Jurnalistii tac o vreme, dar nu uita! Romeo Stavarache si presa bacauana

Dusmanul presei…

Jurnalistii bacauani, care au realizat articole de presa ce contravin intereselor primarului si ale grupului liberal din care face parte, au avut parte de razbunarea lui Romeo Stavarache. Cei mai multi si-au pierdut locul de munca, au avut parte de restrictii in privinta subiectelor abordate, au fost denigrati de primar si s-au ales cu plangeri penale. Ziaristii bacauani au catalogat atitudinea primarului Stavarache drept infantila, mizerabila, violenta, lipsita de transparenta. Asta fara a aminti injuraturile adresate jurnalistilor, in direct, in cadrul unui buletin de stiri de la Radio Alfa. Primarul Romeo Stavarache nu intelege ce inseamna libertatea de expresie si libertatea presei, drept consfintit de Constitutie, dobandit odata cu iesirea din comunism. In Bacau au existat patru cotidiene locale: „Desteptarea”, „Ziarul de Bacau”, „Monitorul de Bacau” si „Informatia Bacaului”, intre timp a aparut si „Observator de Bacau”. Primarul a contribuit la inchiderea „Monitorului” si „Informatiei”. „Ziarul de Bacau” a fost cumparat de liberali si acum lauda primarul Stavarache in fiecare zi. „Desteptarea” a avut parte de procese, plangeri penale si presiuni multiple, mai ales economice.

Stavarache injura ca un birjar:

„Mai da-i in p… mamei lor” (de jurnalisti)

Romeo Stavarache si-a aratat adevarata fata vis-a-vis de breasla jurnalistilor, atunci cand i-a injurat, in direct, la Radio Alfa. Fapta s-a produs in 24 aprilie 2007, cand se afla in masina prefectului Gabriel Berca, care dadea un scurt interviu jurnalistilor. In timp ce Gabriel Berca asculta cu atentie intrebarile adresate de jurnalistii de la Radio Alfa, primarul bacauan, aflat in masina, a reactionat violent: „Mai da-i in p… mamei lor”. Vorbele, pe care primarul le-a regretat ulterior, au fost spuse in jurul orei 10, dupa ce prefectul si primarul participasera la o actiune de plantare de pomi, in Parcul Cancicov din Bacau. Chiar daca serviciul de presa al Primariei Bacau a redactat un comunicat de presa amenintator, adresat tuturor publicatiilor, faptul a fost prezentat pe larg de mass-media locala si centrala. Exista martori care au vazut momentul cand cei doi au intrat in masina, iar timbrul vocal este 100% al primarului Stavarache. Inregistrarea injuraturii se mai gaseste inca postata pe internet.

„Pentru mine, primarul Stavarache ramane personajul care a reusit sa darame un ziar. Spun acest lucru, deoarece lucram la acel cotidan si cu totii simteam pe zi ce trece cum totul se clatina. In momentul in care patronatul ziarului a fost schimbat am trait un sentiment al tradarii. Al vanzarii ca pe niste obiecte de consum. Si am simtit ca dintr-un ziar condus de niste profesionisti in ale condeiului, acum marii asupervizoria ai textelor noastre devenisera peste noapte un vanzator de cuie si un tarabagiu din Suceava, care vanduse pana mai ieri blugi. Ambii apropiati ai edilului. Ceea ce n-a inteles niciodata Stavarache in raport cu ziaristii este ca schimbarile bruste sunt, in general, respinse. Nimeni nu poate, oricat de abil ar fi, sa treaca de la un stil liber, la unul inchis, limbist si obedient. Ei, el asta a facut! Toate frustrarile sale si le dorea estompate prin acel ziar. Si, cei doi apropiati ai lui Stavarache, care erau acum la carma ziarului, personal, ii vedeam ca pe aprostii fudui ca si-au tras ziara. Isi radeau in barba si nu stiau ce sa mai faca de fericire ca „au presa pe mana”. Aici au gresit! Si fata de ziaristi, si fata de cititori! Acest lucru, cred, m-a deranjat si m-a durut cel mai tare. Faptul ca, in viziunea patronului galben de ziar, jurnalistul e un simplu executant. Coloana vertebrala? Un accesoriu inutil!”
Olimpia Filip, redactor sef aObservator de Bacau”, corespondent „Evenimentul Zilei”

