MEMORIA PENITEI- CÂND ÎNCEPE NOUL MILENIU

Scris de George ROCA

Confuzii, confuzii, confuzii…

ROCA-George--3xxwb De la pronuntie la geografie, de la stiinta la politica, multe confuzii afecteaza societatea omeneasca din ultimul timp. Exemple? Pot sa va dau câte vreti!!! Se pronunta pe româneste ONU (Organizatia Natiunilor Unite), si în limba engleza, UNO (United Nations Organisation). OK! Daca e ONU, atunci de ce nu pronuntam OTAN (Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord), în loc de abrevierea NATO? Ce reguli folosesc învatatii de la Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan” de pe lânga prestigioasa Academie Româna? Unde sunt scrise sau mentionate aceste reguli, deoarece în ultimele îndreptare ortografice, ortoepice si de punctuatie (IOOP) nu sunt specificate asemenea exemple?

 

Românilor care locuiesc „mai stabil” în strainatate, sau în afara granitelor tarii, le place sa se numeasca patrioti. Chiar daca unii nu au de gând sa se reîntoarca deocamdata în tara de bastina, multi dintre ei ar dori totusi sa-si aiba tot acolo locul de veci. Adevarul este ca foarte putini îsi pot îndeplinii visul. Nu prea te tin balamalele sa te reîntorci la batrânete în locurile natale! Din aceasta cauza confuzia românilor emigranti persista. Unii, chiar daca se dau mari iubitori de limba româna, nu îsi învata odraslele limba stramosilor… precum o fac alte neamuri „venetice”. Dupa interesanta „daco-gestica” – forma de comunicare de care au „profitat” la începutul cuceririi vestului – folosesc acasa, imediat ce închid usile pe dinauntru, o limba româna mixata cu notiuni de jargon, argou si regionalisme, pe care englezii ar numi-o „Broken Romanian”. Vreti exemple? Va pot da o multime! La New York, românii calatoresc cu „saboiul” (de la „Subway”) la munca, folosind acest „neologism”, în locul cuvintelor „metrou” sau „tren”, notiuni care definesc în limba româna acest mijloc de transport. Se foloseste foarte des „am fost la shoppingaleala”, în loc de „am fost la cumparaturi”, „mergem în trip”, în loc de „mergem în calatorie”… Sa nu mai vorbim de trivialul „fac” pe care îl scot din gura românasii nostri ori de câte ori se lovesc cu ciocanul peste degete!

 

Ei, parca „lingvistii” occidentali sunt mai breji!? Mai circula prin publicatii prestigioase denumirea de Burma, Birmania, pentru Myanmar, Peking, Bey-jing pentru Beijing, Kampuchia, Cambodia sau Cambodja, apoi „Budapest”, pentru a desemna capitala României  (vezi editia I-a, coperta a IV-a a romanului “Windmills of the Gods” de Sidney Sheldon). Când se scrie Sidnei, Sidney sau Sydney? Multi mai scriu în engleza, în loc de „România”, Rumania, Roumania sau chiar Rromania! Confuziile se succeda si în medicina sau stiinta. Azi ti se spune ca aspirina este buna pentru inima, mâine, ca salicilatul pe care îl contine, produce cancer. Florul din pasta de dintii cea de toate zilele  ne otraveste încetul cu încetul; farfuriile zburatoare exista, au fost vazute, dar guvernele neaga acest fapt. De ce oare!?

 

Si controverse…!

