Irina Jianu si fostul ministru Miron Mitrea, trimisi in judecata de DNA

Bacauanca Irina Paula Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost trimisa ieri in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in dosarul in care este inculpat si fostul ministru al Lucrarilor Publice, Miron Mitrea. Trimiterea in judecata a Penitenciarul BacauIrinei Jianu vine la putin timp dupa aceasta a spus (fara probe) ca procurorul Lucian Papici i-ar fi propus un troc:  denunt impotriva fostului premier Adrian Nastase, in schimbul libertatii. In urmatoarea perioada va avea „permisii“ regulate de la Penitenciarul Bacau, unde are de executat sase ani de inchisoare, pentru a merge la noul proces care i-a fost intentat.

In dosarul „Miron Mitrea“, inaintat ieri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sunt implicate nume grele ale afaceristilor din Bacau. Firmele administrate de Irina Jianu sau ale clientele politice: S.C. Conimpuls S.A. Bacau (Sergiu Sechelariu), S.C. Vertcon S.A. Bacau, S.C. Durimpuls S.R.L. Bacau si S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau i-au facut casa, in Voluntari, mamei lui Miron Mitrea, fost ministru al Lucrarilor Publice, iar Irina Jianu, pentru acest „cadou“ si-a pastrat functia la ISC. In plus, procurorii o acuza ca direct sau prin intermediul unor angajati ai firmelor mai sus amintite a realizat fals in actele contabile, incercand sa stearga urmele construirii casei. Desi au mai fost implicate si alte persoane, in realizarea falsului, acestea nu sunt mentionate in actul de acuzare.

Comunicat DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea în judecata a inculpatilor:
MIRON TUDOR MITREA, ministru în cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (M.L.P.T.L.) în perioada 2000-2004, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mitainstigare la fals material în înscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua infractiuni în legatura directa cu infractiunea de luare de mita,
IRINA PAULA JIANU, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat în Constructii (I.S.C.), ulterior inspector general de stat în constructii la I.S.C., în sarcina careia s-au retinut infractiunile de dare de mita în forma continuatafolosire cu rea credinta a bunurilor societatilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestorafals intelectual la legea contabilitatiifals în înscrisuri sub semnatura privata, ultimele trei infractiuni sub forma participatiei improprii, în forma continuata,
POPESCU NICOLAE, arhitect sef al Primariei Voluntari, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de fals material în înscrisuri oficiale si favorizarea infractorului, ambele în legatura directa cu infractiunea de luare de mita.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
În perioada 2001- 2002, inculpatul Miron Tudor Mitrea, ministru în cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (M.L.P.T.L.) la acea data, a pretins si primit de la inculpata Irina Paula Jianu, foloase necuvenite în cuantum de 5.200.000.000 ROL (lei vechi), reprezentând contravaloarea lucrarilor de constructii, amenajare si dotare care au fost executate de S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Vertcon S.A. Bacau, S.C. Durimpuls S.R.L. Bacau si S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau la un imobil situat în comuna Voluntari, judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Tudor Mitrea. Foloasele necuvenite au fost pretinse si primite în schimbul numirii si mentinerii Irinei Paula Jianu în functia de inspector sef adjunct si inspector sef al I.S.C. La momentul numirii în functia publica Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepresedinte, respectiv actionar la societatile comerciale mentionate.
În anul 2006, inculpatul Miron Tudor Mitrea l-a determinat pe inculpatul Popescu Nicolae, arhitect al orasului Voluntari la acea data, sa falsifice autorizatia de construire nr. 58/20.04.2001, emisa de Primaria Voluntari pentru edificarea imobilului mentionat. Înscrisul falsificat i-a fost încredintat ulterior inculpatului Miron Tudor Mitrea care l-a folosit în fata organele de urmarire penala, în cursul cercetarilor efectuate în prezenta cauza, astfel încât sa fie înlaturata raspunderea penala cu privire la infractiunea de coruptie retinuta în sarcina sa.
Pentru a ascunde, în contabilitate, cheltuielile facute pentru executarea lucrarilor de constructie si amenajare a imobilului mentionat mai sus, în perioada 2001 – 2006, inculpata Irina Paula Jianu i-a determinat pe administratorii si pe unii angajati ai S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Vertcon S.A. Bacau si S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau sa opereze înregistrari inexacte sau sa omita efectuarea unor asemenea înregistrari în contabilitate, sa falsifice documente contabile (situatii de lucrari, devize oferta, devize generale, chitante de încasare, dispozitii de încasare si facturi fiscale) si sa le depuna, ulterior, la compartimentele de specialitate.
La începutul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date inculpatului Miron Tudor Mitrea, inculpata Irina Paula Jianu a dat dispozitie administratorilor S.C. Vertcon S.A si S.C. Conimpuls S.A. sa stearga înregistrarile din evidenta contabila informatizata, sa înstraineze calculatoarele pe care fusesera implementate si sa distruga toate documentele financiare si tehnice.
În schimbul foloaselor necuvenite primite, inculpatul Miron Tudor Mitrea, în perioada executarii lucrarilor, a numit-o, promovat-o si mentinut-o pe inculpata Irina Paula Jianu în functiile de inspector sef adjunct si inspector general de stat în cadrul I.S.C.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate în niciun fel sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com