„Odata ce campania si rezultatul alegerilor i-a asigurat confortul pe urmatorii patru ani, s-a dispensat de oamenii de la „Ziarul de Bacau” ca de niste masele stricate. Criza nu a avut cu nimic de-a face in disponibilizarile in masa de la „Ziarul”. Era o cheltuiala care nu se mai justifica atat timp cat s-a vazut cu sacii in caruta. N-a contat faptul ca printre cei disponibilizati se numara familisti cu cate 2-3 copii acasa, care ii asteapta sa le umple farfuriile cu mancare si nici faptul ca majoritatea avem credite la banci. Ne-a tratat exact ca un politician, care isi aduce aminte de oameni doar atunci cand vin alegerile! Am macar satisfactia ca NU l-am votat la alegerile din 2008!”
Doina Timus, fost redactor la „Ziarul de Bacau”

„De cate ori se simte amenintat, desigur din punct de vedere jurnalistic, cu o ancheta, edilul Bacaului recurge imediat la masura actionarii in instanta a jurnalistului. Sa fiu sincer, inainte de alegerile pentru functia de primar, din iunie 2008, pentru faptul ca am incercat sa le demonstrez bacauanilor cat este de avid de putere, printr-o serie de materiale vizand schimbul unor terenuri, intentia acestuia de a acapara o serie de imobile sau terenuri, uneori la limita legii, edilul m-a actionat in instanta in nu mai putin de patru procese pentru insulta si calomnie, uitand insa ca nimeni nu e mai presus de lege. Iar pe perioada derularii cercetarii penale (desi am dat teancuri de declaratii in fata politistilor) s-a demonstrat ca tot ceea ce scrisesem in paginile aMonitorului de Bacaua se dovedise a fi perfect adevarat. Asa incat, cei care aplica legea au considerat dosarele inchise din lipsa de probe. Spre suspinul acualului edil.”

Ovidiu Constantinescu,
fost redactor sef adjunct al ziarului Monitorul de Bacau

„Noi aveam sa obtinem o autorizatie de la Primarie pentru chioscuri de ziare. Dar primarul Stavarache ne mintea si ne tot amana. Era de la sine inteles ca in asteptarea autorizatiei trebuia sa o lasam mai moale cu anchetele. Pana la urma, ne-am dat seama ca primarul nu se tine de cuvant. Cumva noi eram santajati cu autorizatia, desi asta trebuia sa o obtinem oricum, in conformitate cu prevederile legale.”
Stelian Ungureanu,
fost director la cotidianul „Monitorul de Bacau”

„Chiar daca noi aveam dreptate si dovedeam asta cu probe, el ne facea plangeri penale. Reactiile lui erau dintre cele mai violente si facea permanent presiuni fata de Constantin Sosu, care avea cu firma Soma contracte cu Primaria. Pentru articolele noastre ii taia din situatia de lucrari, nu-i platea la timp. Pe noi, jurnalistii, a incercat permanent sa ne discrediteze. Eu eram si corespondent Europa FM. Stavarache le-a trimis sefilor mei o scrisoare in care le spunea ca apelez la santaj in relatia cu el, pentru a-l sprijini pe fostul patron Sosu. Asta e cea mai mare mizerie care mi-a fost dat sa o traiesc in materie de presa. Nimanui nu i-a trecut prin minte o astfel de mizerie. Cat rau a facut presei Stavarache, nu a facut PSD, Iacobov si altii despre care s-au mai scris anchete in anii anteriori.”
Nicoleta Bichescu, directorul „Ziarului de Bacau”
in perioada 2004-2007

In ultimii cinci ani, o buna parte din presa din Bacau a fost anihilata de primarul bacauan. Acesta a recurs la amenintari, la santaj, la presiuni de orice natura. Intre timp, Romeo Stavarache si-a creat propria presa si proprii patroni de presa. In 2004, cand a ajuns primar, jurnalistii bacauani i-au acordat noului edil o sansa. O perioada de timp, aproape nimeni nu a dezvaluit nimic despre apucaturile administrative, despre modul in care acesta intelege sa cheltuie banul public. Lucrurile au luat o intorsatura urata atunci cand jurnalistii au indraznit sa arunce o privire in ograda noului primar si a celorlalti alesi locali din subordinea lui. Au fost descoperite cazuri de coruptie, de incompatibilitate, de falsuri in acte, care au fost dosite de Stavarache si de oamenii sai.