 

URSS-ul a fost cel mai teribil inamic al occidentului în razboiul rece, dar acum rusii sunt luati în brate, iar tarile vândute la Yalta, sunt aduse la sapa de lemn sau mustruluite cu indexul de catre conducatorii mai-marilor puteri si de Fondul Monetar International. Cortina de Fier” s-a mutat pe partea vestului… Înainte nu primeam pasapoarte de la comunisti, acum nu primim vize de la capitalisti, asa ca bietii românasi de rând nu au nici o sansa sa vina „acilea” la Olimpiada de la Sydney, în 2000. Ca sa nu mai batem apa în piua cu exemple despre confuziile si controversele cotidiene, sa încercam împreuna sa analizam cea mai zapacita încurcatura creata odata cu declararea anului 2000 începutul noului mileniu, adica cel de al treilea! Cazut-am si eu în butoiul cu fraieri, în urma cu vreo doi ani, când am pus titlul unui roman-reportaj care aparea în foileton într-unul din cotidienele românesti, numindu-l „Olimpiada mileniului trei”. Era vorba acolo, despre modul de organizare si pregatirile Olimpiadei a XXVII-a, care se va tine la Sydney, în Australia, în perioada 15 septembrie – 1 octombrie 2000. Mii de scuze!

 

VCM3

 

Virusul Confuzant al Mileniului Trei (VCM3) este cel care produce în prezent cele mai mari crize de insomnie. Acesta i-a afectat  nu numai pe „marii gânditori” români, ci si pe cei de pe alte plaiuri. La Paris în jurul Turnului Eiffel, se pregatesc de revelion serbari galante, actiuni prin care francezii îsi vor lua ramas bun de la mileniul al doilea si vor saluta cu focuri de artificii începutul mileniului trei (cu un an mai devreme!?). Virusul bântuie atât prin Trafalgar Square din vechea metropola engleza, cât si prin Times Square, inima asezarii înfiintate de Peter Stuyvessant, New York… pentru a ajunge pâna la urma ajunge si la capatul lumii, la Sydney. Serbari scumpe, cu fast si opulenta, se pregatesc si aici pentru cinstirea bebelusului Mileniu-Trei. Toate hotelurile, restaurantele, cârciumile, pub-urile, sunt rezervate (în întregime) de mai multe luni. Un tacâm la o masa comuna, la un bistrou din jurul Operei House, începe de la modesta suma de 500 AUD. Pentru aceasta suma, ti se ofera un scaun, o sticla de vin (spumos) local, un platou de „pasta”, o felie de friptura de curcan, o cafea, un desert si o fereastra prin care poti vedea focurile de artificii. Atât!

O fleica din carnea Pasaroiului Emu, varul australian al strutului african, va costa de la  3000 dolari-plus, în cazul când acesta va fi facut friptura. Puisori de cangur, miei sau purcelusi, vor fi prajiti în cuptoarele de facut pizza si vor fi decorati cu un mar în gura si un buchetel de patrunjel în deschiderea atât de discutata de raposatului Al. Graur.  Daca vrei sa petreci „noaptea dintre milenii” într-un local de mâna întâi, precum cel de la hotelul Hilton, restaurantele din Turnul de Televiziune, Centrepoint sau restaurantul faimoasei Opera House, atunci de mult trebuia sa achiti doua, trei, sau chiar cinci miute de dolari… acum totul fiind „Fully Booked”, adica nu mai gasesti un loc liber, nici daca dai cu tunul sau arunci cu spaga! Dupa cum vedeti nu am mentionat nicaieri, delicioasele icre negre, sau caviarul. Restrictii draconice au fost impuse Australiei de faimoasa societate pentru protectia mediului „Greenpeace”. Daca nu se importa caviar, atunci nu se mai omoara sturionii – zic ei, iar daca „ozii” (diminutiv local dat australienilor) îndraznesc sa nu se supuna, atunci vai de olimpiada lor, caci “boicot” va scrie pe fruntea acestora. Asa „vrea” muschii lor, adica ai Grinpisului!

