Scriitorul Andrei Vartic, comemorat la Agas

Asociatia Pro Basarabia si Bucovina a organizat sambata, 11 iulie, la Manastirea Diaconesti din Agas, o ceremonie de comemorare a marelui om de cultura si stiinta, Andrei Vartic, care s-a stins din viata pe 2 iunie 2009. Prietenii bacauani ai scriitorului, impreuna cu o delegatie importanta din Republica Moldova, dar si romani din Bucovina Ucrainei au luat parte la slujba oficiata de parintele staret Amfilohie si la cantecele religioase intonate de maici.
In a doua parte a manifestarilor a avut loc lansarea cartii lui Andrei Vartic – Codul de la Voronet”. Trupa Haiducii” din Republica Moldova a interpretat cateva piese din folclorul autentic moldovenesc. Renumitii folcloristi, cunoscuti de romanii de pe toate meridianele, au smuls aplauze celor prezenti.
Apoi, despre Andrei Vartic, despre contributia sa la cultura romaneasca, au vorbita Nicolae Dabija (scriitor, membru de onoare al Academiei Romane, redactor sef al revistei Literatura si Arta din Chisinau), profesorul Ioan Neacsu, care a prefatat Codul de la Voronet, prof.univ.dr. Vasile Soimaru dar si prietenii din Bacau, Viorel Cucu, Ionel Rusei, Florin Filioreanu s.a. Parintele Amfilohie, care l-a cunoscut bine pe Andrei Vartic, a transmis un mesaj de intarire pentru romanii din afara Romaniei.


Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com