„Muzica este o lege morala. Ea da suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii,
farmec tineretii, viata si veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenta ordinii,
înaltând sufletul catre tot ce este bun, drept si frumos.” Platon
Marti 11 decembrie 2012, ora 19:30, la Centrul Artelor Performante din orasul Raleigh – Carolina de Nord, „Master Corale”, prescurtat NCMC, a sustinut Concertul vocal-simfonic intitulat JOY OF THE SEASON. O corala fondata în anul 1942 si devenita performanta în toti acesti 60 de ani de la înfiintare, este considerata ca fiind o capodopera, constituita din 170 de voci ale Corului simfonic, 22 de voci ale Corului profesionist de camera si acompaniament orchestral. „Master Corale” colaboreaza cu orchestre simfonice, companii ale operei, balet si productii de turnee. Directorul muzical Alfred E. Sturgis – în aceasta functie din anul 1993 – este si dirijorul Coralei, formatie deosebita, cu un palmares impresionant si cu numeroase concerte sustinute de-a lungul timpului.
Scriam si anul trecut la audierea acestei Corale despre un studiu facut care estimeaza un mare numar de coruri în SUA, începuturile carora sunt facute în scoli, datele statistice aratând felul si rolul educatiei, precum si implicarea familiilor în arta – caramizile din care se zideste viata copiilor si adultilor, ajutându-i la formarea si consolidarea abilitatilor sociale, la implicarea în viata comunitatii.
Lucrarile corale americane sunt deosebit de variate si bogate, având diverse surse de inspiratie, elaborând în acest mod concerte grandioase.
Concertul din ziua respectiva a inclus Corul simfonic, Corul de Camera alcatuit din minunate voci – soprane, altiste, tenori si basi, precum si Orchestra formata din instrumente cu coarde, instrumente de suflat si instrumente de percutie. Dintre instrumentele cu coarde si arcus, impresionant! – 10 viori, 3 viole, 2 violoncele; instrumente de suflat – contrabas, flaut, oboi, clarinet, fagot, corn, trompeta, trombon, timpan; instrumente de percutie – harpa si pian.
În prima parte a programului am ascultat Suita de concert din The Polar Express, piesa a lui Silvestri si Ballard, aranjament muzical – Jerry Brubaker, executata de orchestra; Angels we have heard on high – aranjament muzical – Barlow Bradford, executata de Corala si Orchestra; Gaudete, un colind de Craciun, cântec religios din perioada medievala, polifonic (îmbinare melodica a mai multor linii melodice), aranjament muzical – Richard Price, piesa ale carei cuvinte au sunat duios si vestitor: „Gaudete, gaudete! Christus est natus/ Ex Maria virgine, gaudete!…” si The Shepherd’s Carol – superba piesa, angelica – de Bob Chilcott, ambele executate de Corul de Camera ; Gloria and Et in terra pax – una dintre cele sapte piese cu tenta populara, familiara, de muzica sacra scrisa de Antonio Vivaldi (1678-1741), compozitor italian, preot catolic, considerat reprezentantul barocului muzical venetian, cel care a contribuit la evolutia concertului catre forma lui solistica: „Gloria in excelsis/ Gloria in excelsis Deo./ Et in terra/ Et in terra pax/ hominibus bonae voluntatis./ Gloria to God in the highest/ and on earth peace/ tom en of good will.” si Sussex Carol, aranjament muzical – Bradford, impresionanta piesa muzicala!, ambele piese executate de Corala si Orchestra; din L’enfance du Christ (Copilaria lui Hristos) am ascultat piesa executata de orchestra – Flight Into Egypt de Hector Berlioz (1803-1869), stralucit reprezentant al creatiei franceze, compozitor, scriitor si critic, unul dintre corifeii romantismului muzical; înca o piesa de Berlioz din L’enfance du Christ – Shepherd’s Farewell, interpretata de Corala si Orchestra, cu interventia inspirata a instrumentelor de suflat. Au urmat alte doua piese Child of the Stablets Secret Birth a compozitorului contemporan de muzica clasica Thomas Hewitt Jones si Christmas Roundelay a compozitorilor David Warner si Mack Wilberg.
În scurta pauza ma gândeam câta dreptate avea filozoful care spusese ca viata fara muzica ar fi o greseala. Disparând armonia sunetelor, aparuse zgomotul scaunelor si vocilor noastre…
Dupa pauza am ascultat piesa Good Christian Men Rejoice, aranjament muzical Darmon Meader, White Christmas, aranjament Kirby Shaw, interpretate de Corul de camera; Away in a Manger si Have Yourself a Merry Little Christmas, aranjamente Bradford si interpretate de Corala si Orchestra; Grinch! A Christmas Choral Medley, aranjament Andy Beck, o piesa vesela cu ritm vioi, interpretata de Corul de Camera; It’s the Most Wonderful Time of the Year, compozitor David T. Clydesdale, interpretata de Corul de camera si Orchestra. A urmat veselul si antrenantul cânt Nutcracker Jingles, aranjament Chuck Bridwell, interpretat de Corala si Orchestra; Sing We Joyous aranjament Gary Fry, la care audienta salii a fost invitata sa cânte împreuna cu corul si orchestra. S-au putut auzi cuvintele cântecului: „Deck the hall with bought of holly,/ Fa la la la la la la la la/ This the season to be jolly,/ Fa la la la la la la la la…” dupa care s-a aplaudat frenetic si la sfârsit piesa Joy to the World, aranjament Joseph Willcox Jenkins, executata de tot ansamblu, cu un final forte, înaltator.
Ne-a încântat cu prezenta modesta si interpretarea de exceptie a acompaniamentului muzical, pianista Susan Mc. Claskey Lohr, care acompaniaza solisti si coruri de la vârsta de 10 ani. A primit titluri în educatie muzicala si performanta pianistica la Universitatea din Kentucky, locul în care s-a nascut si a studiat.
În cele doua ore ale concertului, stilul energic, vesel, pozitiv al dirijorului Alfred E. Sturgis a reusit sa realizeze vibratia nu numai a instrumentelor si corzilor vocale existente în formatie, ci si a inimilor celor care au umplut sala de concert.
Muzica este, dupa cum afirma Ludwig van Beethoven, mediatorul între viata spirituala si cea trupeasca. În lumea de astazi când interesele pentru confortul personal ?i pentru dobândirea puterii au prioritate, iata ca exista si posibilitatea de a ne scalda sufletele în apa curata a muzicii si a credintei, credinta fiind radacina spiritualitatii, a legaturii tainice cu divinitatea.
Pe lânga importantele cuceriri ale cunoasterii, ale tehnologizarii, efortul de afirmare si dezvoltare a personalitatii umane include, fara tagada, rolul muzicii în peisajul vietii sociale. Amintirea, retrairea evenimentului Nasterii Domnului în atmosfera unei sali de concert se face cu iubire, cu omenie, însusiri care stau la baza credintei sanatoase, pastrata înca vie în sufletele multora dintre noi.