 

Celor care n-au gasit locuri la localurile din preajma faimoaselor puncte de atractie: Darling Harbour, Opera House si a vecinului pod, poreclit “Coathanger” (deoarece seamana cu un umeras de haine), li se ofera o alternativa: un zbor cu compania Qantas peste Polului Sud. Cine vrea sa vada de revelion, Antarctica, din avion, va plati cu sapte mii doua sute de dolari australieni un fotoliu la fereastra clasei întâi, sase mii, la fereastra clasei „business” si trei mii opt sute, la fereastra clasei economice. Dar totusi, cei de la compania aviatica australiana, au grija mare si de cei care nu prea au dare de mâna, oferindu-le contra modestei sume de doua mii de dolari un loc pe rândurile din mijloc (asta, poate… asa, pentru echilibrarea avionului!), însa fara a avea dreptul sa  se uite pe fereastra, ci doar la partile dorsale ale celor cu o mai mare dare de mâna. Durata zborului este de  aproximativ unsprezece ore, fara nici o escala. No comments, mate!

Stând drept si gândind strâmb, e posibil, ca pe multi i-o fi speriat, mult-discutatul sfârsit al  lumii, si atunci, si-au zis ca nu banii conteaza si desigur, ar fi mai bine, ca acest „sfârsit” (adica noul an!) sa-i gaseasca lânga o felie de piept de pasaroi australian, o halba de sampanie, fie ea si Dom Perignon, Moet Chandon, Veuve Clicot sau ce-o fi (numai bule frantuzesti sa aiba!), niste artificii chinezesti si Boeing-uri americane aruncate prin atmosfera/stratosfera spre Antarctica.

 

Deci… când începe noul mileniu?

 

În alta ordine de idei, hai  sa trecem iar la oile noastre. Ce facem cu confuzia creata de VCM3? Când începe noul mileniu… în anul 2000 sau în 2001? Pentru a ne dezmetici numaram hacana pe degete: unu, doi, trei s.a.m.d. Ciudat! Atunci când terminam de evidentiat aritmetic toate degetele mâinii si în sfârsit zicem cu voce tare: „zece” (unii mai sugubati, ca alde Contele Alexe  zic „zexe”!) realizam ca am încheiat o decada digitala (caci în nonade n-am auzit înca sa se masoare anii!)… apoi ne dumirim ca o suta de degete fac un centenar si in sfârsit, o mie de degete fac un mileniu. Ura! O mie de degete fac deci un mileniu, iar un mileniu este egal cu o mie de ani! Ura, din nou!

 

Stând strâmb si judecând drept, parca undeva este ceva în neregula. Nu ne iese socoteala cu începutul mileniului trei în anul 2000! Circumvolutiunile încep sa se încalzeasca si sa scoata scântei. Ne piere simtul umorului, avem palpitatii, ne suparam, devenim iar confuzi, iar VCM-ul ne ataca puternic. Sarim în sus si iar o luam de la capat cu numaratoarea. De data asta cu creionul pe hârtie. Zece linioare, un deceniu, de zece ori zece linioare, un centenar, si asa mai departe pâna ajungem la mileniu. Suma e la fel ca la numaratoarea pe degete. Iar dureri de cap, migrene si nopti nedormite. Cine stie… poate asta o fi faimoasa boala a lui Calache!

 

Deoarece oameni suntem, îl întrebam timid pe aproapele nostru. Multi, cu privire bovina, dau un raspuns în doi peri: „Asa a declarat guvernul, asa trebuie sa fie!”. Altii mai cerebrali încep sa calculeze si ei pe degete, apoi pe hârtie si asa mai departe. Dupa ce trecem de fazele acestea de cercetare matematica, mai descoperim câteva nereguli. Unele popoare, ca evreii, arabii, indienii, sau chinezii (cei multi!), nu trec, în noaptea de revelion (care vine), în mileniul trei. La evrei este anul, 5760, deci în mileniul cincisimaimultdejumatate, având un avans de aproape trei milenii fata de crestini. La musulmani, calendarul începe de când Mahomed s-a mutat de la Mecca la Medina, adica in anul 622 E.N.(era noastra). Confuziile provin si de la alti factori. Arabii calculeaza anii dupa fazele lunii, nu ale soarelui. La acestia, anul are o durata de 354 de zile, din care cauza este mult mai scurt decât cel oficial, fapt pentru care domniile lor se afla în prezent doar în 1420! Mayasii au prevazut ca sfârsitul lumii va fi în 2012. Poate li s-or fi tocit daltile cu care si-au cioplit în piatra caledarul si nu au putut sa mai continue numaratoarea anilor… sau s-au lovit si dânsii – cioplitorii desigur – cu ciocanul peste „deste” si… exclamând cu necaz acel faimos „fac” englezesc… au abandonat lucrul pâna le va trece durerea!

