Mesa, Arizona: dinamic, vibrant, si prietenos

Scris de Carmen Tirdea, Phoenix, Arizona

 

Mesa este, dupa Phoenix si Tucson, al treilea mare oras al statului Arizona si al 38-lea din Statele Unite ale Americii. Orasul ofera avantajele unei metropole, dar reuseste si sa mentina un sentiment de orasel sau suburbie. La doar 15 mile est de capitala Phoenix, Mesa acopera, si ea, o suprafata mare – aproximativ 132 Sq. miles.

Ca „Mesa este foarte bogata în istorie si farmec”, o pot spune multi locuitori si oameni de afaceri de aici, pentru ca majoritatea considera Mesa un oras perfect nu numai pentru întretinerea unei familii, ci si pentru derularea unei afaceri.

 

 

Istoria acestui oras are cel putin doua mii de ani, el datând de pe vremea sosirii poporului Hohokam. Astazi, opt proprietati din Mesa sunt incluse în lista registrului national de locuri istorice, iar cinci localitati limitrofe – Evergreen, Glenwood-Wilbur, Robson, Temple, West 2nd – se regasesc în ambele registre de patrimoniu, atât în cele locale cât si în cele nationale. Este uimitor de descoperit bogatia istorica a orasului, în care se poate gasi orice stil posibil, începând cu case construite din chirpici (stil adobe), în Evul mediu.

 

Cu 320 zile însorite, în medie, pe an, Mesa se bucura de mai multe zile cu soare decât San Diego California sau plaja Miami, din Florida. În plus, muntii din jur, lacurile si parcurile fac ca Mesa sa aiba o clima minunata, cu o temperaturi, în timpul verii, în jur de 74 grade F, ideale pentru activitati în aer liber. Muntii din apropiere si bazele de schi, ofera oportunitati si pentru schi, si pentru alte sporturi de iarna. Iubitorii de drumetii si biciclistii de teren pot explora nenumarate poteci, iar amatorii de calarie pot strabate mile întregi prin mijlocul salbaticiei. Entuziastii sporturilor acvatice pot parcurge, de jur împrejur, lacurile Saguaro si Canyon, merge de-a lungul râului sarat Salt River, sau, pur si simplu, înota într-una din cele douasprezece piscine publice.

 

 

Cu o multitudine de oferte pentru recreatie, educatie si afaceri, Mesa se prezinta ca o mare varietate de amenitati (incluzând parcuri, posibilitati de sport pentru toate vârstele, bine dotate terenuri de golf pentru jucatori de orice nivel) si ca o remarcabila diversitate de evenimente si festivitati în cadrul comunitatii. Usor se poate spune ca Mesa este unul dintre cele mai „traibile” orase din tara prin ceea ce are de oferit locuitorilor, dar si afacerilor, si turistilor. Mesa aduce în prim-plan o crestere dinamica a orientarii spre familie si prietenie, lucru, de regula, rezervat comunitatilor mici. Mesa, care, acum doua mii de ani, a fost populata de indienii Hohokam, este, astazi, mai mare decât Minneapolis, St. Louis, Pittsburgh sau Miami.

 

 

 

 

 

Conform rapoartelor din 2009, Mesa are, astazi, în jur de 470 de mii de locuitori. Populatia de aici este relativ tânara, având media de vârsta de 32 de ani; tânara comparativ cu media de vârsta din Stalele Unite, care este de 35.3. La extrema cealalta, mai putin de 15 procente din populatia orasului depaseste vârsta de 65 de ani, comparativ cu media nationala care este de 12.4. Tinerii si cei mai multi absolventi de facultate sunt atrasi de Mesa datorita locurilor de munca din sectorul de înalta tehnologie (high-tech) si de calitatea mediului. Pe lânga cei 128 mii de Sq Ft, orasul tocmai a „achizitionat” peste cinci mii de acri din proprietatea companiei General Motors, dar, totusi, Mesa e simtita ca fiind un oras patriarhal si mic, fie ca esti în partea de est, sau vest, ori în centru. Aceasta aparenta da mult farmec comunitatii, ceea ce se adauga la nivelul ridicat de viata de aici, îmbogatit prin diverse oportunitati imobiliar- funciare (în real-estate), beneficiind si de un sistem de educatie publica de exceptie sau de perspectivele din sfera afacerilor.

 

 

 

Orasul este destinatie pentru nenumarati calatori înca din 1952, când Mesa a fost gazda ligii de Baseball Cactus, atragând, de atunci, mii de iubitori ai sportului din întreaga tara. Pentru a le veni în întâmpinare, cele saizeci de hoteluri, resorturi turistice si moteluri ofera vizitatorilor nenumarate optiuni de cazare.

 

 

O alta buna reputatie pe care si-a câstigat-o Mesa deriva din capacitatea orasului de a atrage forta de munca pregatita si calificata în domeniul sanatatii. De exemplu, deschiderea Universitatii de medicina osteopatica, înfiintarea centrului medical Mountain Vista si a stationarului pentru copii Children’s Hospital reprezinta noi puncte de focalizare a atentiei. Se crede ca Mesa poate deveni un fel de centru regional de resurse de sanatate pentru întreaga regiune din valea sud-est. Sanatatea este, aici, la loc de cinste si datorita faptului ca, din fericire, Banner Health acopera aproape orice deziderat în acest domeniu. Desigur, mutarea într-o arie noua nu trebuie sa compromita starea sanatatii, si rolul acestor spitale este de a acoperi aproape orice nevoi, punând la dispozitie cei mai buni profesionisti. Misiunea Banner Hospital este de a face o schimbare în viata oamenilor printr-o servire excelenta, si, în Mesa, e sigur ca aceasta se si întâmpla.

