E jale pe piata locurilor de munca din Bacau. Asta au descoperit Asociatia Smart Projects si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau, care au realizat in perioada 17 ianuarie – 30 aprilie 2011 un sondaj de opinie sub titulatura „Analiza tendintelor pe piata muncii in randul angajatorilor si persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca / somerilor din judetul Bacau”.
Chiar daca proiectul sub care s-a realizat sondajul se numeste “Somajul, o amintire”, rezultatele sondajului de opinie, arata ca pentru majoritatea somerilor, locul de munca este o amintire. O buna parte din cei chestionati nu au loc de munca de mai bine de un an si doar 20% primesc somaj.
Rezultatele acestei cercetari au fost cuprinse intr-un raport care a incercat sa identifice nevoile de personal pe care firmele din Judetul Bacau le au pentru completarea organigramelor, competentele si calificarile cele mai solicitate pe piata muncii din Judetul Bacau cat si dificultatile cu care se confrunta somerii bacauani in obtinerea unui loc de munca stabil. 115 societati si 94 de persoane in cautarea unui loc de munca au raspuns la un chestionar de 13 intrebari.
„Cea mai mare parte a persoanelor fara un loc de munca respondente la chestionar s-au declarat ca avand statut de persoane aflate in cautarea unui loc de munca –48%, urmand apoi categoria de someri inregistrati la AJOFM in procent de 20%”, a declarat Alexandru Herman, din cadrul Smart Projects.
Cateva dintre concluziile raportului
56% dintre firmele respondente se declara multumite de nivelul de pregatire profesionala si de calificare al propriilor angajati insa in acelasi timp, 40% din totalul firmelor respondente declara ca se confrunta cu o fluctuatie semestriala a personalului, ceea ce indica fie faptul unei incompatibilitati la nivel angajat –angajator, fie o pregatire profesionala precara sau neadecvata fata de cerintele postului.
88% dintre persoanele fara loc de munca, care au raspuns chestionarelor, detin deja o calificare de baza, care insa nu le este favorabila pentru obtinerea unui loc de munca in noul context socio-economic. 27% dintre respondenti se incadreaza in categoria someri de lunga durata avand in vedere ca nu au mai avut un loc de munca de 12 luni iar domeniile in care au avut ultimul loc de munca la marea majoritate a respondentilor sunt: constructii, instalatii, vanzari, servicii sau secretariat. Ceea ce este ingrijorator este faptul ca 98% dintre respondenti nu au beneficiat pana in prezent de un curs de formare profesionala gratuit.
„Punctul comun in care se intersecteaza cererea si oferta pietei muncii din judetul Bacau, conform rezultatelor cercetarii: fluctuatia de personal destul de mare cu care se confrunta firmele si totodata dificultatea de a gasi si de a mentine un loc de munca, identificata de marea majoritate a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca. Totodata firmele respondente au identificat nevoia de personal calificat pentru rolul de Manager de Proiect, nevoie de perfectionare si calificare identificata si de catre marea majoritate a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca”, a mai apreciat Alexandru Herman.