 

Cu multitidinea asta de popor chinez e o alta problema! Ei numara anii în animale, nu în milenii: anul sobolanului, anul câinelui, a sarpelui, a dragonului etc., animalele se succed la fiecare doisprezece ani. Deci zece ani câinesti sunt de fapt 120 de ani de-ai nostri… Dupa calendarul chinezesc „selenar”, acestia mai au si o alta numaratoare care spune ca în prezent Marele Popor Chinez se afla în anul 4698. Tara mare, popor mare, ani multi la numaratoare… si iarasi capul ma doare! Parca tot evreii sunt mai veterani, având un avans de 1062 de ani fata de kitai! Caci nu degeaba l-au avut dânsii pe Methuselah a.k.a. Matusalem, fiul lui Enoh si bunicul lui Noe – cel cu (b)arca! Longevivul a trait pâna a împlinit frumoasa vârsta de 969 de ani! Bine ca nu a apucat 1000 de ani ca ar fi avut mari dureri de cap cu calcularea vârstei sale si a VCM-ului!

 

Trec la raftul bibliotecii, de unde iau o carte de istorie, o enciclopedie mai britanica si un dictionar de cultura generala. Evrika! Am gasit ceva. Descopar ca un mileniu este compus dintr-o mie de ani – parca stiam acest fapt! Mai aflu ca lumea moderna a adoptat calendarul Iulian, care ne trimite în retro-timp la Iulius Ave-Caesar, în anul 44, dupa nasterea lui Cristos.

 

În secolul al saselea, Dionysius Exiguus (Dionisiu cel Marunt), calugar, filozof si om de stiinta, la cererea Papei Sf. Ioan I-ul, a desemnat nasterea lui Iisus, la 753 de ani A.U.C. (Ab Urbe Condita = de la facerea  Romei) si cu 532 de ani înainte de calcul, numind acest an „Anno Domini”. Cu acesta, deci, începe numaratoarea anilor erei noastre.

 

Abrevierile au fost facute peste doua secole de Venerabilul Bede, cel care a mentionat pentru prima data metoda de recunoastere a „erelor”, A.C. pentru “Ante Christum”, si A.D. pentru „Anno Domini”. La românii comunisti atei se folosea varianta „Înaintea Erei Noastre” (Î.E.N.) si „Era Noastra” (E.N.) pentru a nu metiona numele lui Isus Cristos. Nici  acum, în limba româna, cele doua notiuni nu sunt bine conturate, deoarece si în prezent unii folosesc si termeni precum „Înaintea lui Cristos” (I.C.?) si respectiv „Dupa Cristos” (D.C.). Un „dastept” local de pe meleagurili canguriene a încercat sa ma lumineze ca „A.C.” înseamna „Alternating Current” (curent alternativ), iar prin „D.C.” se întelege „Direct Current” (curent continuu)! Ba s-a gasit unul mai cu mot, pardon, cu o creasta cocoseasca pe cutia craniana, care îmi demonstra cu coperta unui compact disc ca AC/DC (numele unei formatii australiene hard rock – heavy metal) ar fi o abreviere a… „Înainte sau dupa Era Noastra”! (Sic!) Adica „îndumnezeirea” acestui flacaias începea în 1973, odata cu nasterea faimoasei trupe… pronuntate de australienii fitosi „Acca Dacca”. M-a dat gata!

