Optimismul pastorului Ted Oprea privind biserica Ekklesia din Arizona!

scris de Radu OPREA Phoenix, Arizona12 iunie, 2013

Nascut în comuna Chisindia, o localitate asezata pe valea Crisului Alb, la poalele Muntilor Zarand în jud. Arad, Teodor Oprea emigreaza BisericaEkkesiaîn Statele Unite la începutul anului 1974, în urma casatoriei cu Eva Jenca, o românca din Banatul Sârbesc, stabilita la New York. Spre sfârsitul aceluiasi an, împreuna cu sotia, se muta în Phoenix, capitala statului Arizona. A fost unul dintre primii români asezati în aceasta zona a Americii. Începe, pe fundalul unei dezvoltari economice si a unei cresteri remarcabile a fenomenului de imigratie si emigratie, o afacere de model „remodeling”, deschizându-si propria firma. Era începutul Administratiei Carter. În anii imediat urmatori se produce o crestere remarcabila a numarului de români, cu precadere de orientare crestina protestanta, care se stabilesc în statul Marelui Canyon, mai ales în marea metropola Phoenix. Fiind crescuti si educati în crezul penticostal, familia Oprea Ted si Eva, alaturi de cea a fratelui sau mai mare, Oprea Zaharia si Aurelia, îsi pun cu generozitate la dispozitie locuintele, oferind cazare si ajutor pentru o perioada scurta de timp, unor noi veniti. Ca urmare a cresterii comunitatii de români, se simte necesitatea existentei unei posibilitati de manifestare si relationare si în plan spiritual, cu pastrarea traditiilor specifice românesti. Astfel, începând din anul 1979 se desfasoara primele întâlniri religioase în cadrul tinerei comunitati evanghelice din Phoenix. Ca urmare a cresterii numarului de credinciosi, ia nastere prima biserica crestina penticostala din Phoenix, cu aproximativ 60-70 de membri. În data de 2 Ianuarie 1983, Ted Oprea este ordinat, alaturi de Dorel Micula, ca pastor al acestei congregatii de credinciosi.
Actualmente, Ted Oprea este alaturi de Ionel Grosu, Dorel Micula, Daniel Junc si Pavel Murza, unul din pastorii bisericii Ekklesia, localizata la: 8217 W. Country Gables Drive, Peoria, AZ 85081. Fiind cea mai tânara biserica din aria Phoenix, sunt demne de remarcat câteva opinii personale ale pastorului Ted Oprea, vis-a-vis de înfiintarea si dezvoltarea acestei tinere comunitati:

 

BisericaEkkesia1Biserica Ekklesia a luat nastere ca urmare a unui fenomen asemanator celui descris în cartea Faptele Apostolilor, în capitolele 2 si 3. Un grup de aproximativ 150 de credinciosi, având acelasi mod de gândire, dorinta de manifestare, dar si de relationare si sub aceeasi calauzire a Duhului Sfânt, au simtit aproape simultan impusul de a se constitui într-o comunitate care sa aduca o prospetime în plan spiritual diasporei romane din Phoenix. Astfel, sub binecuvântarea lui Dumnezeu si în urma unei extraordinare unitati în gândire si manifestare s-a nascut biserica Ekklesia.

 

Remarcabil, media de vârsta a bisericii oscileaza în jurul vârstei de 40 de ani, deci putem spune ca e o biserica cu un potential care vorbeste de la sine.  Optimismul caracterizeaza în mod vadit viata spirituala a bisericii. În Faptele Apostolilor, în capitolele 2-42, sunt descrise elementele de baza care creeaza stabilitatea unei biserici: «Ei staruiau în învatatura apostolilor, în legatura frateasca, în frângerea pâinii si în rugaciuni». Suntem constienti de necesitatea practicarii în viata bisericii noastre a acestui verset. Este o conditie esentiala pentru ca Duhul Sfânt sa-si faca pe deplin lucrarea.

 

Nadajduim si sprijinim în continuare o implicare cât mai activa si constanta a tinerilor si copiilor din biserica, a formatiilor de lauda si închinare, desigur fara a neglija aspectul care cheama la maturitate si responsabilitate, cu accent pe practicarea rugaciunii si vestirii Cuvântului. De asemenea, nadajduim într-o cooperare benefica cu celelalte biserici din comunitate, în special cu cele asemanatoare ca numar si potential, precum: Agape, Apele vii, Maranata, Viata Noua, dar si cu cele mai mari. Prin însusi numele pe care îl purtam (Ekklesia-adunarea celor alesi), dorim sa fim o marturie vie, sa aratam tuturor ca într-adevar, apartinem Bisericii Domnului nostru Isus Hristos!”

 

Un comentariu

  1. Sorin spune:

    Aprecieri pentru comunitatea de romani credinciosi din Arizona ! dar si pentru
    pastorul Oprea Ted !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *