Pagini din lupta de rezistenta anti-comunista din perioada 1973-1981

„Oameni mari din Vechiul Testament”, un volum semnat Iosif Ton

Iosif Ton„Noi toti avem nevoie de eroi. Mici si mari, tineri si batrâni ne uitam în jur si cautam eroi care seamana cu noi, dar care se ridica deasupra circumstantelor. Eroi care sa trezeasca în noi dorintele cele mai nobile, eroi care sa ne arate cum sa ne traim viata dumnezeieste.”

Aceste gânduri prefateaza într-un mod fericit o noua carte semnata de Iosif Ton, numita „Oameni mari din Vechiul Testament”. Este într-adevar semnificativ faptul ca indiferent de perioada istorica, oamenii au avut nevoie de „eroi” care sa-i conduca mai departe, în lupta împotriva dificultatilor de tot felul. Într-un sens special însa, nevoia de eroi si de eroism a fost cu atât mai mare în timpul comunismului în România, în acea perioada când a crede reprezenta un act de curaj si de lepadare de sine, un lucru iesit din comun, un gest prin care riscai totul.

Iosif Ton – un om dedicat Cartii

Pastorul Iosif Ton s-a nascut pe 30 septembrie 1934. În 1981, obligat fiind de autoritatile comuniste, acesta paraseste împreuna cu familia România, stabilindu-se în Wheaton, Illinois, SUA. Iosif Ton este autorul volumelor „Confruntari”, „Credinta adevarata”, „Fiti oameni”, „Traind prezentul în lumina viitorului”, „Curs de viata spirituala” (vol. 1, 2 si 3), „Oameni mari din Vechiul Testament”, „Viata de familie”, „Sa ne cunoastem crezul”, „Umblarea cu Dumnezeu, în unire cu Isus Cristos, sub calauzirea Duhului Sfânt”.

1973-1981

Cartea de fata reprezinta o marturie vie a mesajului pe care Iosif Ton l-a dat în perioada anilor 1973-1981, cu scopul de a trezi din adormire neamul românesc. „Pentru mine, anii 1973-1981 au fost anii confruntarilor cu statul totalitar comunist si ceausist. O întrebare care mi s-a pus adeseori a fost: „De unde ati avut curaj sa va ridicati de unul singur împotriva unui adversar atât de puternic?” Desigur, curajul mi l-a dat Dumnezeu, dar ca om mi-am cautat întotdeauna modele si surse de inspiratie. Unele dintre modelele mele si în acelasi timp o sursa de mare îmbarbatare au fost profetii Vechiului Testament.”

Pentru si în numele lui Dumnezeu

Cuvintele lui Iosif Ton nu fac altceva decât sa ne reaminteasca faptul ca Biblia este o carte vie, având capacitatea de a ne transmite gânduri si idei care ne vor transforma în sensul bun al cuvântului. Dar în mod deosebit, Biblia ne ofera modele de oameni care au înfruntat împrejurari potrivnice si au învins, vorbind pentru si în numele lui Dumnezeu. Notiunea de profet nu se restrânge doar la capacitatea de a primi viziuni despre viitor, ci se refera în mod deosebit, la însarcinarea de a vorbi cuvintele lui Dumnezeu înaintea oamenilor. „Esenta profetiei nu este prezicerea viitorului, ci consta în faptul ca acestor oameni Dumnezeu le-a destainuit planurile Sale si le-a încredintat datoria de a le transmite mai departe. Profetul reprezinta instrumentul revelatiei lui Dumnezeu pentru toti oamenii. El este cel prin care Dumnezeu ne vorbeste înca.”

Eroii credintei

Tezaurul descoperirii profetice din Vechiul Testament este impresionant, fiind reprezentat printr-o pleiada de oameni alesi din diferitele categorii ale societatii sa aduca înaintea întregii lumi, adevarul cuvintelor lui Dumnezeu. Ei sunt eroii credintei, sunt persoane care înfrunta vremurile, îi înfrunta pe conducatori, înfrunta chiar si multimile si lepadând uneori, orice forma de conservare de sine, ei ajung sa proclame cu putere adevarul prezent al lui Dumnezeu. Adevarul doar când este rostit are putere vindecatoare pentru cei care îl primesc, iar în acest sens, predicile lui Iosif Ton culese în volumul „Oameni mari din Vechiul Testament” se constituie ca o provocare pentru generatia de dinainte de 1989, dar continua sa ramâna pline de înteles si pentru noi, astazi.

Lumina pe cararea credintei

Începând cu Avraam, parintele spiritual al oricarui credincios, continuând cu ceilalti patriarhi, cum ar fi Isaac, Iacob si Iosif, mergând mai departe, prin expunerea modelului exceptional lasat de Moise, aceasta carte are capacitatea de a ne oferi o lumina clara asupra acestor oameni mari. În acelasi timp însa, volumul de fata ne pune la dispozitie sansa de a ne însusi modul lor de a fi. În continuare, avem ocazia de a contempla exemplul lui Iov, Iosua, Samson, Samuel, David, precum si al tuturor profetilor mari sau mici ai Vechiului Testament. În concluzie, avem în fata o lucrare completa în ceea ce priveste acoperirea subiectului legat de oamenii mari ai Vechiului Testament.

„Vremea acelor profeti si vremea noastra”

Legat de contextul în care au fost rostite aceste cuvinte, Iosif Ton, ulterior consemna: „Când predicam aceste predici, ascultatorii mei simteau asemanarea dintre vremea acelor profeti si vremea noastra si simteau ca vreau sa le spun ca si noi trebuie sa fim ca ei si sa facem ca ei. Predicile acestea deveneau astfel, adevarate manifeste politice. Ele erau cel mai bun limbaj pentru chemarea la rezistenta, la îndrazneala exprimarii, chiar cu pretul jertfei supreme.”

Un exemplu de urmat

Acele timpuri caracterizate de opresiune si reprimarea libertatii de constiinta au trecut. În prezent, ne bucuram de o libertate la care nu îndrazneam sa visam acum 20 de ani. Cu toate acestea, curajul de a rosti cuvintele lui Dumnezeu si de a trai o viata conforma cu voia Sa continua sa ramâna o provocare pentru fiecare dintre noi. Poate nu mai exista persecutie, cel putin în lumea civilizata, dar întotdeauna va exista o rezistenta împotriva principiilor adevarului si împotriva descoperirii cunoasterii de Dumnezeu. De aceea îndemnul de a-i urma pe oamenii mari din Vechiul Testament ramâne valabil si pentru generatia prezenta. Si cine stie daca nu cumva facând astfel, vom fi pregatiti sa învingem tendintele totalitare care nu au disparut, odata cu caderea comunismului si care mereu asteapta sa iasa la suprafata.

Impartaseste

Octavian Dumitru Curpas a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com