 

Deoarece  sistemul  de  trecere  dintre  cele  doua ere, nu specifica punctul „0” (zero), ANUL UNU B.C. (Î.E.N.) este de fapt succedat (imediat) de ANUL UNU A.D. (E.N.). Prin  acest  fapt  se poate  demonstra  ca  prima  mie  de  ani,  adica   primul  mileniu,  a  fost  completat  la 31 decembrie al anului 1000, iar al doilea mileniu a început la 1 ianuarie 1001, din care cauza (logica!), data de începere a mileniului trei va fi, 1 ianuarie 2001!!! Acest punct de vedere, conventional, a fost adoptat de Biblioteca Congresului American, de Biroul pentru Stiinta si Tehnologie a SUA si de prestigiosul Observator Regal Greenwich, din Cambridge (Anglia), care au declarat ca prima zi a mileniului trei, tot  data  de 1 ianuarie 2001. Exista numeroase dovezi (scrise), ca aceasta confuzie începe odata cu folosirea calendarului crestin. S-au creat probleme majore si neîntelegere, atunci când a fost discutata fixarea datei de începere a sarbatorilor de Paste, aceasta fiind una dintre cauzele despartirii bisericii ortodoxe de cea catolica… Discutii controversate s-au iscat si din cauza acuratetii timpului, întrucât, cu toata tehnica moderna, nu  s-a putut realiza înca, un ceas absolut precis.

 

O idee revolutionara este cea lansata de firma producatoare de ceasuri marca „Swatch” din Elvetia.. Aceasta propune o noua masuratoare a timpului, numind-o „Timpul Internet”, sau Timpul Digital Global, în care ziua este impartita în 1000 de beats si unde se aplica toate prefixele sistemului metric. Un „Swatch Beat” este foarte aproape de durata unui minut, respectiv 1 minut si 26.4 secunde, folosindu-se notiunea de „centibeat” pentru o subdiviziune a acestuia si respectiv, cea de „megabeat”, sau 1000 de beats, pentru marcarea duratei unei zile… care în prezent este reprezentata de cele 24 de ore de pe un ceas analog. Se preconizeaza ca fusele orare vor fi desfiintate, timpul fiind acelasi pe toata suprafata globului pamântesc. Se traseaza un nou meridian care trece prin orasul elvetian Biel, locul unde se fabrica faimoasele orologii „Swatch”. BMT, înseamna „Biel Mean Time”, parafrazându-l pe demodatul GMT (Greenwich Mean Time). BMT devine referinta universala pentru Timpul  Internet (IT=Internet Time). Daca treceti cumva prin Biel, va recomand sa nu evitati Jakob Staempfli Strasse, adica strada pe care se afla resedinta concernului „SWATCH”, unde, pe fatada cladirii principale, se afla marcajul primului meridian al BMT si care a devenit deja punct important de atractie pentru turisti. Acesta a fost inaugurat cu mare pompa la data de 23 octombrie 1998, în prezenta unor personalitati din domeniul stiintei si tehnologiei, atât autohtone cât si internationale. Noile ceasuri care folosesc sistemul „Internet Time” au fost deja lansate pe piata de faimoasa firma, mentionata mai sus. Nu este înca precizat daca „Timpul Internet” va fi aplicat si de catre astronauti în calatoriile spatiale.

 

Si astfel, dupa ce am disecat un mileniu, va doresc sarbatori cât mai fericite, noul an sa va aduca multe bucurii si sanatate si sa auzim de bine, sau poate sa ne vedem… în septembrie 2000, aici la Sydney, la ultima olimpiada a mileniului doi.

 

George ROCA

15 decembrie 1999

Sydney, Australia

 

Impartaseste

Octavian Dumitru Curpas a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com