Cand Cerul e prea departe, satenii din Panu stau cu mana intinsa spre pomeni (Galerie foto)

E hram la manastire. Toata suflarea satului urca in carute si in putinele masini existente. Zeci de copii alearga desculti prin praf, slabi si India din comuna Stanisesti (1)India din comuna Stanisesti (3)flamanzi. Vor sa prinda un loc in portbagajul unei Dacii papuc. Au mainile pline de pomeni, din care musca satisfacuti. Altii au ales sa mearga pe jos. Se intorc de la Hramul Manastirii Sf Olga si Daniil Sihastru, din padurea comunei Izvorul Berheciului, aflata la granita cu Stanisestiul.

Sute de oameni au umplut padurea din preajma Manastirii Sf Olga din Izvorul Berheciului, loc in care s-a serbat hramul. S-au format doua grupuri distincte. Unul, in jurul scenei la care s-a oficiat slujba religioasa, altul, mai numeros, in vale, langa paraclisier, unde se aflau depozitate pomenile.

Familii numeroase, unele si cu zece copii, asteapta nerabdatoare sa se termine slujba religioasa. Presiunea creste in fiecare moment. In monahii noi  (1)monahi vechi  (2)cele din urma se da semnalul pentru impartirea pachetelor. Cu sacose de rafie langa ei, incapatoare, stau cu mana intinsa sa le vina darurile. „Asteptam de mult hramul. E moment de bucurie. Copii au ceva dulce si mancare. Le va ajunge pe mai multe zile. Noi nu avem de munca, nimeni nu se intereseaza de noi, n-avem bani. Traim din ce scoatem de la padure, cu calul si caruta, mancam ciuperci, ceaiuri. Orice, ca sa traim“, spune Ion, capul unei familii numeroase.

In satul Panu, din comuna Stanisesti, traiesc peste o mie de suflete. Familii numeroase, saracie lucie. Nimeni nu are loc de munca. Un ONG (Fundatia de Sprijin Comunitar) a realizat aici un centru de zi, pentru recreerea si educarea copiilor. Biserica a investit pentru realizarea unui centru monahal. Odata pe an, satenii sunt fericiti si inteleg rolul rugaciunii si al mainilor intinse, spre cer si pomeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com