De curand a aparut o noua lucrare de specialitate, pentru aplicarea normelor europene de igiena si siguranta a alimentelor. Cartea este destinata atat specialistilor veterinari, operatorilor din industria alimentara dar si celor pasionati de domeniul sigurantei alimentare. Lucrarea „Igiena si controlul alimentelor de origine animala“ a fost realizata de un colectiv de specialisti, sub coordonarea profesorului universitar Constantin Savu, de la Universitatea de Medicina Veterinara din Bucuresti. O contributie importanta in carte o are si dr. Gheorghita Vlad, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Bacau. In paginile cartii sunt si studiile unor specialisti ai ANSVSA si de la DSVSA Braila (Lucian Boncea, Georgescu Mara, Carmen Petcu, Ovidiu Savu, Nita Caragata).
Cele aproape 400 de pagini, ce contin si ilustratii, sunt structurate pe mai multe capitole, multe dintre ele de larg interes publicului larg: „Igiena si controlul carnii in unitatile de abatorizare si procesare, masuri de asigurare a bunastarii animalelor in abatoare, marcarea produselor de origine animala, aprecierea tehnica a carcaselor la animale, practici de igiena si controlul sanitar veterinar al vanatului impuscat, controlul carnii de pasare, al laptelui, Masuri cu privire la la subprodusele de origine animala, care nu sunt destinate consumului uman (sncu), trasabilitatea produselor, criterii microbiologice pentru produsele alimentare, procedura generala pentru efectuarea controalelor in unitatile care produc, prelucreaza si depoziteaza produse de origine animala incadrate in grupe de risc“.
Cartea, excelent structurata, poate fi un bun manual pentru producatorii si procesatorii din intreaga industrie alimentara. Ideea volumului s-a nascut dintr-o necesitate, urmare a adaptarii legislatiei si masurilor din teren la aquis-ul comunitar. „Contine reglementari si aplicarea practicilor europene in domeniul sanitar veterinar. Conceptul de baza la nivel european, in privinta igienei si sigurantei alimentare, este „de la ferma la furculita“, adica asigurarea trasabilitatii (n.r. sigurantei, controlului si igienei alimentelor) pe tot parcursul procesului de productie“, a mentionat dr. Gheorghita Vlad, directorul DSVSA Bacau.