Sambata, 12 noiembrie, de la ora 9, la Sala Ateneu din Bacau se vor aduna peste 300 de cadre didactice din Bacau pentru deschiderea unui nou program de formare continua. „Managementul calitatii în educatie” a fost proiectat si dezvoltat ca rezultat al mai multor analize de nevoi realizate de specialistii Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, în ultimii patru ani.
El a fost acreditat recent de Ministerul Educatiei, fiind purtator a 25 de credite profesionale transferabile. Programul este fundamentat pe optiunile strategice ale politicii educationale din România, în contextul sistemului educational european, stabilit prin „Declaratia de la Copenhaga”.
„Scopul lui deriva din prevederile Legii Educatiei Nationale Nr. 1/2011, care stabileste scopul si obiectivele generale ale educatiei, coroborate cu prevederile Legii 87 / 2006, privind Asigurarea Calitatii în Educatie, care precizeaza la Art. 5, alin. 1: „Calitatea educatiei reprezinta o prioritate permanenta pentru orice organizatie furnizoare de educatie, precum si pentru angajatii acesteia.”, iar la alin. 5, „Politicile de asigurare a calitatii educatiei din România sunt permanent corelate cu actiunile promovate la nivel international.”Obiectivele programului vizeaza activizarea si dezvoltarea competentelor, dobândite prin formarea initiala, precum si formarea de noi competente în acord cu obiectivul strategic al Consiliului European de la Barcelona din 2002, care stipuleaza: „Îmbunatatirea calitatii si eficientei sistemelor educationale si de formare profesionala din Uniunea Europeana”, a precizat Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.
Cele 89 ore cuprinse în curriculumul programului se împart în mod judicios, astfel încât sa se acopere cele sase teme din program: conceptul si filosofia calitatii, calitatea si standardele de calitate aplicabile în domeniul productiei si serviciilor – managementul calitatii, sistemul românesc de management si asigurarea calitatii, asigurarea calitatii la nivelul unitatilor de învatamânt preuniversitar, comisia de evaluare si asigurare a calitatii si procesul de evaluare institutionala.
„Acest program de formare a fost recent acreditat si reprezinta o premiera. Particularitatea lui rezida din continutul specializat, el adresându-se tuturor cadrelor didactice din învatamântul preuniversitar, nu numai managerilor de unitati scolare, sau responsabililor Comisiilor de Evaluare si Asigurare a Calitatii, care functioneaza la nivelul acestora.”, a mai spus profesorul Gabriel Stan.