEA „ALMA MATER „ SIBIU , FACULTATEA  DIN  BACAU. În aceasta calitate am predat urmatoarele discipline: Managementul organizatiei; Psihosociologia conducerii; Comunicare în administratia publica; Relatii publice; Managemen- tul  IMM-urilor.În vara anului 2010, în urma unui examen sustinut la Sibiu, am fost titularizat pe postul de lector universitar.În aceasta postura predau disciplinele: Economie politica; Economia esrviciilor; Economie comerciala; Managementul IMM-urilor; Comportament organizational si Servicii si utilitati publice.

2006- 2008: am  lucrat la ziarul „Observator de Bacau”ca analist comentator si am obtinut rezultate notabile în sensul ca unele articole ale mele au primit multe comentarii din toata lumea, un articol mi-a fost solicitat sa fie preluat de o revista din SUA si la Gala presei bacauane am fost nominalizat la capitolul „analiza”. În prezent public la cotidianul OBSERVATOR DE BACAU.

Ca preocupare personala, sunt un jucator activ în piata de capital si investesc la BVB. De asemenea ,  am publicat în anul 2009 teza de doctorat cu titlul: „Mobilizarea industriei în situatii de razboi în conditiile contemporane” si o culegere care contine peste 100 de studii si articole publicate.                                                                                                                          2005 – 2006: am îndeplinit o functie de conducere în structurile centrale ale Ministerului Apararii Nationale(Serviciul Antitero si Operatii Speciale din cadrul Statului Major General) functia detinuta în aceasta structura mi-a dezvoltat un set de aptitudini în domeniul conducerii. În urma unui examen am obtinut si titlul de specialist de clasa în acest domeniu. Activitatea desfasurata a vizat îndeosebi derularea unor actiuni de organizare, coordonare, luarea de decizii si efectuarea de controale care sa vizeze implementarea masurilor decizionale luate. Am fost implicat ,prin natura functiei in pregatirea fortelor antitero si a operatiilor speciale. Atât în acest compartiment cât si în învatamântul militar m-am specilizat in influentarea psihologica a maselor mari de oameni(militari, civili din teatrele de operatii, electoratul partidelor politice etc.)

2004 – 2005: am îndeplinit functia de loctiitor pentru învatamânt al comandantului Scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre din municipiul Pitesti – institutie organizata dupa modelul american,care a avut instructori din SUA si ulterior din Romînia. Conform prevederilor legii învatamântului, institutia este de nivel post-liceal, prevedere care presupune o multitudine de relatii cu Inspectoratul Judetean Scolar si Ministerul Învatamântului.

Aceasta functie m-a ajutat sa exersez si sa-mi consolidez un set de abilitati cum ar fi: capacitatea de a conduce un colectiv mare de oameni(am avut în subordine 300 de cadre didactice –civili , militari si instructori- si circa 700 de elevi si cursanti pregatiti pe filiera directa si indirecta), de a exersa si consolida TALENTUL ORATORIC pe care apreciez ca deja îl aveam, capacitatea de comunicare si abilitatea de a perfectiona permanent relatiile interumane la nivelul microstructurilor si structurilor mari de învatamânt. Am avut, de asemenea, posibilitatea de a-mi da girul asupra continutului stiintific al învatamântului desfasurat în aceasta scoala, al lucrarilor de cercetare stiintifica elaborate si m-am implicat personal în editarea revistei scolii, în tiparirea unui manual de specialitate si în elaborarea monografiei scolii. Functia mi-a permis sa dezvolt relatii concrete si substantiale cu structurile de învatamânt din viata civila prin desfasurarea unor actiuni comune cu Inspectoratul scolar Aeges si Casa corpului didactic.

Apreciez ca am avut,de asemenea, o contributie substantiala la dezvoltarea bazei materiale a acestei institutii si în înfiintarea unor cursuri noi de specializarea a cadrelor didactice.

2002 – 2004: am condus o structura de învatamânt si de instructie în pregatirea pilotilor pe avioane supersonice MIG-21 LANCER de la Baza Aeriana din Bacau.

