IZVOARELE MIRACULOASE de la Slanic Moldova vor fi adminstrate de primarie. Ce calitati deosebite au apele de la „Perla Moldovei“

Statiunea Slanic Moldova are toate sansele sa redevina ce a fost odata, când a fost supranumita „Perla Moldovei“. În ultimile doua decenii, o parte din izvoare si terenul aferent lor si a mofetelor din statiune au intrat pe mâna unor afaceristi. Primaria Slanic Moldova a reusit sa obtina licenta pentru administrarea apelor si face demersuri pentru a deveni si proprietara a terenurilor aferente pentru cele 15 izvoare cu calitati terapeutice recunoscute în toata Europa.
Izvoarele minerale de la Slanic Moldova au fost descoperite Mihalachi Spiridon de la Târgu Ocna, în 1801, si au devenit în scurt timp cunoscute în toata Europa. Valea Slanicului, nelocuita la acea vreme, a devenit baza de tratament iar din 1974 este statiune recunoscuta international. Pâna în 1989 Slanic Moldova a primit supranumele de „Perla Moldovei, fiind una dintre cele mai aapreciate statiuni din tara.

La conferinta in care a fost prezentat si un scurt bilant al proiectelor din primul an de mandat au participat primarul Gheorghe Baciu, viceprimarul Moraru Benone, artista Alina Teodorescu, implicata in mai multe proiecte culturale de anvergura pentru statiune dar si deputatul Ionel Palar.

Agentia Nationala a Resurselor Minerale a acordat recent, pe 16 octombrie, licenta pentru administrarea izvoarelor catre Primaria Slanic Moldova. Demersurile pâna la predarea documentatiei au durat mai bine de un an.
Primaria Slanic Moldova a cumparat în octombrie 2016 trei dintre terenurile aferente izvoarelor „300 de scari”, „Sonda 2” si „Izvorul 3“ pentru suma de 79 de mii de lei. Edilii si-au propus atunci sa obtina si licenta de exploatare dar si un pret bun pentru celelalte izvoare aflate în patrimoniul unor firme aflate în insolventa. „Pe 2 august 2016, Primaria orasului Slanic Moldova a transmis o adresa catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale Bucuresti, prin care si-a manifestat interesul în vederea preluarii licentei de dare în administrare a izvoarelor de apa minerala terapeutica si dioxid de carbon mofetic din perimetrul Slanic Modova.
Consiliul Local a adoptat Hotarârea nr. 91, prin care a exprimat acordul privind obtinerea licentei de dare în administrare a apelor minerale terapeutice si perimetrul Slanic Moldova, judetul Bacau. Consiliul Local al orasului Slanic Moldova a adoptat Hotarârea privind aprobarea achizitionarii de catre UAT oras Slanic Moldova a trei loturi de teren din zona izvoarelor de apa minerala aflate în proprietatea SC FLORA SRL Slanic Moldova –societate în reorganizare judiciara si Hotarârea nr. 103 privind aprobarea initierii de catre UAT Slanic Moldova a procedurii de achizitionare a celorlalte obiective aferente izvoarelor de apa minerala Slanic Modova aflate în proprietatea S: FLORA SRL Slanic Moldova –societate în reorganizare judiciara, ambele hotarâri fiind înaintate catre ANRM la data de 12 octombrie 2016, prin care s-a solicitat din nou licenta. În primpara a fost efectuata vizita în teren de catre reprezentantii ANRM Bucuresti.
Pe 16 octombrie 2017, dupa vizita în teren a specialistilor de la Agentia pentru Resurse Minerale, ne-aa fost s-a eliberata licenta de dare în administrare“, precizat  primarul Gheorghe Baciu.

Cum au fost descoperite izvoarele si ce „miracole“ pot face ele

Scriitorul Wilhem de Kotzebue, în vara lui 1885 a amintit momentul când în 1801 au fost descoperite miraculoasele izvoare de la Slanic Moldova. „un vânator din cei cu adevarata patima a vânatului Serdarul Mihalachi Spiridon, camarasul ocnelor de la Târgu Ocna, gonea în anul 1801 un cerb prin valea Slanicului, nelocuita de niciun suflet omenesc si acoperita cu padure seculara prin care abia-ti puteai face drum. De-a împuscat vânatul sau nu, putin ne pasa, el cazu ostenit pe-o stânca, la picioarele sale curgea vâjâind apa Slanicului. Deodata vede tîsnind un izvor din stânca, apa lasa urme galbuie în calea sa cea scurta pâna la râu. Vânatorul gusta dintînsa, cu luare aminte, se întoarce peste câteva minute cu o butelca la locul descoperirii, pe care îl însemneaza cu ramuri de copaci. Prietenii recunosc ca apa este folositoare pentru tamaduirea boalelor“, scrie Wilhem de Kotzebue.

