Panglica Sfantului Gheorghe, de Ziua Victoriei si a Europei

În spatiul estic, ziua de 9 Mai mai are înca o semnificatie, înainte de a fi Ziua Europei este Ziua Victoriei în Marele Razboi pentru Apararea Patriei – patria fiind Uniunea Sovietica. La Chisinau, aceasta valoare simbolica capata si încarcatura a ceea ce, pâna în

Panglica Sfantului Gheorghe. Sursa foto stireazilei.md

Panglica Sfantului Gheorghe. Sursa foto stireazilei.md

anul 1990, autoritatile sovietice considerau a fi  “eliberarea Moldovei Socialiste de sub armatele fasciste”. Între Prut si Nistru, modul diferit de interpretare a istoriei sare în ochi – ceea ce la Bucuresti este numit ocupatia sovietica din anul 1940, autoritatile sovietice si ruse au numit eliberare. Amintim ca Uniunea Sovietica nu a recunoscut niciodata unirea Basarabiei cu România. Noii republicii socialiste sovietice, autoritatile de la Moscova i-au pregatit rolul de „gradina a Uniunii Sovietice” si au avut grija ca numarul vorbitorilor de limba rusa sa creasca constant. Potrivit recensamântului efectuat în anul 2004, în spatiul dintre Prut si Nistru (ceea ce presupune excluderea regiunii transnistrene) din totalul de aproximativ 3 milioane 400 de mii de locuitori, 76 % s-au declarat ca fiind etnici moldoveni, 8 % ucraineni, 6 % rusi, 4 % gagauzi, 2 % bulgari. Potrivit datelor demografice ale Republicii Moldova, 750 de mii de locuitori, cetateni cu drept de vot în Republica Moldova, nu sunt vorbitori de limba româna, au ca limba de comunicare limba rusa si prezinta un mental deosebit de cel al majoritatii populatiei.

 

presedentia Republicii MoldovaPortalul de stiri UNIMEDIA nota în data de 5 mai ca, în Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau (numita pîna în anul 1989 Piata Victoriei) în cadrul unui miting organizat de Liga Tineretului Rus, a fost întinsa panglica Sf. Gheorghe. Panglica avea o lungime de 200 de metri si 7 metri latime. Membrii Ligii Tineretului Rus au dorit în acest mod sa marcheze victoria asupra fascismului.  Organizatorii evenimentului au tinut un minut de reculegere în memoria celor care au avut de suferit în urma ciocnirilor violente din Ucraina. „Suntem aici pentru a-i comemora cei cazuti pentru libertate, dar si victoria asupra fascismului. Cei care nu tin minte, le vom reaminti despre acest eveniment”, a declarat liderul Ligii Tineretului Rus din Republica Moldova, Igor Tuleantev.

Desfasurata anual în Federatia Rusa, campania „Panglica Sfântului Gheorghe” are loc în ajunul zilei de 9 mai si este reamintirea unui ordin militar rusesc instituit în anul 1769. Aparuta în timpul Rusiei tariste, panglica negru portocalie a devenit un simbol al Chisinau-Republica Moldova (1)armatei ruse, ea fiind atasata initial decoratiei „Sfântul Gheorghe”. Medalia „Crucea Sfântului Gheorghe”, cu panglica, a fost reînfiintata în Federatia Rusa în anul 1998. Prin împartirea acestei panglici în spatiul CSI, organizatorii campaniei încearca sa mentina în memoria noilor generatii „victoria armatei sovietice împotriva dusmanilor sai” în anul 1945.

Recent presa ucraineana scria ca panglica Sf. Gheorghe a devenit simbolul cotropirii Ucrainei de catre Federatia Rusa, aceasta fiind purtata la piept de militanti pro-rusi care organizeaza blocade pe teritoriul Ucrainei si instiga la integrarea statului ucrainean în spatiul Uniunii Euroasiatice.

Dincolo de lungimea si latimea acestei panglici, evenimentul organizat de Liga Tineretului Rus nu are nimic extraordinar în el – desfasurat cu acordul primariei Chisinau, participarea celor câteva sute de persoane la miting a fost calma si civilizata. Iesit din comun, pentru unii, a fost faptul ca aceste persoane au avut dreptul de a manifesta un punct diferit de vedere. Un punct de vedere care da dureri de cap liderilor actualei coalitii de guvernamânt, dar care nu poate fi interzis.

