Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, intr-un drept la replica transmis ziarului Adevarul, pentru nuantarea unor declaratii dintr-un articol, o atinge si pe Monica Macovei, fost ministru al Justitiei si actual europarlamentar. In articolul „Ion Iliescu: «Am avut o întelegere cu Putin. Rusia nu-si poate permite sa depaseasca anumite limite” sunt inserate si cateva declaratii agresive ale Monicai Macovei, fost procuror pe vremea lui Nicolae Ceausescu. Fostul presedinte Iliescu, dupa ce reia integral vorbele europarlamentarei PDL, face cateva remarci in care o acuza de lipsa crasa de bun simt, de mizerie morala si ca ar avea obsesia lovitorilor de stat. Concluzia presedintelui Ion Iliescu este simpla: Monica Macovei nu a evoluat inca la stadiul de doamna, a ramas tot o tovarasa, cu aceleasi obiceiuri de procuror comunist.
Drept la replica transmis ziarului Adevarul
În privinta titlului, el lasa sa se înteleaga ca România are, sau a avut, o întelegere cu presedintele rus Vladimir Putin în legatura cu Ucraina. Fals, si observ ca sunt destui care se multumesc sa citeasca doar titlul, si sa comenteze aberant, pentru a fi politicos. Da, România a avut o întelegere cu Federatia Rusa, privitoare la normalizarea relatiilor, în urma vizitei pe care am facut-o la Moscova, în 2004. Reamintesc, pentru ca se uita, sau nu se stie, ca una dintre conditiile aderarii la UE si la NATO este aceea de a nu aduce în sânul celor doua organizatii conflicte care ar putea sa le implice. România a facut eforturi pentru a normaliza relatiile cu Ungaria, vezi Tratatul semnat cu aceasta tara, care a permis reconcilierea, dupa modelul franco-german, sau acela cu Ucraina, semnat înaintea summitului NATO de la Madrid, din 1997.
Imediat dupa invitarea României de a adera la NATO, în noiembrie 2002, la Praga, presedintele George W. Bush îndemna România, în discursul sau din Piata Revolutiei, sa fie o punte catre Federatia Rusa. De fapt, era o invitatie la normalizarea relatiilor cu Moscova, care ar fi permis si o stabilizare a crizei transnistrene. Nimeni nu poate ignora faptul ca Federatia Rusa este atât parte a problemei transnistrene, cât si parte a solutiei la aceasta criza, lucru valabil si în cazul Ucrainei. Pentru a putea fi parte a solutiei crizei transnistrene, România trebuie sa aiba o relatie normala cu Moscova. Asta a fost ”întelegerea” cu Putin, care, ca si mine, ce reprezentam statul român, nu se reprezenta pe sine, ci statul rus. Acum ar fi fost în avantajul României ca acest proces de normalizare sa fi fost dus la capat, pentru ca am fi reusit sa ajutam mai consistent Republica Moldova în criza transnistreana.
Remarc cu îngrijorare faptul ca, din motive miop electorale, se încearca stimularea fricii ca România va fi atacata de rusi. Si, pe acest fond, se foloseste în campanie retorica rusofoba în scop electoral. Uitam un fapt esential: suntem membrii celei mai puternice aliante politico-militare, si nu vad vreo natiune sau alianta capabile sa atace sau sa intre în conflict armat cu NATO sau cu una dintre tarile membre ale NATO.
Conceptul de securitate colectiva functioneaza: NATO, respectiv SUA, si-au întarit prezenta în România. Tocmai pentru ca NATO are aceasta forta, Alianta poate determina partile implicate în conflictul din Ucraina sa negocieze. Violenta nu rezolva nimic. Iar pierderile de vieti omenesti sunt o tragedie, indiferent carei parti apartin.
Voiosia razboinica a unor politicieni si oameni publici din România este de neînteles si de neacceptat. NATO este o alianta defensiva, si are instrumentele pentru a descuraja orice adversar.
Cât priveste afirmatiile doamnei Monica Macovei: ”Daca tovarasul Iliescu spune ca nu ne paste un razboi, asta arata înca o data simpatiile lui din tinerete si anume prosovietice si procomuniste. Aduc aminte românilor ca în decembrie ‘89, când se murea la Timisoara, Bucuresti, Sibiu si în alte orase, Iliescu a spus tarii ca va chema trupele Uniunii Sovietice ca sa apere România”.
Ele dovedesc, pe lânga o crasa lipsa de bun-simt, mizeria morala a unui personaj ajuns, nu se stie cum, sa faca politica si sa reprezinte România într-o Uniune Europeana ale carei valori nu le întelege.
Spre deosebire de doamna Macovei, trecutul meu este public si bine cunoscut. Dar sa dea lectii de anti-comunism si de democratie un fost procuror ceausist, care îsi ascunde cu grija acest trecut, este deja prea mult. Vrea, nu vrea, a fost si domnia sa o ”tovarasa”. Si constat ca n-a evoluat pâna la stadiul de “doamna”! Cât priveste invitarea trupelor sovietice în România, în decembrie 1989, aceasta este o minciuna ordinara. Acest lucru nu s-a întâmplat: nu am vorbit cu Gorbaciov si nu i-am cerut sa intervina militar în România. Acest lucru îl confirma si Mihail Gorbaciov, care spune foarte clar ca nimeni de la Bucuresti nu i-a cerut sa intervina în decembrie 1989, imediat dupa fuga lui Ceausescu si nici în zilele care au urmat. Gorbaciov adauga ca Moscova decisese înainte de schimbarile din Europa de Est, din 1989, ca URSS sa nu mai intervina în exterior, în evenimentele din alte tari. Lipsa acestei cereri este recunoscuta, implicit, de fostul ministru de externe al URSS, Eduard Sevardnadze, în Memoriile sale.
Vad ca si la doamna Macovei exista aceasta obsesie a ”loviturilor de stat”. Nu, Revolutia Româna nu a fost o lovitura de stat, asa cum nici suspendarea presedintelui Traian Basescu nu a fost o lovitura de stat, indiferent de minciunile pe care le debiteaza domnia sa la Bruxelles.
Fiecare este liber sa creada ce vrea. Dar, a prezenta puncte de vedere strict personale drept adevaruri depaseste limitele actiunii politice responsabile. Si este, pâna la urma, si o forma de dispret fata de cetatean.
Ion Iliescu, fost presedinte al României