Generalul Victor Atanasie Stanculescu, care a murit în urma cu doua zile, la 88 de ani, este regretat de Marea Loja Nationala Româna (MLNR) 1880, unde avea gradul masonic 33. Marele Suveran Bartolomeu Savoiu, conducatorul lojii, afirma despre generalul Stanculescu ca a fost unul dintre cei mai patrioti militari români din timpul Revolutiei.
Generalul Victor Atanasie Stanculescu a murit duminica, 19 iunie, într-un azil de batrâni. Dupa condamnarea din dosarul Revolutiei, a fost degradat de la gradul de general, la cel de soldat. Cu toate acestea, masonii din Marea Loja Nationala Româna (MLNR) 1880 îi recunosc generalului merite în plan militar dar si al informatiilor. „Am avut onoarea sa cunosc aceasta personalitate a Armatei Române în 2009. Dupa mai multe discutii si-a manifestat dorinta de face parte din Obedienta Marea Loja Nationala a Româna 1880. Familia generalului a avut numerosi oameni de vaza. Bunicul sau matern a fost general al Armatei în timpul razboiului din 1877. Moartea lui este în primul rând o pierdere a unui om de o exceptionala calitate intelectuala, de o mare eleganta fizica si de comportament. Noi folosim în limbajul nostru comun expresia despre un om de valoare ca „este un adevarat boier“. Aceasta expresie a fost facuta parca pentru generalul Stanculescu, un om nobil“, a precizat pentru ziarul Adevarul generalul (r)Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Suveran Comandor, de grad 33, al MLNR 1880.
Generalul (r) Bartolomeu Savoiu a facut o trecere succinta peste momentele geopolitice din anii 1989, care anuntau caderea regimurilor comuniste, urmare a întelegerilor dintre marile puteri. Odata cu perestroika si schimbarea puterii in tarile comuniste sustinute de URSS (RDG, Polonia, Cehia, Ungaria si Albania), caderea diactatorului Ceausescu era inevitabila si chiar anuntata in diferite ocazii de Mihail Gorbaciov, Francois Mitterand s.a. Victor Atanasie Stanculescu, desi condamnat in dosarul Revolutiei, a fost cel care a evitat moartea altor mii de romani.
„În anii dinaintea Revolutiei era unui din cei mai bine informati generali ai Armatei si a stiut ce se întâmpla si cu ce urmari Va ramâne o mare personalitate a românilor. Dumnezeu sa-l odihneasca în pace“, a precizat Constantin Bartolomeu Savoiu.
Comunicat MLNR 1880: „IN MEMORIAM“
Duminica, 19 iunie 2016, a trecut la Orientul Etern Fratele nostru Victor Atanasie Stanculescu. O personalitate exceptionala, un om cu adevarat nobil în sensul fizic spiritual si intelectual, Generalul Victor Atanasie Stanculescu, unul dintre principalii conducatori ai Armatei Române pâna în 1989, a avut o contributie esentiala în evitarea varsarii de sânge în ziua de 22 decembrie 1989, în momentul rasturnarii dictatorului Nicolae Ceausescu. Prin ordinul dat Armatei Române, Generalul Victor Atanasie Stanculescu a consemnat în cazarmi trupele, precum si coloanele blindate care, la cererea criminala a dictatorului, trebuiau sa soseasca la Bucuresti pentru a înnabusi în sânge revolta pentru rasturnarea regimului comunist.
În perioada anului 1990, din functia de Ministru al Apararii, Generalul Victor Atanasie Stanculescu a initiat reorganizarea Armatei Române si ulterior, în calitatea sa de Ministru al Industriilor, conectarea tarii noastre la reteaua economica internationala. Implicarea ulterioara în procesul privind represiunea Revolutiei de la Timisoara din zilele de 17-18 decembrie a fost eminamente politica, Generalul Victor Atanasie Stanculescu fiind numai unul dintre cei 16 membrii ai comandamentului, neavând conducerea executiva a operatiei de reprimare a revolutionarilor. Suveran Mare Inspector General al Supremului Consiliu de gradul 33 si ultim pentru România al Ritului Scotian Antic si Acceptat, Prea Ilustrul Frate Victor Atanasie Stanculescu este si va ramâne mereu viu în memoria noastra, a celor care l-am iubit si respectat.
Dumnezeu sa-l odihneasca în pace! -Marea Loja Nationala Româna 1880 (M.L.N.R. 1880)