Referindu-ma la cauzele migrenelor actualei guvernari, la începutul lunii februarie întrebam daca vorbitorii de limba rusa vor beneficia de o campanie de informare a beneficiilor oferite de UE? Interogatia aparea ca urmare a faptului ca primul ministru moldovean Iurie Leanca anunta ca a constientizat importanta comunicarii guvernului moldovean cu toti cetatenii sai, „pentru a nu permite nimanui sa isterizeze spiritele, sub pretexte absolut false”. Presupun ca anuntul primului ministru moldovean a ramas în stadiul de proiect. Anuntata avalansa de emisiuni în limba rusa care sa vorbeasca despre Uniunea Europeana ori despre liberalizarea regimului de vize nu a fost vazuta. Între timp, în Ucraina, spiritele fierbinti s-au încins si ameninta ca se apropie cu viteza de frontierele statului moldovean.

” – Care este cel mai bun agent secret? Întreaba Maestrul.
– E simplu, raspunde Învatacelul, e cel care nu este prins.
– Raspuns gresit, replica Maestrul, cel mai bun agent secret este cel care nu stie ca este agent secret!”

Replicile de mai sus par a veni în sprijinul demersului facut de catre deputatul liberal reformator Ana Gutu, care solicita Consiliului Coordonator al Audiovizualului sa opreasca propaganda posturilor rusesti de radio si televiziune retransmise pe teritoriul Republicii Moldova. Doar ca, nu toti moldovenii care sunt vorbitori de limba rusa sunt membrii coloanei a cincea. Desi logica, propunerea doamnei Gutu ar fi scânteia care ar aprinde butoiul cu pulbere si o motivatie în plus data  Kremlinului pentru a ridica vocea la autoritatile moldovene.

Asa ca, în conditiile unui climat de securitate regionala care degradeaza rapid, recentul interviu oferit de catre presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman, face dovada unei prudente binevenite. Domnul Corman a explicat pentru radioEuropa Libera, ca, „Ziua Victoriei este o zi care simbolizeaza sfârsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, o zi care a adus pace pe continentul european. 9 mai, la fel, este ziua pacii si unitatii pe continentul european. Deci, daca sa ne gândim la rece, nu trebuie sa fie o contradictie, este o legatura directa. Nu era 9 mai Ziua Victoriei, nu ar fi fost Europa de astazi, asa cum o cunoastem noi.”

În contextul evolutilor din regiune, comportamentul oficialilor moldoveni e gândit pentru a nu scapa afara maimutele din Cutia Pandorei. Odata cu liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni, speranta domniilor lor creste exponential. Indiferent de limba pe care o vorbesc, cu pasaportul biometric în mâna, moldoveni au posibilitatea sa vada si alternativa spatiului rusesc – o Europa în care, atât timp cât nu afecteaza libertatile altora, punctele de vedere ale minoritatilor etnice sunt agreate si respectate. O Europa în care unitatea are loc prin diversitate iar toleranta este la ea acasa.

Prudenta manifestata de seful legislativului moldovean este combatuta de editorialistii moldoveni care considera ca „politica precautiei” ar fi o “politica a miopilor si a fricosilor”.  Opinia domniilor lor e pripita si falsa. Previziunea de care da dovada guvernul moldovean este un semn al europenismului sau. Iar acest europenism se masoara si prin gradul de toleranta politica de care da dovada. Evident, ca si în Europa, toleranta are limitele ei.

Liderii coalitiei de la Chisinau nu sunt nici miopi si nici fricosi. Ei au acceptat doleanta opozitiei comuniste de a organiza în ziua de 9 Mai un mars de proportii. Constienti de durerea de cap pe care o pot înhata, guvernantii moldoveni nu au interzis comunistilor desfasurarea actiuni lor politice. Dincolo de responsabilitatile avute de institutiile care mentin ordinea publica, comunistii moldoveni, ca si în alti ani, ar trebui sa faca dovada bunelor lor intentii si sa nu admita nici o provocare la adresa echilibrului etnic existent ori la nerespectarea ordinii civice. Manifestari similare au fost organizate de catre PCRM si în alti ani, formatiunea politica având grija sa nu existe conflicte. Acum însa, o prudenta marita din partea organizatorilor nu ar fi deloc exagerata si ar fi o confirmare a faptului ca nici o formatiune politica parlamentara nu admite importul conflictelor din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova. Pâna la urma, un gest de maturitate politica. Scris de Victor Nichitus.

