Artistul bacauan Ioan Maric a donat zilele acestea comunei Margineni peste 50 de tablouri evaluate la 108 mii de euro. In actul de donatie este stipulata clauza: Primaria Margineni, noul proprietar al tablourilor, nu are voie
sa le instraineze. Picturile artistului naiv vor ajunge in scoli sub forma unor expozitii permanente. Trebuie amintit faptul ca pictorul Maric este cetatean de onoare al comunei Margineni (nascut in satul Luncani) dar si cetatean de onoare al Municipiului si Judetului Bacau. Artistul bacauan a trecut demult granitele tarii. Operele sale au facut obiectul a sute de expozitii pe mai multe continente. La Bruxelles, in capitala UE, cetateanul de onoare al Bacaului a castigat deplina recunoastere. In momentul de fata este, probabil, cel mai bine cotat pictor din regiune. Iubitorii picturii si ai artei populare ii pot cunoaste opera, partial, atat pe site-ul propriu, cat si in cartea „Lada de Zestre“, aparuta la Editura Vicovia din Bacau, cu sprijinul financiar al Primariei.
Iata CV-ul artistic al pictorului, postat pe site-ul propriu:
„Primul nascut – la 12 octombrie 1945 – în familia taranilor muncitori Ioan (Nicu) si Virginia Maric din satul Luncani, com. Margineni, jud. Bacau, dupa o adolescenta si o prima tinerete dedicate muncii practice, (mecanic agricol), impulsionat de talentul sau nativ urmeaza studii specializate de grafica si de pictura la Scoala de Arte din Bacau unde va deveni el însusi profesor – instructor de pictura naiva, – dupa absolvirea Liceului de Arte Plastice.
Membru a numeroase asociatii si organizatii neguvernamentale, (Academia Artelor Traditionale din România, A.C.A.R. – Strasbsourg, Asociatia Creatorilor Populari din România, Fundatia Artistilor Plastici Naivi Vintila – Arplana, La maison culturelle belgo – roumaine A.S.B.L. etc.), autor a 80 de expozitii personale, participant la 566 expozitii colective, Ioan Maric este si detinatorul a numeroase premii, diplome si distinctii civice: 1969 – Premiul III la Salonul International de Arta Naiva – Bucuresti; Medalii de aur la Lugano în 1974, Milano, Venetia – 1973 si Viaregal în 1976; Laureat între anii 1970 – 2007, al Festivalul National de Arta Naiva; Premiul Special al U.A.P. 1991; Laureat al Salonului International Bucuresti în anii 1999, 2003, 2005 si 2007; Placheta ACAR Strassbourg 2007; Diploma de onoare Bruxelles, 2007; Diploma de excelenta, Parlamentul European 2008, Strassbourg, Cetatean de onoare al comunei Margineni; Cetatean de onoare al municipiului Bacau etc., etc“.
Cu toata s tima si consideratia va intreb cine a evaluat tablourile lui Maric??Daca e vorba de 108 000 Euro si 50 tablouri asta inseamna ca fiecare pictura are pretul de 2100 euro……Hai sa fim seriosi…..Maric se vinde cu 200 euro cel mult,unul din marii pictori romani,prezent frecvent in spatiul european are preturi de 3-4 sute de euro……De ce ne improscati cu minciuni asa fara nici o jena,ce dumnezeu ,erau de aur???