La Diaconesti va avea loc comemorarea si lansarea unei carti a scriitorului Andrei Vartic (Galerie Foto)

Au trecut doi ani de la moartea scriitorului, regizorului si cercetatorului Andrei Vartic. Si in acest an, comemorarea va avea loc la Manastirea Diaconesti, din comuna bacauana Agas, in data de 4 iunie. Asociatia Culturala „Pro Basarabia si Bucovina“ si Tipografia Docuprint, implicate in organizarea manifestarii de cinstire a memoriei scriitorului moldovean, anunta pentru iubitorii lui Vartic o lansare de carte si participarea unor nume sonore ale culturii, cum ar fi Vasile Soimaru sau Nicolae Dabija.

Actiunile se vor desfasura la Manastirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Diaconesti, comuna Agas, judetul Bacau. La ora 11 este anuntata slujba de pomenire, apoi oaspetii sunt invitati sa participe la masa de pomenire oferita de obstea Manastirii.

In jurul orei 12 va avea loc lansarea cartii  „Magistralele tehnologice ale civilizatiei dacice”,a lui Andrei Vartic. Prezentarea va fi facuta de Vasile Soimaru si Nicolae Dabija, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Fiecare participant va primi cate un exemplar al lucrarii. Pomenirea se va incheia prin cuvântul Parintelui Amfilohie, staretul Manastirii Diaconesti.

„La manifestari si–au anuntat participarea si membrii familiei, Nina Vartic, Ion Vartic, Ilinca Vartic, dar si artisti, ziaristi, scriitori, profesori si personalitati din tara, din Ucraina si Republica Moldova. Cei care doresc sa participe sunt rugati sa ne anunte pâna la data de 30 mai 2010 pentru a ne oferi posibilitatea de a ajusta detaliile manifestarii”, ne-a precizat Ionel Rusei, directorul Tipografiei Docuprint.

 

Andrei Vartic (n. 21 octombrie 1948, Danceni, judetul Chisinau), a fost fizician (USM, 1971), scriitor, publicist, orator, cercetator al vechilor culturi carpato–dunarene, regizor de teatru si film, deputat în primul parlament al Republicii Moldova 1990–1993, initiatorul crearii Frontului Popular în Basarabia (27 mai–3 iunie 1988), fondator si director al revistelor „Quo Vadis” si „Fara Machiaj”, Fundatiei Culturale „Basarabia”, Teatrului poetic, Institutului Civilizatiei Dacice, revistei de studii carpato–dunarene „Dava International”, autor a peste 20 de carti, unele aparute samizdat, cât si a numeroase studii si articole publicate în reviste si ziare atât din Basarabia si România, cât si peste hotare. La 10 iunie 2007 a fost ales prim–vicepresedinte al Forumului Democrat al Românilor din Basarabia.

Daca in ultimii doi ani la comemorarea scriitorului Andrei Vartic  au participat si artistii din Trupa Haiducii, din Ialoveni, in acest an, din motive obiective (unul din membrii trupei candideaza la alegerile locale) ei nu  vor putea veni. „Speram sa vina artistul moldovean Vasile Iovu, un naist de un talent exceptional”, ne-a mai precizat Ionel Rusei, de la Docuprint.

Un comentariu

  1. Catalina spune:

    Un prilej de intalnire si bucurie….in fiecare an un eveniment organizat cu suflet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com