MAI si DNA verifica tunul imobiliar din Serbanesti

„Stavarache si subordonatii au intocmit documentatii false”

se arata in plângerea la DNA, semnata de Constantin Lovin si alti membri ai Biroului Executiv Central al SNPPC

Politistii care se pregatesc la baza sportiva din Serbanesti si sunt membri ai Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) au sesizat primarului Romeo Stavarache ilegalitatile produse in privinta terenurilor administrate de ei. „Anterior alegerilor locale din 2008, primarul municipiului Bacau a fost informat cu prilejul unei sntâlniri cu politistii despre demersurile noastre. Domnul Stavarache a dat asigurari ca, daca exista o baza legala, va da curs demersurilor noastre. Acesta si subordonatii sai au intocmit documentatii false prin care au atribuit terenurile, a declarat ofiterul specializat in materie penala, Constantin Lovin, lider al SNPPC Moldova. Aceeasi declaratie a fost facuta si la  Parchetul General, Departamentul National Anticoruptie (DNA), Sectia Bacau.

Directia Logistica din MAI: IPJ-ul lui Alexa este eronat

In data de 4 august 2009, Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR), Serviciul de Logistica, transmite adresa cu numarul 111558 liderului SNPPC, comisar Marin Gruia. Aceasta adresa confirma ilegalitatea produsa in Bacau. Suprafetele de teren din Serbanesti sunt proprietatea statului „Din suprafata de teren de 45 250 de metri patrati, aflata pe teritoriul administrativ al municipiului Bacau, IPJ Bacau a intabulat in anul 2006 numai 22 059 de metri patrati si constructiile edificate pe acesta, in extrasul de carte funciara CF 34363, cu numarul cadastral 11939, fiind trecut la proprietar teren municipiul Bacau, IPJ având drept de administrare. Ulterior, IPJ Bacau a facut rectificarea in Cartea Funciara, proprietar fiind IPJ Bacau, din nou eronat, intrucât imobilul este proprietatea Statului Român si administrarea MAI, prin IPJ Bacau”, declara negru pe alb, comisarul sef de politie, Mihaela Boeru. Din anchetele efectuate de comisii complexe din cadrul MAI rezulta faptul ca demersurile facute de IPJ Bacau au fost eronate, terenul fiind trecut când in proprietatea municipiului Bacau, când in a IPJ Bacau. Acesta a fost primul pas facut spre instrainarea si vânzarea unor terenuri, a caror valoare a fost estimata la 2 milioane de euro.

Terenurile MAI, date prin titluri dubioase si vândute cu pret mic imediat

La sugestia Comisiei Locale de Fond Funciar, s-au emis titluri pentru Ion Paldau, 2746 de metri patrati, Sorin Dan Saila, 4088 de metri patrati si Marcu Fionia, 3919 metri patrati. A mai ramas un lot de 7 mii de metri patrati, care inca nu s-a dat. Saila Dan vinde terenul in data de 24 aprilie 2009 catre Cartas Titi, contra sumei de 30 de mii de euro. Marcu Fionia vinde terenul lui Berdila Emanoill, contra sumei de 150 de mii de lei, in data de 3 martie 2008. Tot Berdila Emanoil cumpara contra sumei de 32623 de euro si terenul lui Ioan Paldau.Un caz aparte este cel a Fioniei Marcu, careia i-a facut o indreptare la titlu notarul Gelu Filip, pe baza titlului de proprietate emis de Institutia Prefectului din Bacau, modificat prin Hotarârea Comisiei Judetene, cu numarul 11571/2007. „Eu i-am facut indreptarea ulterior,  pe baza titlului, a certificatului de mostenitor si a buletinului. Daca s-au facut smecherii, intrebati la Primarie si la Prefectura”, ne-a spus Gelu Filip. In baza propunerilor de la Comisia Locala, Institutia Prefectului a facut unele modificari la titluri. Unele sunt cel putin dubioase. Fara nicio explicatie, Fionia Marcu, care avea act de proprietate pentru sola 64 din Serbanesti, primeste teren in sola 82, pe terenul MAI. Vom reveni cu alte amânunte.

