„Locatarii din blocul de pe Martir Horea nu sunt vinovati!”

Asta a stabilit expertiza specialistilor de la INCD Petrosani, în cazul blocului explodat anul trecut în luna decembrie. Vina pentru producerea deflagratiei este împartita acum de EON Gaz Distributie, Primaria Bacau si vremea friguroasa. Pentru distrugere din culpa si vatamare corporala grava din culpa vinovatii risca pâna la 6 ani de închisoare.

 

Ancheta legata de explozia blocului de pe Martir Horea a facut pasi decisivi. Potrivit expertizei realizate de specialistii de la Institutul National de Cercetare –Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INCD Insemex) Petrosani locatarii nu poarta nicio vina. Potrivit legii, EON Gaz Distributie avea obligativitatea sa verifice lunar rasuflatorile de gaz, iar pentru asta aveau la îndemâna si o harta a tuturor dispozitivelor existente în oras. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Pe de alta parte, explozia nu s-ar fi produs daca nu s-ar fi acumulat gazul în subsolul blocului, situatie determinata de fisurarea unei tevi  si favorizata de astuparea rasuflatorilor cu asfaltul pus de Primaria Bacau. La obturarea tuturor cailor de iesire a gazului a mai contribuit si vremea friguroasa de afara si fenomenul de înghet la nivelul solului. „Potrivit expertizei, de producerea exploziei nu sunt vinovati proprietarii de apartament. Ancheta finala este aproape de a fi finalizata. Mai multe nu pot sa spun”, ne-a declarat avocatul Bogdan Pocovnicu, care reprezinta interesele proprietarilor afectati de explozie.

EON Gaz a depus câteva amendamente la expertiza, legate de conditiile în care s-a fisurat teava dar si de implicatiile asuparii rasuflatorilor.

 

Dragos Luchian, viceprimarul municpiului Bacau considera ca întreaga vina pentru producerea incidentului o poarta E ON Gaz. „Indiferent daca s-a pus covor asfaltic peste aerisiri, EON Gaz avea obligatia de a le verifica cel putin lunar. Iar noi trebuia sa fim notificati în acest sens. Din 2007, când s-a facut asfaltarea, noi nu am fost anuntati”, a spus edilul.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com