În afara experientei profesionale dobândite pe aceasta functie, în perioada mentionata am avut privilegiul de a desfasura numeroase activitati în societatea civila, astfel: am publicat circa 80 de articole în toate ziarele locale din municipiul Bacau; am participat la realizarea unor emisiuni ale radioului si televiziunii locale; am desfasurat activitati educative la principalele colegii nationale din municipiu si la Universitatea din Bacau; am facut parte din „Cenaclul Avangarda 22” al scriitorilor din municipiul Bacau; am fost purtator de cuvânt al filialei judetene a Asociatiei Române pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii.

1980 – 2002: am lucrat în Scoala Militara de Ofiteri de Aviatie de la Bobocu, jud.Buzau, unde am ocupat mai multe functii didactice: lector, lector-sef, conferentiar, profesor militar si sef de catedra. În aceasta institutie mi-am format abilitatile de cadru didactic si consider ca am reusit sa stapânesc foarte bine pârghiile pedagogice necesare unui bun profesor.

Am scris, în aceasta perioada, sase manuale scolare si am publicat 20 de articole de specialitate.

1973 – 1978: am ocupat functii de comanda în diferite structuri specifice Ministerului Apararii Nationale. În aceasta perioada, mi-am format abilitatile de bun executant si organizator

 

 

EDUCATIE SI FORMARE

    1991 – 1995: am fost înscris la doctorat, în ramura Stiinta Militara, specializarea Organizarea si conducerea Armatei si a economiei nationale pe timp de razboi. În 1995 am obtinut titlul stiintific de doctor care mi-a permis sa desfasor activitate didactica timp de sase ani în învatamântul superior civil, la doua universitati particulare, ca profesor asociat. La aceste universitati, am predat disciplinele Management si Doctrine economice contemporane.1982 – 1987: am urmat, la fara frecventa, cursurile Facultatii „Economia Industriei, Constructiilor si Transporturilor” din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti. Lucrarea de licenta a tratat problema fondurilor unitatilor economice.

1978 – 1980: am urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Politico- Militara, facultate  care forma profesori în domeniul stiintelor sociale

Dupa 1990, a aparut o lege care mi-a permis sa dau niste examene de diferenta, în urma carora am obtinut o diploma care lua în considerare cei trei ani de studii militare parcursi în Scoala Militara si cei doi ani din Academia Militara, desavârsindu-mi astfel studiile militare superioare. Aceasta diploma este aprobata de Ministerul Apararii si de Ministerul Învatamântului si pe ea este stipulat ca am, în viata civila, studii ingineresti în domeniul electrotehnic.

1970 – 1973:  am urmat cursurile Scolii Militare de Ofiteri Activi de Rachete si Artilerie Antiaeriana din Brasov, unde m-am format ca militar de cariera.

1966 – 1970: am urmat cursurile Liceului Militar „Stefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.

În afara institutiilor de învatamânt parcurse si mentionate mai sus, am urmat si câteva cursuri de perfectionare, astfel:

1991 –  Curs de perfectionare în domeniul psiho-pedagogiei.

1982 –  Curs în domeniul managementului militar.

1992 –  Curs intensiv de învatare a limbilor straine – limba rusa.

1994 –  Curs de conducere în domeniul învatamântului militar                                           2005-   Curs de comunicare si relatii publice.   Educatia si formarea profesionala m-au ajutat sa pot scrie si publica un numar de 15 carti: manuale, note de curs, monografii, o crestomatie, o culegere de studii si articole si teza de doctorat.