Absurd: IPJ cere sa i se ia terenul

IPJ Bacau face o adresa catre Primaria Bacau si Consiliul Local Bacau, in data de 2 mai 2006, cu numarul 96779, prin care (sic!) cere sa i se mentina in administrare suprafata de 22.059 metri patrati si in acelasi timp (sic!): sa restituie 23 191 de metri patrati catre Consiliul Local al Municipiului Bacau. „Situatia in acest loc este cel putin dubioasa. Cum sa ceri sa restitui teren? Noi am incercat prin 2006 sa trecem in cartea funciara si acest teren, dar nu am primit certificatul fiscal de la Primaria Bacau. L-am intrebat pe Alexa ce este de facut si a zis sa o lasam asa. Acest grup de liberali au facut un sir de falsuri, prin care noi, SNPPC Bacau, cu 1300 de membri politisti, am pierdut aceste terenuri”, a precizat Marian Pavel, seful SNPPC Bacau dar si politist in cadrul Sectiei 2 Politie a Municipiului Bacau.

Alexa: „Responsabili sunt CL Bacau si Comisia de Fond Funciar”

Contactat telefonic, Stefan Alexa, acum inspector sef la Iasi, a aruncat intreaga responsabilitate pe Consiliul Local Bacau si pe Comisia Locala de Fond Funciar  (din care fac parte si primarul Romeo Stavarache si secretarul Ovidiu Popovici). Stefan Alexa afirma ca IPJ Bacau, in baza unei proceduri putea da terenul care a apartinut GAZ-ului Consiliului Local Bacau. Dar pentru ca forul bacauan sa poata aproba HCL era necesara initierea unui proiect de Hotarâre de Guvern. „In 2004-2005 toate GAZ-urile care apartineau MAI s-au desfiintat. Exista o procedura prin care, daca nimeni din subordinea Ministerului nu le dorea si nu le putea administra, sa fie date Consiliului Local Bacau. Dar pentru aceasta era necesar acordul Ministerului, pe care trebuia sa-l obtina CL Bacau. Noi am acceptat pentru Sindicatul Politistilor sa fie facuta o baza sportiva iar restul a fost dat catre Consiliul Local Bacau. Este vina lor daca nu au initiat un HG de Guvern. Vor avea de dat explicatii daca au pus in posesie persoane pe aceste terenuri”, ne-a spus inspectorul sef Stefan Alexa, minimalizând-si implicarea dovedita prin adresa Serviciului de Logistica a IGPR.

Romeo Stavarache da vina pe subalterni si pe CL Bacau

Primarul Romeo Stavarache ne-a declarat: „Eu nu am semnat nimic. Nu fac parte din comisia de retrocedare si nu ma ocup de terenuri. Intrebati secretarul, legalitatea a fost asigurata de juristi. Cât despre HCL, aici e responsabilitatea Consiliului Local, nu eu am dat hotarârea”, a spus Romeo Stavarache.

Secretarul Popovici crede ca a respectat toate legile sn vigoare

Prin Hotarârea Consiliului Local (HCL) 123 din 31 mai 2006 si prin modificarile aduse acesteia in HCL 307 din data de 30 octombrie 2006, Municipiul Bacau isi insusea, fara acordul Guvernului, fara acordul MAI si a Statului Român o suprafata de 2,3 hectare. Pe baza unor acte, asupra carora exista suspiciunea de fals, Comisia Locala de Fond Funciar, condusa de RomeoStavarache si secretarul Ovidiu Popovici a smproprietarit trei persoane. Documentatiile au fost transmise catre Comisia Judeteana de Fond Funciar, din cadrul Institutiei Prefectului (pe vremea când erau prefecti Gabriel Berca si Claudiu Serban).

Secretarul Ovidiu Popovici crede ca a respectat legea. „Acestor persoane le-am restituit terenurile, respectând toate legile sn vigoare”.

Institutiile bacauane sunt controlate de MAI

Actualul prefect Dorian Pocovnicu a luat pozitie sn cazul terenurilor MAI din Serbanesti. „Cunosc aceasta situatie, este destul de complexa. Daca titlurile emise de Institutia Prefectului sunt eronate, vina apartine Comisiei Locale de Fond Funciar, care a trimis documentatia pe baza careia au fost emise aceste acte”, ne-a precizat Dorian Pocovnicu  Un punct de vedere moderat l-a avut si subprefectul Tudorita Lungu. „Acum Institutia Prefectului din Bacau a primit controlul Corpului de Control al MAI. S-au solicitat acte de la Primaria Bacau, trebuie sa vina peste putin timp secretarul Popovici. Abia dupa ce se vor trage concluziile vom putea sa ne pronuntam”,  spus Tudorita Lungu. Controlul MAI se va extinde prin consecinta la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), la juristii din institutia Prefectului si Primaria Bacau.

Mircea Merticariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com