Justitie pe întelesul liceenilor de la „Ferdinand l“ si „Gheorghe Vranceanu“. Ziua Europeana a Justitiei Civile la Tribunalul Bacau

Pe 25 octombrie, Tribunalul Bacau a primit printre vizitatori si elevii clasei a XI-a B de la Colegiul National „Ferdinand I“ din  Bacau care au putut vizita salile de judecata însotiti de asistentii judiciari Matasel Valerica si Faghian Catalin, care le-au explicat circuitul dosarelor si etapele procesuale pâna la solutionarea unei cauze.


De la ora 14:00, una dintre salile de sedinta a gazduit un proces simulat organizat de trupa de teatru Transparency, alcatuita din elevi ai Colegiilor Nationale „Ferdinand I” si „Gh. Vranceanu”, licee de elita ale municipiului Bacau, cu rezultate in topul national.

„De Ziua Europeana a Justitiei Civile, instantele îsi deschid portile – cu precadere tinerilor, elevi si studenti – pentru ca cetatenii sa înteleaga modul de functionare a justitiei si în principal functia aceasta, de serviciu public prin care cetatenii îsi pot afirma sau proteja drepturile.
Un proces simulat este o modalitate de a întelege cum se desfasoara justitia civila din România, într-un mod interactiv, inclusiv în aspectele sale procedurale, mai abstracte. Reprezentatia a fost fidela unei sedinte de judecata tipice dintr-un proces civil în instantele românesti.
A fost ales un subiect care scoate în evidenta problematica drepturilor personale si modul în care cetatenii României sunt asistati de sistemul de justitie pentru apararea acestora. Simularea a vizat o sedinta de judecata pentru instituirea unui ordin de protectie si au fost distribuite si materiale informative care sa ajute întelegerea spetei.
Pentru pregatirea reprezentatiei, tinerii actori, au fost îndrumati de judecatorii Camelia Ionescu si Mihaela Dabija, grefier Valeria Bombea si avocat Felicia Cretu.
În anul 2017, pâna la data de 23 octombrie, un numar de 204 ordine de protectie s-au înregistrat pe rolul judecatoriilor arondate Tribunalului Bacau (Judecatoria Bacau, Judecatoria Moinesti, Judecatoria, Judecatoria Buhusi, Judecatoria Podu Turcului), fiind admise un numar de 111 cauze dintre acestea“,

se precizeaza intr-un comunicat semnat de judecatorul Camelia Ionescu, seful Biroului de Informare si Relatii Publice din cadrul Tribunalului Bacau.

Despre trupa Transparency:

Potrivit aceluiasi comunicat, transmis de consilierul Biroului de Informare si Relatii Publice din cadrul Tribunalului Bacau, Mihaela Albescu, Transparency este o trupa de teatru amator infiintata in 2011, constituita din elevi ai liceelor din Bacau, care se coordoneaza singuri. Componenta se schimba în fiecare an, prin recrutari deschise tuturor doritorilor.
„Luiza Dabija: „Trupa Transparency a fost înfiintata în anul 2011, din pasiunea unor elevi care voiau sa faca teatru la nivel amator. Noi nu avem un profesor coordonator, ci ne organizam singuri, pe baza experientelor acumulate din festivalurile la care participam. An de an tinem recrutari, în urma carora ne alegem noii „transparenti” care sa duca spiritul trupei mai departe. Spectacolele noastre sunt 100% munca noastra, o însumare a efortului, pasiunii si dorintelor fiecaruia.” www.facebook.com/trupatransparency
Regie: Luiza Dabija – Colegiul National „Ferdinand I” Bacau, clasa a XII-a C, Judecator: Panaite Anda– Colegiul National „Ferdinand I” Bacau, clasa a XII-a C, Procuror: Andronic Miruna– Colegiul National „Gheorghe Vrânceanu” Bacau, clasa a X-a G, Grefier: Rusu Martha – Colegiul National „Gheorghe Vrânceanu” Bacau, clasa a X-a E, Reclamanta: Bîndac Ioana- Colegiul National „Ferdinand I” Bacau, clasa a XII-a C, Avocata reclamantei: Mardare Emilia- Colegiul National „Ferdinand I” Bacau, clasa a IX-a A, Pârâtul: Bondas Octavian- Colegiul National „Ferdinand I” Bacau, clasa a XII-a C, Avocata pârâtului: Barbulescu Denisa- Colegiul National „Ferdinand I” Bacau, clasa a XI-a B“, se mentioneaza in comunicatul Tribunalului Bacau.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com