Unsi bine cu demagogie, cei care sunt in politica, experti in vorbe frumoase, care sa dea bine la public, sunt uneori cuprinsi de propriul interes de partid (sau de alianta), fara sa mai tina cont de popor, adica de votanti.
Aparitia brusca, fara o dezbatere prealabila, a Uniunii Social Democrate nu poate trece neobservata. Intentia celor trei partide, PSD, UNPR si PC, este ca doresc sa mearga pe liste comune la alegerile europarlamentre.
Ramas singur, PNL a reactionat dur. Crin Antonescu, suparat pe Victor Ponta pentru tergiversarea numirii lui Klaus Iohannis ca vicepremier, i-a reamintit lui Ponta, pe un ton ridicat, ca a facut o serie de compromisuri cu Traian Basescu.
Victor Ponta n-a raspuns acestui atac decat repetand placa aceea cu „eu n-am timp de asemenea chestii, eu sunt ocupat, am multa treaba cu guvernarea pentru romani”, dar, ca de obicei, vor raspunde cei care fac scut in jurul sau.
Tergiversarea rezolvarii problemei vicepremierului Iohannis trebuie privita ca o prima actiune electorala a USD. Ca orice alianta electorala are o strategie. Adversarii USD sunt toti cei care se inscriu in cursa electorala, inclusiv PNL. Crin Antonescu, prin atacul frontal asupra lui Victor Ponta arata ca a inteles cu exactitate motivul infiintarii USD. Este varianta de rezerva a PSD, o alternativa la actuala formula guvernamentala. Tinta finala poate fi identificata usor. PSD nu se impaca deloc cu ideea ca va pune la Cotroceni un presedinte jucator, asa cum zi de zi dovedeste a fi Crin Antonescu. In subsidiar USD pregateste terenul pentru o noua majoritate parlamentara, din care sa nu faca parte PNL.
Increderea lui Crin Antonescu in USL, optimismul sau aproape provebial, scade cu fiecare zi. Klaus Iohannis, mai transant, nu exclude posibilitatea spargerii USL dupa alegerile europarlamentare. Undeva prin iunie sau iulie, dupa ce se vor decide candidaturile la presedentie, ne putem astepta la un nou guvern, bazat pe o majoritate formata din USD, UDMR, Minoritati si o parte din parlamentarii racolati de la PP-DD.
Oricum, reasezarea pe scena politica pe criteri ideologice si doctrinare se va realiza, mai devreme sau mai tarziu. Orice alianta stanga-dreapta este conjuncturala. Prin urmare, asa cum s-a constituit USD tot din motive eletorale, se poate constitui o alianta a dreptei, din care sa faca parte si PNL. Este singurul raspuns corect pe care l-ar putea oferi PNL pus in fata unui fapt implinit, alianta USD.