 

 

Titlurile  lucrarilor  publicate  în  cei 30 de ani de activitate  didactica sunt urmatoarele:

  1. Problematica mobilizarii industriale în situatii de razboi în conditiile conetmporane, Editura Rivimed Publishers, Bacau 2009;
  2. Culegere de studii si articole, Editura Rivimed Publishers, Bacau 2009;
  3. Psihosociologia conducerii activitatilor didactice, Editura Universitatii Alma Mater Sibiu, 2012.
  4. Monografia Scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I”, Editura Tiparg, Pitesti 2006;
  5. Manualul subofiterului, comandant de echipa,echipaj, piesa, grupa, comandant de pluton- Pitesti 2005;
  6. Albumul personalului aeronautic, crestomatie, Tipografia SMFA, Bacau 2002;
  7. Ghidul comandantului de escadrila ca manager, note de curs, Tipografia SMFA, Bacau 2001;
  8. Administratie militara si logistica, manual, Editura Statului Major al Aviatiei si Apararii Antiaeriene, Boboc 2000;
  9. Unele aspect privind managementul unitatilor de aviatie si aparare antiaeriana în perioada consolidarii reformei armatei, lucrare de cercetare stiintifica, Editura SMAvApAA, Boboc 1997;
  10. Dreptul comertului international, note de curs, Universitatea Dacia, Buzau, 1996
  11. Filosofie sociala, note de curs, Tipografia SMAvApAA, Boboc, 1995;
  12. Istoria gândirii economice, note de curs, Universitatea Uniteh, Bucuresti, 1995;
  13. Etica, note de curs, Tipografia SMAvApAA, Boboc, 1994;
  14. Psihopedagogie militara, note de curs, Tipografia SMAvApAA, Boboc, 1993.
  15. Economie politica si politica economica, note de curs, Tipografia Comandamentului Aviatiei Militare, Boboc, 1987;
  16. Socialism stiintific, note de curs, Tipografia Comandamentului Aviatiei Militare, Boboc, 1985;
  17. Metodica activitatii educative în subunitati, , note de curs, Tipografia Comandamentului Aviatiei Militare, Boboc, 1983;“

 

 

6 Comentarii

  1. Badelita Vasile solist instrumentist Suceava spune:

    Va cunosc si va apreciez înca din timpul stagiului militar. Sunt mândru ca am avut un comandant cu o cariera stralucita ai o pregatire academica de exceptie. Am fost placut impresionat de cartile publicate si de Monografia comunei Odobesti, de care toti fii satului ar trebui sa fie mândri.
    Felicitari, domnule comandor si mult succes în alegeri daca vreti sa candidati ca primar al acestei comune!

  2. Ioan Gheorghe Ratiu spune:

    Dragul meu coleg si prieten te felicit pentru aceasta noua realizare publicistica de exceptie. Prin aceasta ampla monografie dedicata plaiurilor natale ai dat adevarata masura a pregatirii academice de exceptie si a sufletului tau larg si bun.
    Iti doresc multa sanatate si sa ai parte de noi realizari publicistice in viitor.
    Cu drag,
    Conf.univ. dr. Ioan Gheorghe Ratiu, Brasov

  3. ax spune:

    Cred ca ar putea fi un foarte bun primar pentru Odobesti.Cu siguranta ca ar avea nevoie si de un partid.Un partid LIBERAL ,desigur !

  4. Apostol Constantin spune:

    Sunt fiu a satului Tisa Silvestri si sunt mandru ca s-a realizat o astfel de monografie. As fi onorat sa-l cunosc pe dl. comandor, mai ales ca am urmat acelasi liceu militar si aceeasi scoala militara dar mai ales pentru a-l felicita pentru ca a dat posteritatii un document de referinta pentru istoria meleagurilor mele natale.
    Am onoarea sa va salut, domnule comandor!

  5. Elena Tampanariu spune:

    Il felicitam pe domnul comandor dr. Vasile Florea pentru realizarea Monografiei „Comuna Odobesti – Izvor de istorie, traditii si valori culturale“ o carte de suflet nu numai pentru domnia sa ci si pentru toti cei a caror radacini se afla in aceste locuri binecuvantate de Dumnezeu. Iti multumim domnule comandor dr Vasile Florea pentru rabdarea, tenacitatea si dragostea cu care ai cercetat izvoarele acestor oameni care isi au obarsia in aceste locuri minunate. Cuvintele raman sarace in fata imensului volum de munca si acum nu ne ramane decat inca o data sa spunem: Multumikm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com