Marele poet si istoric literar Nicolae Dabija isi va lansa peste o luna volumul „Manifest de Unire“, de „Ziua Limbii“, in cadrul Salonului International de Carte din Chisinau-Editia a XXll-a, programat sa aiba loc intre 31 august si 3 septembrie. Lucrarea a fost editata in Bacau, la editurile Vicovia si Babel, iar tehnoredactarea si grafica au fost realizate de Viorel Cucu (Editura Vicovia).
„Manifest de Unire“ este, in mare parte, o colectie de articole publicate de Nicolae Dabija in „Literatura si Arta“-revista Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Cele peste 300 de pagini, in mare parte de esenta polemica, scot la iveala viata cultural –politica a Republicii Moldova, vazuta prin ochii unionistului Dabija. Primele pagini sunt dedicate regretatului poet Grigore Vieru, iubit de multi dar si contestat de altii, pe diverse considerente, mai ales politice. In oglinda sunt prezentate articole ale autorului dar si ale contestatarilor, printre care si ale cunoscutului ziarist de la publicatia „Moldova Suverana“, Mihai Contiu.
In paginile cartii, cititorii vor putea gasi lumea vie de peste Prut, animata de multiculturalitate, de lupta pentru identitate nationala, pentru suprematia limbii si a legii. In articole dar si in pozele cu care sunt ilustrate se regasesc experientele si sensibilitatile poetului Nicolae Dabija. Alaturi de el, in cuvinte dar si in chip, stau prietenii, artisti, scriitori si oameni de stiinta, pe care Dumnezeu i-a dat sa-i intalneasca si sa-i fie apoape: Doina si Ion Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, Andrei Vartic, Dumitru Matcovschi, Vasile Soimaru…Dar lista este mult mai lunga!
De ce „Manifest de Unire“? Titlul cartii este dat la pagina 302, intr-un articol manifest unionist, la 200 de ani de la razboiul din 1812, cand teritoriul din stanga Prutului a fost anexat pentru prima oara Rusiei (tratatul ruso-turc semnat de Kutuzov si vizirul Ahmet Pasa). Cartea de incheie simetric, cu figura „celui mai iubit roman“-Grigore Vieru.
Editorul Viorel Cucu afirma ca lucrarea se ga gasi in librarii atat in Romania cat si in Republica Moldova. Cartea este esenta a operei jurnalistice a lui Nicolae Dabija si o oglinda a valoroasei vieti culturale de peste Prut.
Wikipedia: Nicolae Dabija (n. 15 iulie 1948, comuna Codreni, raionul Cimislia, Republica Moldova), este un scriitor, istoric literar si om politic din Republica Moldova, Membru de Onoare al Academiei Române (din 2003), membru-corespondent al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova (2012). Din 2005 este si presedinte al Forului Democrat al Romanilor din Republica Moldova (FDRM) organizatie neguvernamentala de cultura si drept, la care au aderat peste 150 de organizatii culturale, uniuni de creatiee, asociatii neguvernamentale.