 

 

În timp ce se preconizeaza o noua organizare regionala a traseelor de tramvai, care va îmbunatati sistemul de transport urban, Mesa se bucura deja de exceptionale moduri de acces intraurban, datorita autostrazilor largi si unui plan stradal în sistem de retea, foarte practic. O împrejurare importanta este faptul ca orasul se afla la doar 15 minute de aeroportul international Sky Harbor Phoenix. Simplu, de la usa aeroportului, se ajunge pâna în centrul urbei, orasul probând eficienta transportului sau si infrastructura reusita a autostrazilor.

 

 

Ceea ce este cu adevarat special la Mesa, este mai mult decât combinatia dintre o puternica economie si usurinta acomodarii, dupa necesitatile oricarui nivel de viata, în special în ce priveste proprietatea (real-estate): este faptul ca locuitorii, ramânând constienti de radacinile lor, sunt hotarâti sa ramâna aici – este balanta perfect echilibrata a celor care traiesc, muncesc si se distreaza aici.

 

De mentionat este Mesa Arts Center (MAC) – cel mai mare centru de arte din statul Arizona, de fapt singurul centru care ofera programe de educatie pentru arte vizuale într-un campus. De la deschiderea lui, în toamna anului 2005, acest centru de arte care a costat aproape 98 milioane de dolari a delectat un public din toata lumea, ca si pe locuitorii comunitatii. Acum, acest centru serveste drept un puternic motor de dezvoltare pentru downtown Mesa, unde, de exemplu, impactul economic al activitatilor culturale în 2005 a fost de 47.5 milioane dolari.

 

Interesant este „furnicarul” Mesa Fiesta District: sase etaje, 430 de unitati, cu optiuni pentru una, doua sau trei camere – proiectate de renumitul arhitect international Thomas Roszak, ca si aspectul modern si luxos al salilor de fitness, al piscinelor si al restaurantului din apropiere. Planificat pentru acest Fiesta District, Aquaterra va avea mai mult de 20 de mii de Sq Ft de magazine, restaurant în peste 20 de modele de planuri, toate create în spiritul de spatiu tridimensional inteligent: sticla colorata, balcoane etc.

 

 

O problema care nu exista în Mesa este plictiseala, pentru ca aici se ofera sute de activitati, atât pentru rezidenti, cât si pentru vizitatori. Aproape de padurea nationala Tonto, si cu parcul regional Usery Mountain, orasul ofera unul dintre cele mai pitoresti locuri de condus: Apache Trail. Parcurile acopera fiecare colt al orasului, sunt zeci de terenuri de joaca: softball, base-ball si fotbal; baschet, volei si volei pe nisip. Nu numai pentru toate vârstele – copii si adulti -, dar si pentru persoane cu deficiente mintale, senzoriale sau motorii sunt oferite programe de recreatie si sport.

 

 

Muzeul orasului Mesa duce imaginatia oricui dincolo de limitele expresiei artistice si istorice, din preistoric, pâna în zilele noastre. Cele 8000 de Sq Ft ale muzeului pentru copii invita familiile sa vada lumea prin ochii artistilor. Acest concept al muzeului pentru copii formulat în anul 1978, s-a concentrat mai mult pe arta originala si muzeul s-a deschis în 1980, iar, de atunci, familiile cu copii au experimentat arta si continua sa se bucure de arta într-un mod în care nu au facut-o înainte.

Muzeul de istorie nationala „Dinosaurs live!” se întinde pe aproape 80 de mii de Sq. Ft. Este cunoscut si sub numele de Mesa Southwest Museum. Acesta readuce la viata originile universului prin renumita experienta „walk through time” (parcurs al timpului, de la un capat, la celalalt) si expune plante, animale si minerale, din preistorie, pâna în zilele noastre, existente în Arizona. Dinosaur Hall prezinta locuri preistorice si tot felul de creaturi, impresionanta fiind replica în forma de robot a unui dinozaur. Copiii pot chiar sa vada cum se colecta, odinioara, nisipul de aur, sau pot intra într-o celula de închisoare autentica.

 

 

 

 

Fiesta Mall a avut parte de recente remodelari „cosmetice”, care includ repavari, instalarea unor intrari luminoase si o vopsire proaspata în multe locuri publice. S-au sadit mai multe plante, s-au elaborat proiecte de înfrumusetare si renovare a Food Court, se vor deschide noi restaurante de-a lungul strazii Alma School. Investitiile totale sunt estimate la mai mult de 700 milioane pe durata urmatorilor cinci ani, aceasta creând si multe locuri de munca.

Nu se poate trece cu vederea amfiteatrul din Mesa, care a fost gazda multor personalitati, de la Sting si Sheryl Crow, la Staind si Blink 182. Acest amfiteatru este unul din cele mai populare locuri de desfasurare a concertelor în aer liber si a fost numit „Best Concert Venue” în Phoenix, 2007. Ca amplasare, este adiacent centrului de conventii în downtown Mesa, si are aproape cinci mii de locuri care ofera vedere neobstructionata catre scena din centru.

Sunt multe locuri uimitoare în Arizona, si Mesa este, fara îndoiala, una dintre cele mai frumoase asezari; pitita departe de desert, înspre munti, este o echilibrata balanta naturala de resurse, cu o multime de motive de satisfactii. Mesa este dinamic, vibrant, si prietenos.

Impartaseste

Octavian Dumitru Curpas a etichetat acest articol cu: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com