„Ziarul de Bacau”,
un ziar de ancheta, transformat in unealta liberala

Un caz aparte in peisajul presei bacauane este „Ziarul de Bacau”, ceea ce a fost acest cotidian pana la vanzarea lui, in conditii deosebite, in toamna anului 2007. Ziarul, care a luat nastere in 2002, prin ruperea echipei de la „Monitorul de Bacau”, a avut parte de un colectiv redactional de exceptie. Nicoleta Bichescu, Mirela Romanet, Olimpia Filip, Costinela Breahna, Eduard Adam, Elena Solomon, Ovidiu Pauliuc sunt doar o parte dintre jurnalistii ziarului, corespondenti la ziarele centrale, care au indraznit sa spuna lucrurilor pe nume. Din acest motiv si-au pierdut locul de munca, din acest motiv au pierdut bacauanii unul din ziarele de ancheta si atitudine, care prin curaj si-a facut loc in presa bacauana. Bacauanii dar si institutiile de control ale statului au aflat din aZiarul de Bacau” de SC Comnef SRL a lui Petrisor Botezatu, care a castigat o licitatie la Primaria Bacau, pentru construirea unui drum, desi avea datorii la stat. Primaria Bacau a trecut cu vederea un certificat fiscal falsificat. In plus, Petrisor Botezatu se afla in incompatibilitate, fiind consilier local. Un alt caz se refera la firma liberalului Liviu Goian, care realiza deszapezirea cu o firma de garsoniera. Jurnalistii acestui ziar au mai publicat anchete referitoare la afacerea „Mesagerul” a liberalului Mihai Sustac, afacerea cu maturi s.a. Pentru ca au dorit sa spuna adevarul si-au pierdut locul de munca si asta s-a intamplat atunci cand au ajuns la miezul problemei, la cazurile de incompatibilitate, a viceprimarului Scripat dar si a altor edili liberali, trecuti cu vederea de prefectul Gabriel Berca, care este acum senator.
Nicoleta Bichescu, Eduard Adam (redactor sef) si Costinela Breahna, ziarist de investigatie, si-au dat demisia in urma interdictiei de a publica un articol referitor la incompatibilitatea fostului viceprimar liberal Constantin Scripat. Oricum ar fi fost dati afara de patronul Constantin Sosu, care era strans cu usa de primarul bacauan, in contextul contractului Soma – Primaria Bacau.

„Stavarache are o atitudine infantila!”

Dupa plecarea echipei de jurnalisti, in frunte cu directorul ziarului, Nicoleta Bichescu, au urmat si alte demisii. Olimpia Filip, ziarist de investigatie, acum, redactor sef la cotidianul „Observator de Bacau” si corespondent „Evenimentul Zilei”, a ramas cu un gust amar de pe urma pierderii unei echipe de profesionisti, deveniti prieteni cu trecerea timpului. Dar lipsa de transparenta dovedita de Primaria Bacau si atitudinea primarului Romeo Stavarache au pus-o pe ganduri. Din acest motiv a parasit barca ziarului, aflata in deriva morala, si a ales alt ziar.
aDin punctul meu de vedere, primarul Stavarache are vizavi de ziaristi o atitudine complet infantila. Adica, mai precis il poti prinde in doua posturi: fie in pozitia strutului, cand se incapataneaza si nu scoate nici macar capul din nisip sau in cea a puberului jenat care trage repede mana din pantaloni de teama ca e mama prin preajma. Eu, personal, m-am saturat de cate ori am ascultat mesageria vocala din telefonul edilului la care el se incapatana sa nu-mi raspunda. Si niciodata nu am intentionat sa ii rapesc din timp pentru prostii de doi lei, ci strict pentru a obtine vreun punct de vedere vizavi de un subiect de presa”.

