Vineri 16 august, de la ora 10, la Cimitirul International al Eroilor din Comanesti a avut loc o ceremonie religioasa în cinstea tuturor soldatilor cazuti în luptele din Primul Razboi Mondial. Manifestarea a avut loc în cadrul „Zilelor orasului Comanesti“. Pentru cei peste trei mii de militari ale caror oseminte sunt îngropate în cimitirul din Comanesti a fost oficiata o slujba religioasa, au fost tinute discursuri, iar la final au fost depuse coroane. În cinstea celor care au luptat, fie ca sunt austrieci, români, unguri, germani, rusi sau de nationalitate necunoscuta, au fost ridicate, pe rand, steagurile tarilor combatante si al Uniunii Europene, în timp ce Fanfara Militara a Garnizoanei Bacau a intonat imnul.
La eveniment au participat câteva sute de comanesteni, primarul orasului, Viorel Miron, subprefectul Dorian Pocovnicu, parlamentarii Ionel Palar si Dan Tataru dar si atasatul militar al Austriei, Christian Mutek. Alaturi de edilul Comanestiului, gazda a evenimentului a fost si colonelul (r) Paul Valerian Timofte, de la Cultul Eroilor.
Tensiunile recente româno-ungare, imprimate în discursul autoritatilor
Chiar daca au evitat sa faca referire direct, autoritatile bacauane nu au uitat de recentele tensiuni, create de unele declaratii ale unor lideri maghiari. Atât subprefectul Dorian Pocovnicu, cât si deputatul Ionel Palar, au vorbit despre disputele legate de teritoriul României, amintind ca: „la nevoie românul stie sa ia arma în mâna, atunci când este cazul”. Fireste nu în actualele conditii, într-o „Europa unita“:
„Consider ca traim o permamenta lupta pentru identitatea neamului si a valorilor noastre istorice si culturale. Vedeti ca chiar pe teritoriul tarii noastre sunt destule dispute. Noi suntem obligati, de cei care zac aici la Comanesti, sa ne amintim de jertfa lor“-Dorian Pocovnicu, subprefect al judetului Bacau.
„Militarul român a aratat ca, atunci când este cazul, stie sa puna mâna pe arma. Nu va mai fi cazul, în actuala Europa respectam pe toti si cerem acelasi lucru. Sa fim respectati!“, a spus deputatul Ionel Palar.
În Cimitirul International din Comanesti, înfiintat în 1933 de Societatea „Mormintelor Eroilor cazuti în Razboi“, organizatie devenita în 1940 „Asezamântul Regina Maria“, sunt înhumati 46 de ostasi germani, 2141 militari rusi, 165 români, 89 necunoscuti, 191 austrieci si 370 de maghiari. Morti în timpul luptelor din 1917-1918, îngropati în localitatile De pe Valea Muntelui, au fost depusi,15 ani mai târziu, în onoruri militare, în lacasul din Comanesti.