 

Izvorul 1
Caracterizare chimica: Apa sulfuroasa, sodica, clorurata, carbo-gazoasa, bicarbonatata, iodurata si hipotona.
Indicatii terapeutice: Cura Interna
Afectiuni gastrice: gastroduodenite cronice, ulcer, tratament de repaus functional al ficatului.
Afectiuni hepatobiliare: colecistita cronica simpla sau litiaza, diskinezie biliara, pancreatita cronica.
Boli metabolice: guta, obezitate, dislipidemii.
Actiune antialergica: urticarii, alergii alimentare.
Izvorul 1-bis
Caracterizare chimica: Apa slab sulfuroasa, borica, carbo-gazoasa, bicarbonatata, iodurata si hipertona.
Indicatii terapeutice: Cura interna
Afectiuni gastrice, colecistita cronica, constipatii, ulcer gastric si duodenal, sechele dupa ficat operat (boala reziduala a tractului biliar), boli metabolice (diabet, guta), stari alergice.

Izvorul 3, Numit “Regele Izvoarelor Minerale” din Slanic Moldova.
Caracterizare chimica:
Apa iodurata, clorurata, sodica, carbo-gazoasa, bicarbonatata si hipertona
Indicatii terapeutice: Cura interna
Se recomanda prudenta terapeutica pentru: vârstnici, denutriti, surmenati, hipertensivi.
Afectiuni ale tubului digestiv (gastrite, ulcere hiperacide, colecistite hipotone, constipatii rebele)

Izvorul 5
Caracterizare chimica:
Apa oligominerala, feruginoasa, carbo-gazoasa si hipotona.
Indicatii terapeutice: Cura externa
Inflamatii cronice oculare sub forma de aerosoli, inhalatii, pulverizanti.

Izvorul 6
Caracterizare chimica:
Apa iodurata, sodica, clorurata, bicarbonatata si hipertona.
Indicatii terapeutice: Cura Interna
Concentratie foarte mare, trebuie folosit cu mare prudentp, dupa investigatii atente.
Gastrite cronice, hipoacide, insotite de constipatie, constipatie obisnuita, boli de nutritie si metabolism, colecistite cronice, hipotone.
Izvorul 8
Caracterizare chimica:
Apa bicarbonatata, clorurata, sodica, carbo-gazoasa, slab sulfuroasa si hipotona.
Indicatii terapeutice: Cura interna
Mareste secretia gastrica dar nu modifica acidul clorhidric.
Gastrite cronice, hipoacide, însotite de constipatie, constipatie obisnuita, boli de nutritie si metabolism, colecistite cronice, hipotone.

Izvorul 10
Caracterizare chimica:
Apa iodurata, sodica, clorurata, bicarbonatata si hipertona.
Indicatii terapeutice: Cura interna
Concentratie foarte mare, trebuie folosit cu mare prudenta dupa investigatii atente.
Gastrite cronice, hipoacide, însotite de constipatie, constipatie obisnuita, boli de nutritie si metabolism, colecistite cronice, hipotone.

Izvorul 14
Caracterizare chimica: Apa bromurata, iodurata, contine fier, putin sulfuroasa.
Indicatii terapeutice: Cura Interna
Se recomanda prudenta terapeutica pentru: vârstnici, denutriti, surmenati, hipertensivi.
Afectiuni ale tubului digestiv (gastrite, ulcere hiperacide, colecistite hipotone, constipatii rebele).
Se recomanda bolnavilor cu anemie feripriva si celor care nu suporta sulful.

Izvorul 15
Caracterizare chimica: Apa cloruosodica, alcalina, iodurata, carbo-gazoasa, slab sulfuroasa.
Indicatii terapeutice: Cura Interna
Afectiuni gastrointestinale, mai ales cu spasme.
Apa de electie pentru vârstnici cu afectiuni gastroduodenale însotite de hiperaciditate si spasme digestive.

Izvorul Ciuget
Apa unica în tara.
Caracterizare chimica: Apa alcalina, slab clorurata, carbo-gazoasa si hipotona.
Indicatii terapeutice: Cura Interna
Boli hepatobiliare (influenteaza caile biliare si functia ficatului), hepatice cronice (chiar lent evolutive), diabet, guta, litiaze renale.
Izvorul Sonda 2
Caracterizare chimica: Apa alcalina pura, bicarbonatata, de concentratie medie si hipotona.
Indicatii terapeutice: Cura Interna.Afectiuni renale si ale cailor renale, afectiuni digestive (ulcer, gastrite), afectiuni hepatice.
Precautii terapeutice la: debilitati, nevrotici si la cei proaspat operati de stomac si ficat

Campanie de denoatii „Izvoarele minerale sunt si ale tale“

Primaria Slanic Moldova a început în luna noiembrie 2016 campania pentru strângerea fondurilor necesare achizitionarii izvoarelor. Statiunea are resurse reduse si o situatie financiara precara. A fost deschis un cont de donatii la CEC Bank. Pâna în momentul de fata s-au strâns peste 44 de mii de lei.

 

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com