Gen. Nechita Corneliu Petru: „Am fost ranit de un proiectil de Bazuka, asta mi-a salvat viata la Cotul Donului!“

Generalul lt. (r) Corneliu Petru Nechita (90 de ani), unul dintre putinii veterani de razboi din zona Moinestiului, a cunoscut ororile Celui De-al Doilea Mondial dar si cele ale comunismului. Ranit de un obuz de Bazuka, la Cotul Donului, a avut sansa sa revina acasa, unde, dupa un timp, a intrat în cavaleria regala. Chiar daca a devenit ofiter al Armatei Române, dupa Razboi, comunistii l-au închis pentru ca a luptat pe frontul de est.

gen mr Corneliu Nechita  (1)„În ’42, când am luptat pe front, nu eram înca ofiter. În timpul razboiului am Drapelfost simplu ostas, în Regimentul 27 Infanterie Bacau, într-o unitate de aruncatoare de flacari, unde l-am avut comandant pe actualul general de brigada Jugureanu Traian, din Bacau, care traieste si acum. Are 103 ani“, a spus generalul Nechita. Tânarul de atunci Corneliu Nechita s-a înrolat în Armata Româna la doar 18 ani. A luptat pâna la Stalingrad si Cotul Donului. A fost ranit. Si asta l-a salvat în fata ofensivei sovietice. „S-a întâmplat în toamna lui 1942, în septembrie. Divizia mea se numea 27 Infanterie, care facea parte din Divizia a sasea. Toate si-au ocupat locurile pe front. Spre nenorocirea noastra, a românilor,în noiembrie rusii au început o ofensiva teribila, când au avut siguranta ca nu vor mai fi atacati de japonezi. Ofensiva a început pe 19 noiembrie. Eu am fost ranit la sfârsitul lui octombrie. Un proiectil a explodat mi-a rupt casca. Am fost ranit la cap si la picioare. Asa am ajuns la un spital de campanie. Într-o saptamâna rusii i-au luat pe toti prizonieri sau i-au omorât. Eu am avut noroc. M-a luat o masina de germani, care mi-au salvat viata. Le-am spus ca vreau sa merg acasa. Imediat dupa mi-am dat Bacalaureatul si m-am dus la Scoala de Ofiteri. Am absolvit, în 1946, Scoala de cavalerie, iar gradul si decizia mi-au fost date sub semnatura Regelui Mihai l“, afirma Petru Nechita.

„Am ajuns la 90 de ani cu sira spinarii dreapta. N-am facut niciun compromis!”

gen mr Corneliu Nechita  (2)Adevaratele greutati au venit pentru Corneliu Nechita abia dupa Razboi. Deoarece a luptat pe frontul din Est, comunistii l-au închis la Aiud. „Am avut mari neplaceri la venirea comunistilor la putere. M-au arestat, m-au supus la chinuri greu de închipuit. Am fost condamnat, de pomana, si am facut la Aiud sase ani de puscarie. Eu am ajuns la 90 de ani cu sira spinarii dreapta. Am spus nu ocupatiei sovietice!“. În anii ’60 a urmat Institutul de Educatie Fizica si Sport. A lucrat ca profesor o buna parte din restul vietii, iar dupa Armata Româna l-a repus în drepturi. Acum este general maior în rezerva. (Articol aparut si in cotidianul DESTEPTAREA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com