3 Comentarii

  1. Dupa 8 ani de cercetare stiintifica in stiinta dreptului comparat Republica Moldova si Romania/Uniunea Europeana, doresc din toata inima si tot sufletul meu sa am pe langa cetatenia romana si onorabila cetatenie moldoveana!
    Proiectele mele in materie de cercetare stiintifica ar avea in acest fel o aplicare practico-stiintifica perfecta!
    Cel mai mult imi doresc sa obtin licenta de avocat in Republica Moldova sa pot deschide un cabinet de avocatura in Chisinau.
    Sunt foarte multi moldovedi cu cetatenie romana care nu sunt reprezentati corect in Romania.
    Sper sa realizez o buna punte de legatura.
    In acest mod voi sta la deispozitia tuturor celor care au nevoie de ajotor sa-i ajut deopotriva atat in aplicarea legislatiei moldovene cat si a celei din Romania. Pana in prezent nu mai este este un alt avocat specializat in drept comparat Republica Moldova si Romania.
    Rezultatele cercetarii sunt publicate in republica Moldova pe http://www.cnaa.rm si in romania pe http://www.unbr.info.www.juridice.ro.
    Pentru mine drumul de la Bacau pana la Chisinau este la fel de aproape cat este de la Bacau pana la Bucuresti.

  2. Sunt multumit ca am participat ca cetaten roman la festivitatile aniverasre din 9 mai 2014 desfasurate in municipiul Chisinau capitala Republcii Moldova.
    Am vazut tot ce se putea vedea!
    Ca cetaten roman exprim opinia ca Partidul Democrat Moldova a organizat cel mai frumos festivitatile.
    Presedintele Marian Lupu este omul de mijloc al politicii moldovene.
    In timp ce comunistii se aratau reactionari, iar liberalii nu au fost deloc populari,Dnul Marian Lupu a ascultat opiniiile oamenilor. M-am prezentat in calitate de cetatean roman solicitandu-i sprijin in vederea obtinerii unei audiente in vederea promovarii unor proiecte de modificare a legislatiei avocaturii din Moldova in vederea liberalizarii efective a profesiei de avocat. Am fost surprins sa aflu de la domnia sa ca are in atentie o initiativa legislativa de modificare a legii avocaturii din Moldova deoare foarte multi juristi se plang ca organizarea este in regim inchis.
    I-am recomandat sa se inspire din teza de doctorat a autorului dr.Botomei Vasile in care am cercetat acest domeniu, recomandandu-i modelul de organizare din Romania prin pluralism de organizatii profesionale de aparare atat la nivel national cat si la nivel judetean. A fost foarte receptiv, si a dispus catre consilierul domniei sale sa aiba in vedere rezultatele publicate din teza de doctorat Vasile Botomei.
    Nu este singurul cu care am reusit un dialog constructiv!
    In aceiasi adunare festiva am reusit sa am un dialog constructiv cu Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Igor Corman,de asemenea un diplomat de excelenta.
    Cinste lor!!!
    Transmit cetatenilor moldoveni de toate nationalitatile sa se iubeasca intre ei ca au o tara frumoasa!
    La Multi Ani cu bucurie de la Dr.Botomei Vasile!!!
    http://www.unbr.info;Email:botomei.vasile@yahoo.com;0744191717.

  3. Sunt multumit ca am participat ca cetaten roman la festivitatile aniverasre din 9 mai 2014 desfasurate in municipiul Chisinau capitala Republcii Moldova.
    Am vazut tot ce se putea vedea!
    Ca cetaten roman exprim opinia ca Partidul Democrat Moldova a organizat cel mai frumos festivitatile.
    Pr4esedintele arian lupu este omul de mijloc al politicii moldovene.
    In timp ce comunistii se aratau reactionari,iar liberalii nu au fost deloc populari,marian Lupu a ascultat opiniiile oamenilor.M-am prezentat in calitate de cetatean roman solicitandu-i sprijin in vederea obtinerii unei audiente in vederea promovarii unor proiecte de modificare a legislatiei avocaturii din Moldova in vederea liberalizarii efective a profesiei de avocat. Am fost surprins sa aflu de la domnia sa ca are in atentie o inotiativa legislativa de modificare a legii avocaturii din Moldova deoare foarte multi juristi se plang ca organizarea este in regim de inchis.
    I-am recomandat sa se inspire din teza de doctorat a a autorului dr.Botomei vasile in care am cercetar acest domeniu, recomandandu-i modelul de organizare din Romania prin pluralism der organizatii profesionale de aparare atat la nivel national cat si la nivel judetean. A fost foarte receptiv, si a dispus catre consilierul domniei sale sa aiba in vedere rezultatele publicate din teza de doctorat Vasile Botomei.
    Nu este singurul cu care am reusit un dialog constructiv!
    In aceiasi adunare festiva am reusit sa am un dialog constructiv cu Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Igor Corman,de asemenea un diplomat de excelenta.
    Cinste lor!!!
    Transmit cetatenilor moldoveni de toate nationalitatile sa se iubeasca intre ei ca au o tara frumoasa!
    La Multi Ani cu bucurie de la Dr.Botomei Vasile!!!
    http://www.unbr.info;Email:botomei.vasile@yahoo.com;0744191717.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com