Palatul si Parcul Stirbey din Darmanesti au fost cumparate de Itshak Nahmany cu 400 de mii de euro (FOTO-VIDEO)

Palatul si Parcul Stirbei au intrat de drept în proprietatea lui Itshak Nahmany, tatal vedetei Giulia Nahmany,  dupa ce Consiliul Judetean Bacau a refuzat sa-si exercite vineri, 28 martie, dreptul de preemtiune asupra acestui imobil, o adevarata capodopera Palatul Stirbey (18)arhitehtonica, inclusa în Patrimoniul National. Pretul cu care tatal vedetei Giulia Nahmany a intrat în posesia domeniului Stirbey este de doar 400 de mii de euro, bani cu care a cumparat 12,5 hectare, din care peste 9,2 hectare  sunt curti, constructii (palatul) iar restul de trei hectare, padure.. Dupa reabilitare, palatul va fi transformat în hotel de lux.

Itshak Nahmany  a facut în luna decembrie 2013 un antecontract de vânzare-cumparare cu urmasii familiei Stirbey, Mihai Basarab Brâncovean, Emanoil Constantin Basarab si Georges Serban Cantacuzino, care locuiesc în Franta si Anglia. Atât Palatul Stirbey, cât si Parcul Stirbey au fost declarate în 2004 monumente istorice si au fost incluse în Patrimoniul National. Potrivit legii, prima oferta de vânzare, la pretul hotarât de urmasii printului Georghe Stirbey a fost înaintata Palatul Stirbey (15)autoritatilor bacauane, care, însa au refuzat sa cumpere imobilul. Consiliul Judetean Bacau si-a motivat decizia prin lipsa fondurilor: „Având în vedere situatia economica cu care ne confruntam si care nu poate sustine o astfel de achizitie, supun spre aprobare proiectul de neexercitare a dreptului de preemtiune de catre Judetul Bacau, pentru cumpararea imobilului „Palatul Stirbey si Parcul Stirbey“ situat în Darmanesti, judetul Bacau“, se arata în hotarârea semnata de Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau.

Itshak Nahmany: „Il voi reabilita si voi face un hotel de lux“

Vedeta de televiziune Giulia Nahmany, creatoare de bijuterii si aceesorii feminine, nu stie de noua achizitie a familiei. Dealtfel, dupa divortul mamei,  Daniela Nahmany de Itshak Nahmany, Giulia a ramas în Bucuresti, iar fratele ei, Dave, mai mult cu tatal, în Palatul Stirbey (5)Israel. „Nu stiu nimic despre acest palat. Nu am ce comenta“, a spus amabila Giulia.

În acelasi timp, multimilionarul Itshak Nahmany este mândru de achizitia facuta la un pret de doar 400 de mii de euro. Chiar daca Palatul Stirbey se afla în stare avansata de degradare, arhitectura dar si istoria lui sunt ceea ce conteaza. „Vreau sa-l reabilitez, sa fie redevina ceea ce a fost. Palatul a fost lasat sa devina o ruina. Era pacat ca o asemenea capodopera sa se darâme. Voi face din el un hotel de lux“, ne-a declarat Itsak Nahmany.

Specialistii Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu din Bacau cunosc bine imobilul de patrimoniu national. Mai mult, ca si în alte cazuri, lipsa banilor a determinat degradarea continua a acestor obiective, de interes national. „Cine cumpara acest palat stie bine de ce face. Este un loc foarte frumos, unic“, este de parere Victor Munteanu, om de cultura bacauan si specialist în patrimoniu.

Palatul si Parcul Stirbey a fost sanatoriu TBC si tabara pentru elevi

Mosia de la Darmanesti a intrat în posesia familiei Stirbey la sfârsitul secolului al 19-lea, dupa casatoria dintre Alexandru Stirbey si Maria Ghika Comanesti. Familia boierilor Ghika detinea în acea perioada aproape 50 de mii de hectare numai în judetul Bacau, pe Valea Muntelui, de la Darmanesti, Comanesti pâna la Brusturoasa sau Palanca.

Mosia a fost transformata în resedinta a familiei abia la începutul Primului Razboi Mondial. Palatul construit de George Stirbey în 1914, cu doar trei ani înainte de moartea acestuia, se afla la 600 de metri altitudine si a fost ridicat de boierul român dupa planurile arhitectului Nicolae Ghica Budesti (care a realizat inclusiv Muzeul Taranului Român) si cu muca unor priceputi antreprenori italieni. Zidurile sunt din caramida, iar turnurile dau impresia unei distinctii aparte. Castelul are peste o mie de metri patrati (1031 metri patrati), iar în jur se afla înca 12 cladiri anexe (spatii cazare, grajduri, sala de mese, sala de festivitati, care totalizeaza înca o mie de metri patrati construiti. Corpul principal de cladire are un hol somptuos de primire a invitatilor, un salon mare, sufragerie, o biblioteca si o sera. Terasa ofera o priveliste unica asupra muntilor Nemira.

Palatul Stirbey (17)Pe timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, Palatul Stirbey a fost locul de refacere a aviatorilor români. Dealtfel, Marina Stirbey a înfiintat prima escadrila sanitara militara cu femei care pilotau aparetele de zbor iar locul de lânga Darmanesti a avut si un loc de aterizare pentru avioane. Comunistii, dupa Razboi, au devastat portiuni importante ale palatului. Între 1950 si 1977, Palatul Stirbey a devbenit sanatoriu TBC, dat fiind aerul pur al zonei. Ulterior, domeniul a devenit tabara scolara. În 1998, Consiliul Judetean Bacau a facut câteva investitii, lasate nefinalizate. An de an, imobilul a cunoscut o degradare continua. În 2005, Autoritea Nationala pentru Tineret a dispus restituirea în natura a imobilului „Palatul si Parcul Stirbey“, care a intrat, astfel, în posesia lui Georges Serban Cantacuzino, Mihai Basarab Brâncovan si Constantin Emanoil Basarab Brâncovan, domiciliati în Anglia si Franta. La sfârsitul anului trecut, proprietarii au facut antecontractul de cânzare cumparare cu Itshak Nahmany, care a intrat de drept în posesia mosiei, dupa refuzul autoritatilor bacauane de a o cumpara. (ADEVARUL)

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com