Mult zgomot pentru nimic

Scris de Valentin Vasilescu

Pe 18 martie presa internationala a preluat declaratia presedintelui comisiei de aparare a Senatului Rusiei, Viktor Bondarev, potrivit caruia Rusia ar amplasa o escadrila de avioane de bombardament Tu-22M3 si rachete Iskander-M, pe aerodromul Gvardeiskoe din Crimeea. Ca replica la amplasarea scutului antiracheta american în România.
Canalele Tv din România au fost primele care au dezbatut problema apelând exclusiv la diletanti, in frunte cu Radu Tudor. Rezultatul urmarit fiind inducerea psihozei unui iminent atac din partea Rusiei.

Actuala baza aeriana a aviatiei de bombardament cu raza mare de actiune a Rusiei se afla lînga Saratov, la 1.800 km de Deveselu. Practic chiar fara a fi dislocat în Crimeea, avionul Tu-22M3 are în raza sa de actiune scutul de la Deveselu. Tu-22M3 are în variantele de înarmare racheta Zirkon ( raza de actiune 1.000 km, viteza 11.000 km/h ) si racheta Kinzhal ( raza de actiune 2.000 km, viteza 12.500 km/h ). Asadar, aceste rachete hipersonice pot fi lansate din spatiul aerian al Rusiei si nu pot fi interceptate de nicio aparare anti-aeriana sau antibalistica din lume.

Pentru a ataca obiective ale statelor vest-europene NATO care chiar conteaza bombardierul Tu-22M3 este mult mai bine pozitionat la Saratov decît din Crimeea. O dislocare mai probabila cu scopul apropierii de ipoteticele obiective, ar fi în enclava Kaliningrad. Sa nu fi cunoscut aceste lucruri elementare de stiinta militara Viktor Bondarev ? Le cunoaste foarte bine pentru ca pîna acum doi ani, el a fost general-colonel si a comandat Fortele Aeriene rusesti. Asadar, generalul a aruncat o ”gulguta” pentru fraieri si ea a prins doar în România.

De altfel, a doua zi, Senatul Rusiei s-a adresat agentiei Interfax si a dezmintit informatiile privind dislocarea de complexe de rachete Iskander-M si de bombardiere cu raza lunga de actiune Tu-22M3 în Crimeea.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com