Acuzat de inselaciune, Vasile Botomei a fost retinut de procurorii bacauani

Vasile Botomei a fost retinut aseara sub acuzatia de inselaciune. El este acuzat ca a folosit inscrisuri si simbolurile specifice avocatilor, fara a fi avocat (in Baroul Traditional) si ca ar fi prejudiciat trei persoane cu 9500 de lei, in urma organizarii unui asa zis examen de admitere in U.N.B.R-Baroul Bacau, structura infiintata chiar de Botomei in 2007. In acelasi dosar, dar inca nu a fost retinut, este acuzat de complicitate la inselaciune si judecatorul Vasile Sorin Curpan, care pare sa fie adevarata tinta. Astazi , dupa ora 12, Curtea de Apel Bacau va decide daca Vasile Botomei va primi mandat pentru 29 de zile.

Vasile Botomei Acuzatiile de avocatura clandestina si inselaciune nu sunt noi, pentru Vasile Botomei. Dupa structura traditionala si UNBR-ul fondat de Pompiliu Bota, juristul bacauan a infiintat o a treia structura cu titulatura acceptata de legea de organizare a avocatilor, cu numele de Uniune Nationala a Barourilor din Romania. In ultimii ani au fost formulate mai multe plangeri la adresa lui Botomei, pentru ca se autointitula decan al Barului Bacau (structura proprie), toate soldate cu NUP sau scoatere de sub urmarire penala.

Pentru a-l agata a fost nevoie de ceva nou si consistent. In ultimul an mai multe persoane s-au aratat interesate sa intre in UNBR-ul lui Vasile Botomei. Acesta a organizat un examen pentru care a perceput (a primit) o suma cuprinsa intre 2000 si 4000 de lei, drept donatie, deoarece UNBR-Baroul Bacau nu este platitor de TVA. Candidatii „surpriza“ i-au facut plangere penala pentru inselaciune, desi in contract semnasera si cazusera de acord ca sunt in cunostinta de cauza de existenta structurii traditionale a avocatilor, de faptul ca pot fi doar aparatori si ca nu vor reclama „examenul“ de admitere. Desi numele lui Vasile Botomei si UNBR-ul infiintat sunt de Justitianotorietate, candidatii surpriza au facut plangere pentru inselaciune, ca si cum nu ar fi stiut in ce s-au bagat. Potrivit articolului 215 din Codul Penal, inselaciunea este: „inducerea sau mentinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, savârsita în asa fel încât, fara aceasta eroare, cel înselat nu ar fi încheiat sau executat contractul în conditiile stipulate“.

Toata povestea pare „construita“, de la candidati, formularea plangerilor, pana la adevarata tinta, judecatorul Sorin Curpan, care a trezit invidia colegilor prin averea acumulata. Este adevarat insa ca si Vasile Botomei este un trofeu bun. In ultimii ani a reusit sa isi faca antipatii printre politicieni dar si magistrati, pe care i-a reclamat pentru diferite infractiuni.

Înselaciunea-art 215- Cod penal

„Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

Înselaciunea savârsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el însusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

Inducerea sau mentinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, savârsita în asa fel încât, fara aceasta eroare, cel înselat nu ar fi încheiat sau executat contractul în conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta în alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.“

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com