De ce prefera armata Federatiei Ruse sa modernizeze avioanele Suhoi 30 desi au la indemana varianta Su35

Scris de Valentin Vasilescu

Fabrica de avioane Suhoi a ajuns la concluzia ca Su-30 este compatibil cu noile tehnologii montate pe Su-35. Primul avion Su-30 astfel modernizat fiind gata în 2019.

Modernizarea se adreseaza în special Indiei care detine peste 200 de Su-30. India a preferat sa asambleze Su-30, înlocuind componentele rusesti, cu echipamente occidentale utile doar în lovirea tintelor terestre. De aceea, avioanele Su-30 nu au fost utilizate în lupta aeriana indo-pakistaneza din 27 februarie.

Pe Su-30 modernizat se monteaza noua linie de date de pe Su-35 care este imposibil de bruiat. Linia de date formeaza propria retea de informatii a misiunii, prin care avioanele AWACS, radarele de la sol si formatiile de avioane de vânatoare schimba automat informatii.

 

Echipamentul OLS-30 este înlocuit de zece senzori FLIR ( în infrarosu ) plasati pe aripi, coada si fuselaj, care permit pilotului sa vada chiar si sub avion. Prin urmarirea miscarii capului pilotului, senzorii de tip  Distributed Aperture System, similari celor de pe F-35, transmit imaginea avionului inamic pe vizorul castii de tip HMD.

 

Pe grinzile de la vârful aripii se monteaza sistemul de bruiaj activ SPS-171 / L005S Sorbtsiya-S preluat de la Su-35. Acesta are în memorie toate frecventele radarelor de pe avioanele si sistemelor de rachete sol-aer inamice. Spre deosebire de containerele de bruiaj occidentale care au sectorul de bruiaj în fata avionului, SPS-171 acopera si emisfera din spate. De mentionat ca rachetele aer-aer AIM-120 C5 de pe F-16 pakistaneze nu pot fi lansate daca radarul avionului este bruiat.

 

Costul modernizarii, specific variatei de interceptare Su-30, este de 100 de ori mai mic decât cel al achizitionarii de avioane noi de catre India.

 

Acum înteleg de ce armata rusa nu a comandat decât 78 Su-35. Exista deja peste 400 de Su-30 si Su-27 în aviatia Rusiei pe care le modernizeaza, astfel încât sa concureze cu F-16 block 52/72 americane.  Ca reper, la 350 km de cele 12 F-16 block 15 românesti se afla regimentul 3 vânatoare rusesc din Crimeea. Echipat cu 2 escadrile Su-27/Su-22M3 si o escadrila Su-30SM.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com