Republica Moldova ramâne a fi o prioritate strategica pentru România, iar parcursul european al statului moldovean va fi sustinut în continuare de autoritatile române. Aceste mesaje au fost enuntate premierului Ion Chicu de catre ambasadorul României la Chisinau, Daniel Ionita, în cadrul întrevederii avute la data de 21 noiembrie, dupa investirea noului Cabinet de Ministri de catre socialistii si democratii moldoveni. „România nu va ramâne indiferenta de soarta Republicii Moldova, pentru ca avem un spatiu comun de limba, cultura si traditii care, cu siguranta, constituie un fundament solid al relatiilor noastre bilaterale”, a precizat diplomatul român. De aici.
La o luna distanta, pe data de 7 ianuarie 2020, premierul român, Ludovic Orban, aflat la Bruxelles declara ca ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, dupa caderea Guvernului Maia Sandu, reprezinta „o involutie” si a cerut oficialilor europeni sa priveasca cu „maxima circumspectie” aceasta situatie. „Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezinta o involutie, care creeaza, ne creeaza îngrijorare, si, din punctul nostru de vedere, nu putem sa consideram un partener serios actualul Guvern”, a spus Orban, raspunzând întrebarilor unor jurnalisti. De aici.
Comentatorul politic de la Chisinau, Petru Bogatu, a interpretat declaratia primului ministru român ca un semnal pentru “o crâncena izolare diplomatica a regimului Dodon care ramâne fara asistenta externa si se poate baza exclusiv pe sprijinul politic al Kremlinului”. Petru Bogatu considera ca “proeuropenii declarati dispun de o majoritate confortabila în Parlament si au la dispozitie putin timp pentru a se descotorosi de guvernarea lui Dodon înainte de alegerile prezidentiale de la toamna. O cooperare dintre blocul ACUM si PDM ar pune capat revansei ruse în Republica Moldova”. De aici.
Între timp, fostul presedinte al legislativului de la Chisinau, deputatul Andrian Candu declara, cu subiect si predicat, ca PDM ar putea participa la formarea unei coalitii parlamentare majoritare atât cu Partidul Socialistilor, cât si cu Blocul politic ACUM. De aici.
Declaratia confirma mai vechea idee potrivit careia, în politica moldoveneasca PDM detine rolul partidului balama si ca, în actuala ecuatie de putere, aceasta formatiune politica este cea care decide viitorul vector de dezvoltare al statului moldovean. De aici presiunile publice la care este supus.
Am pledat/pledez pentru o întâlnire între seful Cabinetului de Ministri de la Bucuresti cu premierul moldovean Ion Chicu. O asemenea întâlnire ar avea rolul de a clarifica, tete-a-tete, posibilele divergente dintre cele doua Cabinete de Ministri. Doar în acest mod este posibila constientizarea, de ambele parti, soliditatii fundamentului relatiilor bilaterale moldo-române.
Nu cred ca cei doi actuali premieri se vor întâlni vreodata. Premierul român a declarat ca, împreuna cu presedintele Iohannis au hotarât organizarea alegerilor parlamentare anticipate. De aici.
Nu se stie daca, dupa aflarea rezultatelor anticipatelor românesti, Orban va mai ajunge prim-ministru. Dar, declaratia publica, potrivit careia, pentru România, guvernul de la Chisinau nu este un partener serios, va ramâne. Este una dintre cele mai mari erori politice comise vreodata de un oficial român la adresa oficialitatilor statului moldovean.
Ludovic Orban a lansat un afront la adresa omologului sau de la Chisinau, aratându-si dispretul la adresa vointei politice a Parlamentului Republicii Moldova dar si la adresa electoratului moldovean – orice guvern este reprezentant al puterii înmânata de cetateni alesilor lor.
Înteleg, statul român a fost de mai multe ori garantul economic al statalitatii moldovenesti, o dovedesc împrumuturile rambursabile si nerambursabile destinate Chisinaului. Înteleg, prezenta socialistilor moldoveni în Parlamentul de la Chisinau a încurcat, atât Bucurestiului, cât si Bruxelles-ului. Înteleg, investitiile facute de statul român în teritoriul dintre Prut si Nistru ar fi trebuit sa ofere un alt rezultat în ecuatia de putere de la Chisinau. Doar ca, alegerile parlamentare din februarie 2019 au fost declarate a fi corecte, iar rezultatul acestora nu a fost contestat de nici o formatiune politica participanta la ele.
Bucurestiul oficial nu a protestat în momentul în care deputatii socialisti au acceptat formarea unei coalitii parlamentare majoritare cu pro-europenii Maia Sandu/Andrei Nastase care a dat girul instalarii Cabinetul de Ministri condus de Maia Sandu. Premierul Orban a salutat guvernul sustinut de socialisti.
Cabinetul de Ministrii condus de Maia Sandu a convenit Bruxelles-ului. Moscova a transmis mesaje ca e multumita de alianta pro-europenilor cu principalul partid pro-rus de la Chisinau, iar Bucurestiul, conform declaratiilor facute, s-a declarat, la rândul lui, multumit.
Conform acestor declaratii, putem, sau nu, întelege ca România s-a aflat în parteneriat cu Rusia în ceea ce priveste Republica Moldova? Ori poate, oficialii români nici macar nu au stiut ca se afla în alianta cu Federatia Rusa?
Afirmatia facuta de premierul Ludovic Orban, ca nu ia în serios guvernul de la Chisinau, este o formula prin care se sugereaza ca singurul guvern care va fi luat în serios la Bucuresti va fi cel format în urma unei viitoare coalitii PDM si Blocul politic ACUM ?
Ludovic Orban nu a spus, cu subiect si predicat, asa ceva, a sugerat vag. Ar putea statul român sa intervina în politica moldoveneasca? Teoretic da, România este cel mai mare partener comercial al statului moldovean. Practic, mai deloc, Statele Unite, în 2016, prin vocea ambasadorului James Pettit a spus raspicat ca Republica Moldova nu e România. De aici.
Ludovic Orban îsi putea argumenta îngrijorarea folosind argumentul ca în teritoriul dintre Prut si Nistru locuiesc aproximativ 800 de mii de cetateni români, nu a facut-o, poate nu stie. În schimb, a calcat pe grebla instalata de specialistii rusi, jignindu-si omologul moldovean.
Solicitat sa expuna asupra celor întâmplate, premierul Chicu a spus ca are „activitati mai importante decât comentarea declaratiilor” si ca atentia lui este îndreptata pe ceea ce cred moldovenii despre activitatea sau inactivitatea guvernarii. Un raspuns diplomatic care nu distruge spatiul comun de limba, cultura si traditii împartasit de cele doua state.
Post Scriptum
Apropo, daca tot îl dati jos pe Orban, de ce v-ati mai chinuit atât sa îl puneti? De aici.