Se foloseste de ziaristi doar in perioada alegerilor

„Ziarul de Bacau” s-a confruntat cu probleme financiare in ultimul an, care s-au manifestat imediat dupa finalizarea alegerilor locale si generale. Jurnalistul Doina Timus, care a fost si corespondent PRO TV, dar si redactor al „Ziarului de Bacau”, s-a trezit fara loc de munca, asta dupa ce timp de mai multe luni a fost la dispozitia patronilor, aflati in influenta primarului

Romeo Stavarache a demolat si „Monitorul de Bacau”

„Monitorul de Bacau” s-a infiintat in 1995, parte a retelei „Monitorul”, care luat nastere in 1991 (la Iasi). Ziarul a avut parte de jurnalisti de calibru, ca Liviu Avram, Alexandru Lazescu, plus echipa care a fondat in 2002 aZiarul de Bacau” si altii.a Politica ziarului s-a schimbat in ultimii ani de viata, din momentul in care ziarul a fost achizitionat de Vasile Nistor, actual senator. Totusi, materialele de ancheta au avut un loc important in paginile ziarului, mai ales cele referitoare la administratia locala. Ziaristii trebuiau sa uite periodic de unele aspecte de ilegalitate, care atingeau grupul apropiatilor primarului, daca interesele ziarului o cereau.
Ziarul „Monitorul de Bacau” nu avea avocati permanenti, iar plangerile penale dar si cele de impunere a dreptului la replica se solutionau in lipsa unei aparari. Inainte de inchiderea ziarului, aprodusa din cauza unor probleme legate de marca (OSIM) dar si de probleme financiare”, „Monitorul de Bacau” avea datorii de cateva sute de milioane de lei la Primaria Bacau, pentru adrepturile la replica” nepublicate. Acestea erau de cele mai multe ori nepublicabile, deoarece contineau calomnii la adresa jurnalistilor si a ziarului. In plus, nu erau la obiect.

Stavarache a inchis aInformatia Bacaului” cu un telefon

„Informatia Bacaului” a avut o viata scurta, de numai doi ani. Ziarul patronat de Silvestru Dogaru, consilier judetean liberal, a slujit un timp intereselor liberale si s-a inchis in urma unui telefon al primarului Stavarache. Jurnalistii de la aInformatia” au realizat o serie de materiale referitoare la administratia Stavarache si la unele persoane din preajma acesteia. „Ultima ancheta l-a deranjat pe primar. Cum s-a inchis „Informatia Bacaului”? Simplu! A dat un telefon Stavarache lui Dogaru si am ramas fara loc de munca”, ne-a declarat Ovidiu Drug, ultimul director al publicatiei.

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , ,

Un comentariu

  1. luncanu margareta spune:

    AM CITIT FOARTE ATENTA ARTICOLUL PREZENTAT, NU MAI SUNT CUVINTE PENTRU UN EDIL CARE STIND COCOTAT PE FOTOLIUL DE PRIMAR CREDE CA ESTE CU ADEVARAT,,UN ZEU,,. UITE CA NU ESTE , TOTUL ARE UN SFIRSIT, ESTE INADMISIBILA ATITUDINEA LUI MAI ALES IN VIRTEJUL DORINTEI AVIDE DUPA IMBOGATIRE PE CAI ILEGALE. NICIODATA NU AM AVUT O PARERE BUNA DE ACEST,,DL STAVARACHE,,
    INTOTDEAUNA AM AVUT SI AM RESPECT PENTRU PRESA MAI CU SEAMA PRESA BACAOANA CARE DE-A LUNGUL CELOR 12 ANI CIT AM LUCRAT IN ADMINISTARTIA PUBLICA AM AVUT O COLABORARE FOARTE BUNA, ATUNCI CIND AM GRESIT M-AM CORECTAT FARA SA MA SUPAR, ATUNCI CIND M-A LAUDAT M-AM BUCURAT.PRESA RAMANE PRIETENUL CELOR CORECTI, PENTRU CARE SI EU AM UN MARE RESPECT.NORMAL CA DEZVALUIIND O SERIE DE ILEGALITATI ALE PRIMARULUI ACESTA SE SIMTE SIFONAT, SI FOARTE BINE PT TOTI CARE CONFUNDA BANUL PUBLIC CU PROPRIUL BUZUNAR.SPER CA BACAOANII S-AU LAMURIT DE CONDUCATORUL ORASULUI LOR .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com