La initiativa senatorului Viorel Badea, Camera Deputatilor a adoptat astazi modificarile la legea 299 din 2007, privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni. Chiar din articolul 1 sunt precizate etnonimele care sunt asimilate etniei romane. Iar daca isi asuma identitatea si limba romaneasca pot deveni beneficiari ai fondurilor dedicate „romanilor de pretutindeni“.
Sunt beneficiari ai legii 299/2007: (Si) „Cei care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care acestia sunt apelati (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, cutovlahi, daco-români, farseroti, herteni, istro-români, latini dunareni, macedoromâni, macedo-români, maramureseni, megleniti, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rramâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, voloni, macedo-armânji, precum si toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus) denumite români de pretutindeni”. Dar esential este: „sa-si asume în mod liber identitatea culturala româna si sa apartina filonului lingvistic si cultural românesc“.
Modificarile legii au dat deja apa la moara atat nationalistilor, cat si celor care se simt amenintati in profunzimea identitatii sau a intereselor personale si de grup. Unul dintre putinii parlamentari care a votat impotriva, Costica Canacheu (PDL), afirma ca prin aceste modificari aduse legii s-ar incalca unele directive europene si nu numai. „Am sa spun ca va iubesc si, cu siguranta, am sa-mi recâstig numele meu de armân, de macedo-vlah, de rramân, de farserot. Am sa-mi recâstig numele, pentru ca aceasta lege, votata la Bucuresti cu numai doua voturi împotriva, este împotriva tuturor reglementarilor europene, conventiilor privind drepturile omului, a Consiliului Europei, a tuturor acelor lucruri pe care statul nostru le-a semnat. Stat al nostru care prin delegatia la Consiliul Europei a initiat, a sustinut si a adoptat Recomandarea 1333 care se refera la limba si cultura aromânilor. Astazi, îi desfiintati pe aromâni, rramâni, farseroti, cutovlahi, armâni, cum le mai ziceti acolo, în textul de lege si le spuneti în felul urmator: sunt români de pretutindeni. Adica, dumneavoastra sunteti români si eu sunt român de pretutindeni. Nu, domnilor, cultural si lingvistic sunt român, m-am nascut, m-am educat aici. De origine etnica sunt armân. Asta este realitatea, acesta este adevarul si adevarul va iesi la suprafata. Va multumesc si va declar înca o data: va iubesc”, a spus Canacheu, citat de agentia Agerpres.
Modificarea legii 299/2007 a primit avizul negativ al Ministerului de Externe. Desi nu aduce nimic nou, decat o clarificare terminologica, fara un efect concret in ceea ce priveste sprijinul acordat comunitatilor de romani de peste hotare, contine totusi caracteristici care ar putea tensiona relatiile pe plan extern. Vecinii, fie ca vorbim de moldoveni, ucrainieni sau bulgari ar putea simti ca Romania are de gand sa-si bage nasul mai mult in bucataria lor.