În aceasta perioada Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau organizeaza în premiera programul de formare continua „Forme sociale de educatie (formala, nonformala si informala)”, destinat personalului didactic din învatamântul preuniversitar si avizat de Ministerul Educatiei.
Cursul se desfasoara la Colegiul „Henri Coanda” Bacau si este sustinut de profesorii Emil Lazar – Scoala Gimnaziala Zaharia Stancu Rosiori de Vede, Teleorman, Dumitru Ficuta – formator CCD Bacau si de Lorena Bolfa, psiholog la Penitenciarul Bacau. „Odata cu organizarea acestui program, încercam sa venim în întâmpinarea colegilor nostri care au nevoie de competente suplimentare, ce vizeaza noile tipuri ale educatiei.”, ne-a declarat profesorul de istorie Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.
Cursul „Forme sociale de educatie (formala, nonformala si informala)” îsi propune, pe parcursul a 40 de ore, sa clarifice cele trei notiuni, referitoare la aceste tipuri de educatii: formala, nonformala si informala.
Ele, chiar daca au propriul câmp de actiune si functionalitati diferite, îngaduie extensiuni si întrepatrunderi benefice, articularea conducând la întarirea lor reciproca si la eficentizarea demersului educativ. Dupa opinia specialistilor în domeniu, cele trei forme se sprijina si se conditioneaza reciproc.
De asemenea, cursantii vor fi informati despre principalele programe de educatie alternativa organizate acum în sistem: a doua sansa, învatamânt cu frecventa redusa, programe de interventie personalizata, „Scoala de dupa scoala”etc.
Cadrele didactice sunt încurajate astfel, sa faciliteze dialogul scoala-familie-comunitate, sa contribuie la mentinerea si dezvoltarea încrederii si a respectului scolii fata de comunitate, dar si al comunitatii fata de scoala, sa monitorizeaze copiii de vârsta prescolara, care nu au fost înscrisi la gradinita si sa sprijine familia (sustinatorii legali), în vederea înscrierii copilului în învatamântul prescolar.